Zelma, Rajmund
7 °C
11 °C

Felgyorsulnak a koalíciós tárgyalások

2002.04.25. 19:07
Az MSZP és az SZDSZ május 20-áig szeretné lezárni a két párt közötti koalíciós előkészítő tárgyalásokat. Ezt a szocialisták és a szabaddemokraták csütörtöki, első hivatalos találkozóját követő sajtótájékoztatón jelentették be.
A mostani eszmecserét megelőzően a két koalícióra készülő párt szakértői napokon át egyeztették az MSZP és az SZDSZ választási programját. Ezt követően ült össze az a két delegáció, amelyiken az MSZP részéről Medgyessy Péter miniszterelnök jelölt, Kovács László pártelnök, Lendvai Ildikó és Juhász Ferenc alelnökök vettek részt, az SZDSZ-t pedig Kuncze Gábor pártelnök valamint Magyar Bálint, Szent- Iványi István és Fodor Gábor ügyvivők képviselték. Az egyeztetést követően Megdessy Péter bejelentette, hogy a korábbi ütemtervhez képest felgyorsítják a tárgyalásokat. Ennek indokául azokat a bizonytalanságot okozó eseményeket említette, amelyek miatt mindkét párt szerint minél előbb készen kell állni a kormányzásra.

Külön egyeztetnek Medgyessy 100 napos programjáról

Medgyessy Péter tájékoztatása szerint a következő időszakban hetente egy alkalommal találkozik a két delegáció személyesen. Rajtuk kívül folyamatosan dolgoznak majd a pártok szakértői is. Ők négy munkacsoportban hangolják össze a kormányprogramot, a kormányzati struktúrát, a koalíciós megállapodás szövegét valamint az úgynevezett demokrácia csomagot. A szocialista miniszterelnök jelölt és Kuncze Gábor SZDSZ elnök egyetértett abban, hogy nincsenek áthidalhatatlan különbségek, így a kiegyensúlyozott kormányzás érdekében május 30- áig megalkotható a megállapodás. A szocialisták szerint külön kell egyeztetni Medgyessy Péter első száz napos programjáról is.

Az Index kérdésére Kuncze úgy nyilatkozott, hogy támogatni tudják az ebben foglaltakat. - Gyorsan dűlőre lehet jutni - vélte Kuncze, aki szerint erre azért is szükség van, hogy mielőbb vége legyen a jelenleg is tartó lopakodó privatizációnak és irat megsemmisítésnek.