Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Klónbizottság alakult az egészségügyi minisztériumban

2003.04.02. 17:54
Felállt a sajtóban csak klónbizottságként emlegetett, Kökény Mihály elnök meghatározása szerint inkább a humán genetika átfogóbb szabályozására hivatott testület. A jövőben elsősorban etikai kérdésként kezelnék a humán genetikát, amelynek szabályozására ugyanakkor az év végig törvény születik.
Az egészségügyi minisztérium államtitkára az Indexnek úgy fogalmazott, hogy a gyakran megújuló biotechnológiának már számtalan olyan területe van, amiket külön törvényben kell szabályozni. Igaz ugyanakkor, hogy éppen amiatt, hogy napról-napra jelennek meg újításokról, felfedezésekről hírek, a törvény csak egy alapállapotot tud rögzíteni. Ma már szükség van például, hogy szabályozzák DNS állományunk kezelését - mondta.

Kökény Mihály elmondta, hogy a genetikával kapcsolatos magyarországi szabályozás nemzetközi egyezményeken, sőt a büntető törvénykönyvön alapul. Az ember klónozásáért például ma a jogszabályok szerint 10 évet szabhatnak ki a bíróságok.

Az év végig elkészülő törvény-tervezetet ugyanakkor, többek között Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke, különböző egyházak és szakemberek írják, összesen 20-an. Az Egészségügyi Tudományos Tanácsnak a jövőben a törvény megszületése utáni új helyzetekben lesz nagy szerepe, mert a testület fog a szintén most formálódó etikai elvek alapján döntést hozni - mondta Kökény.