Szilárda
-4 °C
3 °C

Megszólalt Kondor tartótisztje?

2003.09.27. 12:31
'Béla százados' tagad, de a Népszava ellentmondásokra mutat rá. Kondor alaptalanul kéri az átvilágító bírák segítségét. Az ombudsman szerint 3 év börtön járhat az irat közléséért. A titkosszolgálatokat irányító államtitkára szerint valódi is lehet az irat, az átvilágítóbírák viszont nem vizsgálhatják, dolgozott-e III/II-esként a rádió elnöke, hatáskörük ugyanis csak a III/III-as főcsoportfőnökség egykori ügynökeire terjed ki.
Megtalálták Kondor Katalin tartótisztjét, állítja szombati számában a Népszava. A "Béla százados" néven megszólaló, tizenöt évig a rádióban dolgozó rendész ismerte Kondor Katalint, de tagadta a lap értesüléseit, mizerint ő szervezte volna be a jelenlegi rádióelnököt. A szó szerint közölt telefoninterjúra hivatkozva a Népszava ugyanakkor hangsúlyozta az elmondottakban rejlő ellentmondásokat. Béla százados, bár állította, hogy nem látta a lapokat, tudott arról, hogy Kondort a III/II-es, nem pedig a III/III-as csoportfőnökséghez tartozással vádolták, továbbá nem szögezte le egyértelműen, hogy a dokumentum hamis. Béla százados ugyanakkor a telefoninterjúban kijelentette, hogy a rádiós elbocsátások idején - amikor számos baloldali újságírót távolítottak el - Csúcs Lászlót támogatta.

Kondor Katalin, a Magyar Rádió elnökének Indexhez eljuttatott közleményében állítja, hogy a Népszavában közölt dokumentumot most látta először. "Aláírásom nem szerepelt rajta, ilyet nem írtam alá. Soha nem működtem együtt semmilyen főcsoportfőnökséggel" - jelenti ki Kondor, egyúttal megkérve az átvilágító bírákat, hogy minden róla szóló hiteles dokumentumot vizsgáljanak át és folytassák le az eljárást.

Valódi?

Tóth András, a titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár, szakértőkkel történt megbeszélése után úgy nyilatkozott, amennyire a kópiából megítélhető, a dokumentum valódi lehet. Kiemelte viszont, hogy Kondor alaptalanul kéri az átvilágító bírákat múltja tisztázására, mivel ők csak a III/III-as érintettség, azaz az ügynökmúlt vizsgálatára jogosultak. A rádió elnökét viszont a III/II-es részleggel hozták kapcsolatba, amelyre nem vonatkozik az átvilágítási törtvény.

Tóth András szerint az ügy tisztázásában az állambiztonsági szolgálatok levéltára nyújthat segítséget, amit azonban az intézmény vezetője cáfolt. Ilyen minősítésű iratot a levéltár ugyanis nem őrizhet.

Kondor Katalin aláírása azért nem szerepelt a kartonon, mivel a publikált irat célja a már beszervezett személyek nyilvántartása volt, áll Népszavában. A dokumentum feltételezi egy előzőleg aláírt beszervezési nyilatkozat létét, szól a következtetés.

Államtitoksértés?

Csúsztatásnak nevezte Kondor Katalin átvilágítási kérelmét Pajcsics József ügyvéd a Magyar Hírlapban. Elmondta továbbá, nem biztos, hogy a Népszava jogtalanul publikálta a dokumentumot. A lap nem követett el jogsértést vagy államtitoksértést abban az esetben, ha tudományos kutató vagy érintett személy révén jutott az irathoz.

Jogellenesen szerzett bizonyíték ugyanakkor a bíróság előtt nem használható fel - függetlenül attól, hogy hiteles-e, avagy sem - közölte a jogász. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltáráról szóló törvény február végéig adott haladékot az előző rendszerrel kapcsolatos állambiztonsági iratokat birtoklóknak azok beszolgáltatására. A határidő lejárta után a dokumentumok elvesztik bizonyító erejüket a bíróságok és a hatóságok előtt.

Akár három év börtönnel is sújtható a Kondornak tulajdonítotthoz hasonló iratok közlése, mondta a fentiek ellenében Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos az RTL Klubnak. Az ok, hogy a beszervezés alapjául megjelölt "hazafiasság" különlegesen érzékeny személyes adatnak számít, amelynek publikálása bűntett.

Visszhang

Pokorni Zoltán az eset kapcsán úgy nyilatkozott, a szocialistáknak, Medgyessy ügynökmúltja miatt nincs morális alapjuk ilyen kérdésekkel foglalkozni. Kuncze Gábor az origónak elmondta, az eset is bizonyítja: igazuk volt, amikor a teljes nyilvánosságot és a széles körű átvilágítást szorgalmazták.

A Népszava hamarosan újabb bizonyítékokat tesz közzé az üggyel kapcsolatban, adta hírül a Népszabadság. .

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!