Judit
2 °C
7 °C

Kampánycsendsértés az egyik tévében?

2008.03.09. 12:44
Az Országos Választási Irodához (OVI) vasárnap tizenhárom panasz érkezett kampánycsendsértésről - közölte az iroda vezetője. Hét panasz az egyik, országszerte nézhető televízió szombati műsorát kifogásolta. Pécsett egy bolt ellen tettek bejelentést, ahol a dolgozók állítólag agitálták az embereket.

Tizenhét beadvány érkezett az Országos Választási Irodához (OVI) vasárnap délután két óráig; ezek közül tizenhárom kampánycsendsértéssel összefüggésben - közölte az iroda vezetője.

Rytkó Emília tájékoztatása szerint hét beadvány az egyik kereskedelmi televízió szombati műsorát kifogásolta, négy internetes portálok tartalma miatt, két panasz pedig MMS (multimédiás) üzenetküldés miatt érkezett. A beadványok között van két területi választási bizottság döntésével szembeni jogorvoslati kérelem, valamint két állásfoglalás-kérés is.

Ismétlés a balassagyaramati tévében

Az Országos Választási Bizottság, Szigeti Péter elnök korábbi közlése szerint délután hat órakor ül össze a Duna Palotában; várhatóan ekkor veszik napirendre az addig érkező beadványokat.

Egészségügyi vitaműsort sugárzott szombat este a balassagyarmati városi televízió, emiatt fordult az egyik pártszervezet a Nógrád Megyei Területi Választási Bizottsághoz - közölte a bizottság munkatársa.

A beadványtevő szerint az adás, egy korábban már sugárzott vitaműsor ismétlése, alkalmas volt a választói akarat befolyásolására, ezért azzal megsértették a kampánycsendet - mondta Kalocsai Péter, hozzátéve: a bizottság a napokban megvizsgálja a panaszt.

Agitáltak a boltban?

Pécsett vasárnap egy bejelentő telefonon arról tájékoztatta a választási iroda munkatársát, hogy éppen az üzletben vásárolt, amikor hallotta, hogy a dolgozók agitálják az embereket.

Ekkor ő a pénztárosok és az üzletvezető figyelmét is felhívta arra, hogy e magatartásukkal kampánycsendet sértenek, majd kérte az eset kivizsgálását - mondta Lászlóné Kovács Ilona a területi választási iroda vezetője.

A panaszos nem volt hajlandó írásban is bejelentést tenni, így a szabályok értelmében nincs mód hivatalosan utánajárni annak, hogy valóban történt-e kampánycsendsértés.

A törvény értelmében a kampánycsend megsértésének minősül minden, a választópolgárok választói akaratának befolyásolására tett kísérlet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?