Valér
4 °C
8 °C

Fantomszervezet a Fidesz közvélemény-kutatója?

2005.09.21. 07:38
A Piackutatók Magyarországi Szövetsége nem tudja miféle szervezet készítette a Fidesznek a nemzeti vagyonról szóló közvélemény-kutatását. A Kontroll Csoportnak nincs honlapja, elérhetősége, viszont a neten fellelhető hivatkozott kutatásaik mindegyike az ellenzéket igazolja.
Nem lehet tudni semmit arról a Kontroll Csoport nevű szervezetről, amely a Fidesz által hétfőn ismertetett közvélemény-kutatást készítette – írja a Népszava. A kutatás adatai szerint még a szocialista szavazók is egyetértenek azzal, hogy "meg kellene határozni a nemzeti vagyon azon körét, amelyet a mindenkori kormány nem adhat el".

A felmérést Áder János mutatta be, de később a parlamentben is szóba került. A Fidesz frakcióvezetője sem a tájékoztatón, sem a T. Ház előtt nem árulta el, hogy ki, illetve mely cég készítette a felmérést, holott Veres János reagálásában erről kérdezte.

A szerdai Magyar Nemzet szerint a telefonos, 800 fős országos, reprezentatív felmérést a Kontroll Csoport végezte. E szervezet, bár nem ismeretlen, hiszen több felmérése is nyilvánosságra került már, nem rendelkezik sem elérhetőséggel, sem honlappal.

A Népszava kérdésére a Fidesz sajtóosztályán sem tudták megmondani, hogyan lehetne elérni a szervezetet. A Kontroll Csoport nem tagja a Piackutatók Magyarországi Szövetségének és semmilyen nyilvántartásában nem szerepelnek. A PMSZ-nek tagja egyébként a Medián, a Gallup, a Szonda Ipsos és a Tárki is.

Kedves adatok szállítója?

A csoportra egyébként legtöbbször a Magyar Nemzet és a Gondola.hu hivatkozik. Idézték a Kontroll Csoport kutatását az Orbán-Gyurcsány vita kapcsán, vagy éppen a „lakosság kormányváltási óhaja” miatt is.

Emlékezetes, hogy a vitában több elemző inkább a miniszterelnököt tartotta meggyőzőbbnek, de a csoport egy „háromszáz fős, gyors telefonos felvételre” hivatkozva azt publikálta, hogy a vitát nyomon követők közül 11 százalékkal többen tartották meggyőzőbbnek Orbán Viktort, mint Gyurcsány Ferencet.