Judit
3 °C
7 °C

Kóka: Elképzelhetetlen, hogy az SZDSZ a koalícióban maradjon

2008.04.12. 14:18
Kóka János szombaton európai tanulmányútjának tapasztalatairól beszélt, de újságírói kérdésre azt is elmondta, nem tartja elképzelhetőnek, hogy pártja a koalíció tagja maradjon.

Kóka János elképzelhetetlennek tartja, hogy a párt április 27-i küldöttgyűlése úgy dönt, a Szabad Demokraták Szövetsége ennek a kormánykoalíciónak a tagja marad. A párt elnöke erről szombati, fővárosi sajtótájékoztatóján beszélt egy újságírói kérdésre válaszolva. Hozzátette, hogy az SZDSZ nehéz és felelős döntést hozott, mert azzal, hogy Gyurcsány Ferenc kihátrált a reformok mögül, a liberálisok mozgásterét lényegében nullára szűkítette a koalíción belül. Kijelentette, hogy nem folytatnak kétoldalú tárgyalásokat az MSZP-vel, de szívesen fogadják a szocialisták javaslatait, amelyeket abban az esetben, ha azok az ország megerősödését eredményezik, támogatni is fognak.

Arra a felvetésre, hogy tud-e arról, hogy Gulyás József, a párt Országos Tanácsának elnöke ellen lejárató kampány folyik a párton belül, azt felelte: az utóbbi hónapokban sok SZDSZ-es politikus vagy magát annak kiadó csaló folytatott lejárató kampányt az SZDSZ ellen. Megindították a fegyelmi eljárásokat, és reméli, hogy azok, akiknek egyetlen célja az SZDSZ szétverése, távozni fognak a pártból - tette hozzá. A pártelnök azt is elmondta, hogy egyetért Mali Zoltánnak, Drávapiski polgármesterének a pártból való kizárásával.

Európai tanulmányút

Kóka János sajtótájékoztatója előzetesen meghirdetett témáját kifejtve elmondta, hogy a párt delegációja szerdán háromnapos, három országot – Romániát, Finnországot és Észtországot – érintő európai körútra indult a vezetésével. Ennek során azt vizsgálták, hogy milyen összefüggés van az adócsökkentés, az adóegyszerűsítés és ezen államok gazdasági fejlődése között. Kóka közölte, hogy átfogó képet szeretett volna kapni, ezért utaztak különböző földrajzi elhelyezkedésű, méretű és fejlettségű országokba. A liberálisok pártelnöke útja során többek között a három ország miniszterelnökével és az RMDSZ-t vezető Markó Bélával találkozott.

Az út során szerzett benyomásairól azt mondta: annak ellenére, hogy ebben a három országban is kemény viták és jelentős politikai véleménykülönbségek vannak, a komoly pártokra mégsem "az országuk érdekeivel ellentétes populizmus vagy a cselekvésképtelenség" a jellemző. Hozzátette: elemezve ezeknek az államoknak az elmúlt évek gazdasági fejlődéséhez vezető útját, kijelenthető, hogy az egykulcsos adó önmagában nem csodafegyver, nem oldja meg egy ország valamennyi problémáját. "Mégis számtalan példa mutatja, hogy lemaradunk azok mögött, akik ezt bevezették" – fogalmazott a pártelnök.

Kóka véleménye szerint az egykulcsos adó mindenütt kifehéríti a gazdaságot, és tisztább, egyszerűbb, igazságosabb. Romániára kitérve azt mondta, hogy ott 2004-ben vezették be a 16 százalékos egykulcsos adót. Ezzel párhuzamosan az adórendszerből szinte minden kedvezményt kiemeltek. Ezek hatására az ország egy főre jutó nemzeti összterméke 120 százalékkal nőtt meg, 2800 euróról 6200 euróra. Az ország GDP-jének éves átlagos növekedése meghaladta a hat százalékot. Az állam bevételei pedig 18 hónap alatt álltak vissza az egykulcsos adó bevezetése előtti szintre. A szabad demokraták elnöke hozzátette, hogy a külföldi működő tőke beáramlása Romániában az évi másfél milliárd euróról hétmilliárd euróra nőtt, miközben az ország tíz százalékponttal csökkentette a nyugdíj és társadalombiztosítási járulékokat.

Az Észtországban végbement változásokról azt mondta, hogy a 21 százalékos, egykulcsos adó bevezetése óta megduplázódott az állami bevétel, miközben a balti államban 2001 óta 14 százalékról 4 százalékra csökkent a munkanélküliség. Hozzátette, hogy a tervek szerint az országban tovább fogják mérsékelni az adót, így az 2011-re elérheti a 18 százalékos szintet. Kóka János ezeket az adatokat összehasonlítva a magyar adószerkezettel úgy vélekedett, hogy Magyarország "fojtogató adócsapdába került", ahol alig hárommillió ember adóforintjaiból gondoskodik az állam tízmillió emberről. Mint megjegyezte, az állam a költségeit csak úgy tudja kifizetni, ha a bérből és fizetésből élőket, valamint a vállalkozásokat túladóztatja. Ugyanakkor az adócsalás, az adóelkerülés Kóka szerint "mára Magyarországon nemzeti sporttá vált".

Több éve lett volna

"Kóka Jánosnak több éve lett volna arra, hogy gazdasági miniszterként, a kormánykoalíció résztvevőjeként fejlessze a magyar gazdaságot, csökkentse az adókat. Ehelyett csak adóemelések és számos új adónem bevezetése köthető a nevéhez, valamint az 1 százalékos gazdasági "növekedés"és az elszabaduló infláció" - reagált Kóka szavaira az MTI-hez eljuttatott közleményében a Fidesz helyettes szóvivője, Cser-Palkovics András. A szóvivő szerint Kókának már senki sem hisz, miután megbukott miniszterként, koalíciós partnerként és pártelnökként is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?