Koalíciós tárgyalások zárt alakzatban

2002.04.22. 09:06
A programok egyeztetését tartják legfontosabb teendőjüknek az MSZP és az SZDSZ vezetői, személyi kérdésekről pedig egyelőre nem kívánnak nyilatkozni - derült ki az ATV hétfő reggeli műsorából, amelynek vendége volt Medgyessy Péter, Kovács László és Kuncze Gábor.
A programok egyeztetését tartják a legfontosabb teendőnek a kormányváltó erők vezetői, amikor a miniszterjelöltjeimet megneveztem, elmondtam, hogy a koalíciós ajánlat érintheti a pozíciójukat - mondta el Medgyessy Péter, az MSZP miniszterelnök-jelöltje az ATV műsorában. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke Medgyessy kijelentésére reagálva elmondta: a két párt demokrácia-felfogása azonos, a megvalósítás módjában azonban vannak különbségek.

Kuncze: nem leszek belügyminiszter

Kuncze szerint egyelőre még korai személyi kérdésekről beszélni, és cáfolta azt az egy napilapban megjelent információt, hogy ő a belügyi tárca várományosa lenne. Személyes ambícióim nem különösebben érdekesek - hárította el az SZDSZ elnöke az erre vonatkozó kérdést.

"Az ország működőképessége múlik a frakciófegyelmen"

A választások szoros végeredménye és a szűk parlamenti többség kapcsán felmerült a frakciófegyelem kérdése. Konszolidált nyugat-európai demokráciákban nem ritka, hogy egy kormány egy-két mandátumnyi többséggel is kitölti működési idejét - hangsúlyozta Kovács László. Medgyessy szerint az MSZP az elmúlt egy év folyamán már többször is meglepte a közvéleményt azzal, hogy mennyire egységes. A miniszterelnök-jelölt szerint ugyanerre a frakció is képes lesz. Az ország működőképessége múlik a frakciófegyelmen - mondta Medgyessy.

Ellenzékből nem kellett ilyen fegyelmezett munkát folytatni - vélte Kuncze. Medgyessy és Kovács véleménye megegyezett abban, hogy valamilyen szinten szét kell választani a minisztériumi és a parlamenti munkát, nehogy a miniszterek elfoglaltságán múljon az esetleges parlamenti többség. Medgyessy szerint erre alkalmasak a közigazgatási államtitkárok, akik közül akit lehet, megtartanak a jelenlegi minisztériumi alkalmazottak közül.

Kovács: nem gátoljuk a parlamentet

Kovács szerint a probléma részben szervezési kérdés. Amennyiben fontos szavazás van, akkor máskorra szervezem az utazásomat - hozta fel példának a külügyminiszteri poszt várományosaként Kovács. Az MSZP elnöke elmondta: a parlament feladata különben is a minisztériumok felügyelete. Mi nem gátoljuk a parlamentet a kormány ellenőrzésében - mondta Kovács.

A két pártelnök és a miniszterelnök-jelölt egyetértett abban, hogy az egyik legfontosabb feladat a társadalmi béke helyreállítása, és ebben fontos szerepe van a bizalom megszerzésének. Ennek a módját az első száz nap programjának megvalósításában látják. Az első száz nap programjában foglalt vállalások teljesíthetőek, meg fogjuk valósítani azokat - mondta Medgyessy. Kuncze szerint a két forduló között terjesztett röplapokon foglalt állításokból leltárt kell készíteni, hogy fél-egy év múlva azokat szembesíteni lehessen a tényleges történésekkel.

"Most is hülyék leszünk"

Az 1994-es választások után az MSZP-SZDSZ koalíció a parlamentben több gesztust is tett az akkori ellenzéke felé, biztosította például az ellenzéknek a bizottsági helyek egyharmadát - az akkori kormánykoalíció 72 százalékos többségben volt a parlamentben. Ezzel szemben Kovács elmondta, hogy 1998-ban a szocialistáknak arányosan járó helyeket sem biztosította a kormánykoalíció. Amikor figyelmeztettem őket az 1994-es gesztusunkra, egy fideszes azt mondta, elég hülyék voltunk akkor - mondta Kovács.

Az MSZP elnöke szerint, ha a parlamenti játékszabályok betartása hülyeség, "akkor most is hülyék leszünk". Ezt azonban tisztességnek nevezik - tette hozzá. Medgyessy szerint a nagyvonalúságnak most határt szab a szűk parlamenti többség, míg Kuncze szerint a bizottsági helyeknek a parlamenti arányokat kell tükrözniük. Az interpelláció viszont újra az ellenzék eszköze lesz, nem követjük a jelenlegi kormány gyakorlatát - fejezte be a beszélgetést Kuncze Gábor.  • Tippek
  • Árfolyam