Gedeon, Johanna
2 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Nagy Imre piaci partnerek felkutatására alkalmazta Zuschlagot

2007.12.04. 09:00
Több százmillió forintos állami és uniós támogatással megépült a biogázüzem a milliárdos áfacsalással gyanúsított klárafalvai Németh Toll Kft. telephelyén. Nagy Imre, a KISZ utolsó első titkára cáfolja, hogy cégének, amely piaci partnerek felkutatására alkalmazta Zuschlag Jánost, és több kutatás-fejlesztési pályázaton is közösen szerepelt a Németh Tollal, tulajdonrésze volna a biogázüzemben. Még metánképződést fokozó baktériumokat sem kapott tőlük az agyontámogatott csongrádi vállalkozás.

Nem hiúsította meg a klárafalvai biogázüzem megépítését, hogy milliárdos áfacsalás gyanúja miatt tavaly decemberben nyomozás indult a beruházást végző Csanád Gazdaságfejlesztési Kht. többségi tulajdonosa, a klárafalvai Németh Toll Kft. ellen.

A Németh Toll Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Németh Sándor ellen azért folytat a vámhivatal nyomozást, mert a gyanú szerint úgy utaztatta a tollüzem termékeit Szerbiába, hogy azokat érintetlenül visszahozták, de több százmillió forint forgalmi adót igényelt vissza utánuk. Az eljárás jelenleg is folyik, a Délmagyarország értesülése szerint vádemelési javaslat várható.

A tollüzem területén néhány hónapos csúszással mégis felépült, és november 26-án megkezdte a próbaüzemet a hígtrágyából, silókukoricából és zöld cukorcirokból biogázt, ebből pedig egy gázmotorral hőt, és nagyjából ezer háztartás szükségletét fedező mennyiségű elektromos áramot előállító biomassza-erőmű.

Az 587 millió forintos beruházáshoz a Csanád Gazdaságfejlesztési Kht. 372 millió forint támogatást nyert az Európai Unió - Magyarországon a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által felügyelt - Interreg III/A pályázatán, a fenmaradó összeget a Csanád Kht. ügyvezetője szerint bankhitelekből teremtették elő.

Milliárdok kutatás-fejlesztésre

A Németh Toll Kft. tagja volt annak a konzorciumnak, amely 2005-ben egymilliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert biomasszára alapozott megújuló energiaforrások kutatás-fejlesztésére a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) "Asbóth Oszkár Húzóágazati Innovációs Program" pályázatán. Ezt a konzorciumot a Corax-Bioner Környezetvédelmi Zrt. vezette, amely a KISZ utolsó első titkára, Nagy Imre cégcsoportjába tartozik.

A Corax-Bioner konzorciumi tag volt egy másik, az NKTH által 1,3 milliárd forinttal támogatott bioenergetikai innovációs projektben is. A Nagy Imre vezetésével működő cégcsoport egy másik vállalata, a Pólus Plusz Zrt. vezette konzorcium ugyanebben az évben további 300 millió forintot nyert "biomasszára alapozott, komplex, kapcsolt hő- és villamosenergia előállítási technológia" című pályázatával az NKTH "Jedlik Ányos Program" pályázatán.

A Németh Toll Kft. 2006-ban két önálló, bioenergetikai témájú pályázattal is támogatást nyert az NKTH-nál: "Technológia-intenzív, megújuló energiára épülő mintaüzem" céljára 99 millió forintot kaptak a Baross Gábor innovációs program keretében, "technológia-intenzív, biomassza energiára épülő hatékonyság vizsgálat" céljára pedig további 30 millió forintot a Kozma László tudástranszfert elősegítő program keretében.

A Csanád Gazdaságfejlesztési Kht. a 372 millió forintos uniós támogatás mellett 2006-ban 100 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott az NKTH Baross Gábor K+F hálózatok kialakítása programjában "Dél-alföldi Regionális Fenntartható Környezet és Megújuló Energia Technológia-Transzfer Hálózat" című pályázatára.

A kísérlet sem valósult meg

A Hír Televízió múlt heti, több sajtóorgánum által is átvett híre szerint a Németh Toll Kft. mellett a Corax-Bioner Zrt. is tulajdonosa a klárafalvai biogázüzemet működtető társaságnak, és "a gyárat működtető cég papírjain a 80 milliós alapítványi csalás miatt előzetesben ülő Zuschlag János neve is feltűnik".

Nagy Imre megkeresésünkre "ténybeli hazugságnak" minősítette a hírt, és azt mondta, hogy a Németh Toll Kft.-vel sem tulajdonosi, sem szakmai, sem üzleti kapcsolata nincs, és nem is volt. Mint mondta, a klárafalvai biogázüzem építésére korábban kiírt nyilvános közbeszerzési pályázatra a Corax-Bioner egy magyar-német konzorcium vezetőjeként adott be ajánlatot, "de mivel nem mi nyertük el a kivitelezési megbízást, azóta semmilyen információm nincs a biogáz üzemről", amelynek a Corax-Bioner a cégnyilvántartás adatai szerint sem tulajdonosa.

A Németh Toll Kft-vel való NKTH-s konzorciumi partnerséget firtató kérdésünkre Nagy Imre azt válaszolta, hogy "vannak olyan K+F pályázatok, amelyekben más partnerek mellett mindketten részt vettünk konzorciumi tagként", illetve hogy a most megépült biogáz üzem mellett a Németh Toll telephelyén terveztek egy kisebb, csak kísérleti célra használható biogáz fermentort, és a konzorciumon belüli munkamegosztás keretében erre a fermentorra tervezett kísérletekhez akart a Corax-Bioner a pályázati támogatásból fejlesztett, a metánképződést fokozó baktériumokat adni. "A Németh Toll Kft. ismert helyzete miatt ez utóbbi kísérlet sem valósult meg" - tette hozzá a cégvezető.

Zuschlag munkája nem volt eredményes

Ami viszont Zuschlag Jánost illeti, a volt MSZP-s országgyűlési képviselő 2005-2006-ban másfél éven keresztül valóban a Corax-Bionernél dolgozott. "Amikor a mi alkalmazottunk volt, feladatköre sem a bioenergetikához, sem a K+F területhez nem kapcsolódott. Feladata piaci partnerek felkutatása volt a biotechnológiai termékek értékesítésére. Mivel munkája nem volt igazán eredményes, ezért munkaviszonyát megszüntettük." - mondta Nagy Imre az Indexnek.

A Németh Toll Kft. további állami támogatásai

A Németh Toll Kft. résztulajdonában álló makói cégek a bioenergián túl más célra is bőven részesültek állami forrásokból: az Agrologik Kft. a makói önkormányzattól különlegesen kedvező feltételekkel megvásárolt telekre a GVOP pályázatán elnyert 108 millió Ft-os támogatással hűtőházat épített, ugyanabban az évben, amikor a Makóinno Kft. ugyanebből a pályázati forrásból közel 117 millió Ft támogatást kért és kapott "komplex pehelypaplan és párna logisztikai központ építésére" a makói kistérségben.

Nem csak a Csanád Kht.-ben, az Agrologik Kft.-ben és a Makóinno Kft.-ben szerzett tulajdonrészt a Németh Toll Kft.: az állami tulajdonban lévő Regionális Fejlesztési Holding Zrt. és jónéhány önkormányzat által közösen alapított Duna-Tisza Regionális Zrt.-be is bevásárolta magát egy önkormányzati rész megvásárlásával. A Németh Toll és a Duna Tisza közös vállalkozása a Dutireg Terület- és Gazdaságfejlesztési Szolgáltató Kht., és a GIK 2005 Genomikai Innovációs Központ Kft.