Vendel
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Az SZDSZ kikacsintgat a koalícióból

2007.11.10. 19:41
Az SZDSZ országos tanácsának szombati ülésén a koalícióból való kilépés ötletét pedzegette Kóka János pártelnök, a sajtótájékoztatón azonban azt állította, szó sincs koalíciós feszültségről. A konfliktust a pártelnök szerint az okozza, hogy az SZDSZ-nek nincs kivel megegyeznie az MSZP-ből, hiszen a frakció felülírja a Gyurcsány Ferenccel kötött megállapodásokat. Januárban ülésezhet a liberálisok rendkívüli küldöttgyűlése.

A kormány már megállapodott az egészségügyi reformról, aminek a felpuhításáról szóló törvénymódosítási javaslatok a szocialisták megosztottságát jelzik, koalíciós feszültségről azonban nincs szó, jelentette ki Kóka János gazdasági miniszter, az SZDSZ elnöke szombati, a párt országos tanácsának (ot) ülése után tartott sajtótájékoztatóján. Mi megkötöttük már a kompromisszumokat, többre nincs lehetőség, hiszen akkor veszélyeztetnénk a rendszer működőképességét, ami felelőtlenség lenne, tette hozzá a pártelnök.

"Bízunk abban, hogy az MSZP vezetése meg tudja győzni a parlamenti frakciót arról, hogy szavazzák meg az egészségügyi reformot" - fogalmazott Kóka János. Nem tudok arra válaszolni, mi fog történni, ha mégse szavazzák meg, közölte újságírói kérdésre.

Kóka és a kettős beszéd

Ezzel szemben úgy tudjuk, Kóka János az ot zárt ülésén arról beszélt, hogy az MSZP szétesettsége miatt nincs a szocialisták között senki, akivel a kisebbik koalíciós partner meg tudna állapodni. Ugyan Gyurcsány Ferenc pártelnök-kormányfővel születnek megegyezések, de az MSZP parlamenti frakciója felülírja ezeket. Kóka János szerint így felmerülhet annak a lehetősége, hogy az SZDSZ-nek nem érdemes a koalícióban maradnia, hiszen nem hátrálhatnak ki az egészségügyi reform folytatása mögül, továbbá január végén megállapodásnak kell születnie a koalícióban a 2009-től hatályos adójogszabályokról, az SZDSZ pedig nem akarja feladni az adócsökkentést.

Információink szerint Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter úgy vélekedett, hogy a legfontosabb cél a költségvetési egyensúly fenntartása, a koalíciós szakítás lehetősége ezért csak akkor kerülhet szóba, ha fontos ügyben nincs megegyezés a két párt között. Ilyen lehet például az egészségügyi reform. Úgy tudjuk, abban egyetértés volt az ot tagjai között, hogy problémák vannak a koalíció működésében.

Több forrásunk úgy értékelte, hogy Kóka János Gyurcsány Ferenchez hasonlóan az előremenekülés stratégiáját választotta, hiszen a liberálisok az utóbbi időben csak pofonokat kaptak a szocialistáktól, ami kihat a párt belső viszonyaira, azaz rossz hangulat uralkodik az SZDSZ-ben.

Összehívhatják a rendkívüli küldöttgyűlést

A nyilvánvaló kettős beszéddel a liberálisok elnöke azt a látszatot próbálja fenntartani, hogy minden rendben van a koalícióban. Ezt tette egyébként elődje, Kuncze Gábor is, aki sajtótájékoztatóin arról számolt be, hogy zökkenőmentes a két párt közti együttműködés, zárt ajtók mögött azonban élesen bírálta a szocialistákat.

Úgy tudjuk, Bőhm András felszólalásában azt javasolta, hogy a párt legfőbb döntéshozói testülete, az ügyvivői testület (üt) fontolja meg, hogy beterjesszen-e javaslatot az ot legközelebbi ülésén a rendkívüli országos küldöttgyűlés januári összehívására, ahol értékelhetnék a koalíciós együttműködés tapasztalatait. Az SZDSZ alapszabálya szerint a küldöttgyűlés az a fórum, ami hivatott a koalíció megkötéséről, illetve felbontásáról dönteni, mivel itt a párt teljes tagsága képviselve van.