Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Alkudozásba kezdett az SZDSZ

2003.07.18. 15:41
A Fideszben jó húzásnak tartják, hogy Pokorni Zoltán felajánlotta segítségét a kisebbik kormánypártnak az adótörvények módosításához. Az SZDSZ elnöke azonban elutasította a partnerséget, és szirénkének nevezte az alelnököt. Kuncze Gábor inkább tárgyalásokon akarja képviselni pártja álláspontját az szja-ról, az MSZP is tárgyalni akar és nem pedig a sajtón keresztül üzenni.
A második napjába lépett koalíciós vita visszafogottabbá vált, miután Kuncze Gábor csütörtöki nyilatkozatához képest már kevésbé egyértelműen fogalmazott pénteki sajtótájékoztatóján. Tegnap még a koalíció értelmét kérdőjelezte meg, amit ma már csak egy "önmagának feltett kérdésként" értékelt. Másrészt a szocialista vezetők szabadságukat töltik, így eddig csak Katona Béla által jegyzett közlemény jelent meg, amelyben a tárgyalások továbbfolytatását szorgalmazzák a szabad demokratákkal.

Tárgyalás közben vagyunk, erre nem válaszolok

Orbán is támogatná az SZDSZ-t
A gazdaság hazai és multinacionális szereplőivel történt egyeztetés után a Fidesz bejentette, "szövetséget kötöttek" azért, hogy mindenki a maga eszközeivel próbálja meg rávenni a kormányt az adók csökkentésére. Matolcsy Gyögy, volt gazdasági miniszter elmondta, hogy a magyar gazdaság versenyképességét csak a vállalkozások terheinek csökkentésével lehet növelni. A Fidesz gazdaságpolitikusai Orbán Viktorral együtt támogatásukról biztosították az SZDSZ-t ennek eléréséhez.
Kuncze Gábor a szocialistákéhoz hasonló álláspontra helyezkedett, ezért a sajtótájékoztatón közel fél tucatszor volt kénytelen az újságírók kérdésére azt felelni: "tárgyalás közben vagyunk, így most erre nem válaszolhatok."

A szabad demokrata politikus nem csupán a kormányprogramra hivatkozva tartja szükségesnek mérsékelni az adókat, hanem a gazdaság egészét tekintve úgy vélekedik: "az utolsó ponthoz érkeztünk, határozott cselekvésre van szükség".

Az SZDSZ elnöke ugyanis létfontosságúnak tartja, hogy a "vállalkozások és a magánszemélyek megtakarításait ne vigye el az állam, amelynek a rendvédelem, az egészségügy és a szociálpolitika területén van csak keresnivalója". Körbenézve Kuncze ugyanis azt látja, hogy a szomszédos országokban is felismerték, a versenyképesség fenntartásához csökkenteni kell a vállalkozások adóit. Az EU-ba lépő Magyarországnak pedig ez óriási konkurenciát jelent.

Tárgyalás közben vagyunk, erre nem válaszolok

Kuncze Gábor szerint el kell érni, hogy a kormány "csak arra költse a pénzt, amire szükséges". Az Index erre vonatkozó kérdésére, hogy szerinte milyen felesleges kiadások vannak a költségvetésben, Kuncze azt mondta, hogy ezt nem a sajtó útján kívánja megüzenni, hanem a tárgyalásokon veti fel.

A pártelnök utalt rá, hogy a ciklus végéig kell megvalósítani a kormányprogramot. A miniszterelnök felvetésére, hogy nyitott az SZDSZ javaslatára, hogyan teremtsék elő más úton a költségvetésben 130-150 milliárd forintot, Kuncze ismét csak a tárgyalásokra hivatkozott, ahol is eldőlnek ezek a kérdések. Kuncze szerint akár a legmagasabb szinten kell egyeztetni a jövő évi költségvetésről.

A Fidesz felajánlkozására Kuncze Pokornit szirénkének nevezte, akinek a dala nem tetszik a szabad demokrata pártelnöknek. Hogy az szja-ról hozott kormányülésen hogyan szavaztak az SZDSZ-es miniszterek, Kuncze annyit árult el: kifejtették az SZDSZ véleményét, de nem ismételgették azt tízpercenként. "De ez félrevinné a dolgokat" - tette hozzá.

Az MSZP elnöksége nevében Katona Béla adott pénteken ki közleményt, reagálva Kuncze a koalíciót érintő kijelentésére. Szerinte alaptalan és felesleges a kormány tegnap bejelentett intézkedési javaslatai kapcsán koalíciós szakítópróbáról beszélni. Sőt, nem lesz szükség "a Fidesz a kormánypártok közötti ellentét szítására irányuló álságos felajánlkozására".

A Katona Béla által szignózott közlemény határozottan kijelenti: "meg fogjuk találni azt a megoldást, amelyik az ország és polgárai számára az adott körülmények között a legkedvezőbb lesz. Ha ebben a munkában az ellenzék is hajlandó konstruktív szerepet vállalni, azt örömmel tudomásul vesszük".