Fidesz: Kóka ajándékozza a mentőknek helikopterét

2005.05.07. 17:32
A Fidesz arra buzdította Kóka János gazdasági minisztert, hogy ajándékozza a mentőszolgálatnak saját helikopterét. Kókának azonban korábbi nyilatkozatai szerint nincsen saját tulajdonában helikopter, amit vezetni szokott egyik cégétől veszi alkalmanként bérbe.

Wintermantel Zsolt, a Fidesz fővárosi frakciójának helyettes vezetője szombati sajtótájékoztatóján - amelyet az Országos Baleseti Intézet előtt tartott - felidézte, hogy a szocialista pártelnök előző nap azt mondta, több mentőhelikopterre és mentőáállomásra volna szükség. A pártelnöki kijelentés kapcsán a politikus emlékeztetett arra, hogy Medgyessy Péter másfél évvel ezelőtt arról beszélt, rozsdásak a csövek a kórházakban.

A képviselő "szánalmasnak tartja az MSZP vezető politikusainak ilyen típusú próbálkozásait". "Ilyen típusú ötletrohamokra 1 évvel a választás előtt, ilyen típusú ötletelésre 3 évvel a kormányzás átvétele után, azt gondolom, hogy komolyan odafigyelni nem lehet" - tette hozzá.

Dobó László fideszes képviselő ugyancsak egy Medgyessy idézettel kezdte mondandóját: felidézte a volt miniszterelnök korábbi szavait, mely szerint egy szegény országnak a kormánya ne "urizáljon". A képviselő egyetért ezzel és úgy vélte, Hiller István elképzeléseit úgy lehetne leggyorsabban megvalósítani, ha a kormánytagok is közreműködnének abban, hogy minél több mentőhelikopter legyen.

A politikus elmondta, készítettek egy szerződéstervezetet, amelyet a hétfői napon eljuttatnak Kóka János gazdasági miniszternek. Ebben felhívják a miniszter figyelmét arra, hogy az ő szerinte is kritikus egészségügyi helyzeten úgy segíthetne, ha odaajándékozza a helikopterét, amelyből azután mentőhelikopter lehetne.

"Önmagában a képtelen ötletektől nem lesz jobb az egészségügy. Most ő is tehet valamit, hogy az előttünk álló egy évben eggyel több mentőhelikopter legyen az országban" - szögezte le. Kóka János egyébként a Playboy májusi számának adott interjúban beszélt arról, hogy rendszeresen szokott helikoptert vezetni. Az interjúból azonban az derült ki, hogy a jármű nem személyes tulajdona, hanem egyik cégéé és amikor kölcsönveszi, bérleti díjat fizet érte. Kóka János gazdasági miniszter egyelőre nem reagált a fideszes felvetésre.  • Hírek
  • Árfolyam