Klaudia
-4 °C
2 °C

Fegyelmi indul a ,,képrongáló" Paróczai ellen

2001.03.05. 12:59
Fegyelmi indult két személlyel szemben a Környezetvédelmi Minisztériumban a fenékpusztai ,,képrongáló", Paróczai Csaba titkárságvezető ügyében - derült ki Turi-Kovács Béla, a tárca vezetőjének - nevet nem említő - hétfői bejelentéséből. A kétszázezer forint értékűre becsült festmény Skultéty Sándor közigazgatási államtitkár tavaly októberi születésnapi buliján sérült meg a Balatonfelvidéki Nemzeti Park vendégházában. Paróczai korábban az Indexnek elismerte, hogy ő tett kárt a festményben, ám azt tagadta, hogy lőtt volna a képre.
,,Teljes körű nyilatkozatot tett az a személy, aki a Balaton-felvidéki Nemzeti Park vendégházában közreműködött az ottani festménnyel kapcsolatos cselekményben, ezért a Környezetvédelmi Minisztérium (KöM) egyik államtitkár-helyettese megkezdte a fegyelmi eljárást"- jelentette be hétfőn Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter. Turi-Kovács az RTL Klub híradójában elmondta, két személy ellen indított eljárást, de nem nevezte meg őket.

A meglehetősen körülményes kijelentés minden bizonnyal Paróczai Csabára, Skultéty Sándor közigazgatási államtitkár titkárságvezetőjére vonatkozott. Paróczai volt ugyanis, aki megrongálta a fenékpusztai házban Somogyi Győző mintegy 200 ezer forint értékű festményét, amely később - állítólag a restaurálás során - megsemmisült. Az RTL Klub úgy tudja, hogy a fenékpusztai vendégházban ketten tartózkodtak - Skultéty és Paróczai -, tehát a másik érintett a közigazgatási államtitkár lehet.

Az első hírek Skultéty Sándor tavaly októberi születésnapi bulija kapcsán még képlövöldözésről szóltak. Paróczai az Indexnek korábban elismerte: ,,a kép valóban megrongálódott, amiért én megtérítettem a kárt. A rendőrségi vizsgálat lezártáig azonban nem nyilatkozom".

Paróczai már fizetett

Kovács Béla, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója az Indexnek korábban elmondta, hogy már a buli másnapján írásban kötelezte Paróczait az okozott kár megtérítésére. A köztisztviselő aláírta ugyan a kötelezvényt, de többszöri megkeresés ellenére csak a napokban fizette be a kétszázezer forintos - leltári árat - jelentő összeget.

A vizsgálatról a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sem ad tájékoztatást, amíg nem ismerik a minisztériumi belső vizsgálat eredményeit. Rendőrségi körökből az az információ szivárgott ki, hogy a lövöldözésre egyedül a fenékpusztai vendégház gondnoka, Balatoni Éva emlékszik. Ezzel szemben a tv2 Tények szombati műsora egy hangfelvételt közölt, amelyen jól hallhatóan lövöldözésről beszélnek telefonon a vendégházban történtek kapcsán.