Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gumilövedékeket is használt a rendőrség

2006.09.21. 19:07
Egyes felvetésekkel ellentétben nem új, hanem régi típusú könnygázt használt a rendőrség csütörtökön hajnalban - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI érdeklődésére. A témában megjelent cikkünkben nem állítottuk, hogy új típusú fegyvert vetettek volna be, a rendőrség érdemben nem reagált megkereséseinkre.

Az MTI annak kapcsán kérdezte meg a szóvivőt, hogy az Index arról írt: szemtanúk beszámolói alapján elképzelhető, hogy nem a viszonylag ártalmatlan CS-t, hanem annál durvább vegyi anyagot vetett be a rendőrség a csütörtök hajnali tömegoszlatáskor. Mint írtuk, a csütörtök hajnali összetűzésekkor a rendőrség már nem palackokból fújta a tömegoszlató anyagot, hanem fegyverből kilőtt gránátokat használt a tüntetők ellen, de nem állítottuk, hogy a bevetett könnygáz új típusú lenne, csak annyit, hogy más, mint amit a tévészékház ostrománál használtak.

Ugyanaz a gáz

A helyszínt megjárt tudósítóink és fotósaink felvételei szerint a rendőrség egy „univerzális könnygázgránát” nevű eszközt vetett be, amelyet 2004-ben gyártottak a Nike-Fiocchi balatonfűzfői gyárában. Mint írjuk, a világ rendfenntartó szervei a Vietnamban és Irakban bevetett CS mellett két másik anyagot használnak előszeretettel tömegoszlatáshoz: az egyik, a CN fantázianevű klór-acetofenon erősen toxikus vegyület, irritálja a száj és az orr nyálkahártyáját, és az egyensúly és a tájékozódási képesség elvesztését is okozhatja. A másik lehetséges anyag, a CR néven ismert dibenz-oxazepin 6-10-szer erősebb a tévészékház ostromakor bevetett CS-nél, intenzív irritációt és fájdalmat, köhögést, ideiglenes vakságot és pánikrohamot idéz elő.

"Az a legvalószínűbb, hogy a CS-t a CN váltotta fel a rendőrség arzenáljában, a Nike-Fiocchi szájtján a rendvédelmi szerveknek árult termékek között ugyanis az +Univerzális könnyfakasztó kézigránát tölteteként 'fekete lőpor, klór-acetofenon, CN gáz' szerepel" - írtuk.

Garamvölgyi László ezredes ezzel kapcsolatban azt mondta: a rendőrségnél évek óta rendszeresített eszközt vetettek be csütörtökön hajnalban. Mint mondta, a sajtótájékoztatón bemutatták az AMD típusú lőfegyvert és a hozzá tartozó patronokat is az újságíróknak.

Gumi

A szóvivő elismerte azt is, hogy a rendőrség először csütörtökön hajnalban használt gumilövedéket a tömeg feloszlatásakor. Az MTI kérdésére, hogy a rendőrök oldalán a fegyver nem jelent-e veszélyt a tömegben, nem áll-e fenn a veszélye annak, hogy a tüntetők esetleg így szereznek maguknak fegyvert, azt mondta: a rendőr csapaterőben is használhatja fegyverét, sőt a parancsnok utasítására köteles is.

A tömegbe nem lőhet, sortűz nincs, de a rendőr célzott lövést adhat le arra a személyre, akit csak így lehet ártalmatlanná tenni, feltéve, ha a lövésre a parancsnoka utasítást ad - mondta.