Benedek
-5 °C
5 °C

Tervek nélkül kezd az új rádióelnök

2001.06.05. 13:41
Tizenhárom pályázó közül, 19:6 arányban Kondor Katalint, a Kossuth Rádió adófőszerkesztőjét választotta a Magyar Rádió elnökének a közrádió kuratóriuma. Ezzel egyéves interregnum után került új vezető a közszolgálati rádió élére. Kondor egyelőre nem tudja, mikor foglalhatja el hivatalát, az esetleges személyi változásokkal kapcsolatban pedig kijelentette: kétéves kora óta nem tervez.
Közel egyéves vezetőnélküliség, három sikertelen nekifutás után újra van elnöke a Magyar Rádiónak: az intézmény kuratóriuma tizenhárom pályázó közül Kondor Katalint, a Kossuth Rádió adófőszerkesztőjét 19:6 arányban választotta meg a közrádió élére. Kondort tavaly augusztus 17-én már kétszer próbálták megválasztani, ám kellő támogatás híján ez nem sikerült, s az elnöki teendőket azóta az ügyvezető gazdasági igazgató, Szíjártó István látta el. A kurátorok titkosan döntöttek, kétharmaduk igen szavazatára volt szükséges ahhoz, hogy megválasszák a rádió új elnökét, akinek mandátuma négy évre szól.

Kondor már nem tart semmitől

Kondor Katalin
A megválasztott új rádióelnök még nem tudja, mikor foglalhatja el hivatalát. Arra a kérdésre, hogy milyen személyi változások várhatók elnöksége alatt, kijelentette: kétéves kora óta nem tervez előre. Az Index felvetésére, miszerint legitimációját megkérdőjelezhetik, mivel csak kormánypárti delegáltjai ülnek a rádió kuratóriumának elnökségében, azt válaszolta: "én már nem tartok semmitől". A rádió új elnöke úgy vélekedett, nem a rádiósoknak kell szégyellniük magukat amiatt, hogy csak kormánypártiakból áll az elnökség.

Tervei között említette, hogy megismertesse pályázatát a rádió munkatársaival, melynek legfőbb eleme, hogy teljesen át kell világítani az intézmény működését. Kondor szerint mindenképpen végre kell hajtani bizonyos profiltisztítást a közszolgálati rádióban. Eldöntendő kérdésnek tartja azt is, hogy mi legyen a sorsa a külföldi adások főszerkesztőségének.

Maradnak a kormányfői interjúk

A jövő évi választási kampánnyal kapcsolatos felvetések kapcsán Kondor Katalin úgy vélekedett, hogy a kiegyensúlyozott tájékoztatásra nincsen megfelelő recept. Szerinte ugyanakkor a rádió választási etikai kódexe 1990-ben olyan jól sikerült, hogy azon sem '94-ben, sem '98-ben nem kellett változtatni, és várhatóan most sem lesz szükség rá.

Arra felvetésre, hogy a kampány közeledtével műsoron maradnak-e a szokásos szerda reggeli interjúk - amelynek sokáig maga is műsorvezetője volt, jelenleg pedig Hollós János készíti a műsorokat -, Kondor leszögezte: a kormányfői beszélgetések továbbra is hallhatók lesznek, hiszen nincsen ok a sikeres adás beszüntetésére.

A Magyar Rádió új vezetője jó döntésnek tartja a Vasárnapi Újság élén történt személycserét, ami szerinte sokat javított a műsor kiegyensúlyozottságán.

Kiváló ötlet Kondor szerint egy majdani médiapark létrehozása, és pályázatában is kiemelte, hogy a normális működés feltétele, hogy új helyre költözzön az épület. A mostani épület ugyanis egy olyan labirintus, amelyben egy új munkatársnak legalább egy évébe kerül, hogy eligazodjon.