Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Gumilövedékeket is használt a rendőrség

2006.09.21. 19:07
Egyes felvetésekkel ellentétben nem új, hanem régi típusú könnygázt használt a rendőrség csütörtökön hajnalban - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI érdeklődésére. A témában megjelent cikkünkben nem állítottuk, hogy új típusú fegyvert vetettek volna be, a rendőrség érdemben nem reagált megkereséseinkre.

Az MTI annak kapcsán kérdezte meg a szóvivőt, hogy az Index arról írt: szemtanúk beszámolói alapján elképzelhető, hogy nem a viszonylag ártalmatlan CS-t, hanem annál durvább vegyi anyagot vetett be a rendőrség a csütörtök hajnali tömegoszlatáskor. Mint írtuk, a csütörtök hajnali összetűzésekkor a rendőrség már nem palackokból fújta a tömegoszlató anyagot, hanem fegyverből kilőtt gránátokat használt a tüntetők ellen, de nem állítottuk, hogy a bevetett könnygáz új típusú lenne, csak annyit, hogy más, mint amit a tévészékház ostrománál használtak.

Ugyanaz a gáz

A helyszínt megjárt tudósítóink és fotósaink felvételei szerint a rendőrség egy „univerzális könnygázgránát” nevű eszközt vetett be, amelyet 2004-ben gyártottak a Nike-Fiocchi balatonfűzfői gyárában. Mint írjuk, a világ rendfenntartó szervei a Vietnamban és Irakban bevetett CS mellett két másik anyagot használnak előszeretettel tömegoszlatáshoz: az egyik, a CN fantázianevű klór-acetofenon erősen toxikus vegyület, irritálja a száj és az orr nyálkahártyáját, és az egyensúly és a tájékozódási képesség elvesztését is okozhatja. A másik lehetséges anyag, a CR néven ismert dibenz-oxazepin 6-10-szer erősebb a tévészékház ostromakor bevetett CS-nél, intenzív irritációt és fájdalmat, köhögést, ideiglenes vakságot és pánikrohamot idéz elő.

"Az a legvalószínűbb, hogy a CS-t a CN váltotta fel a rendőrség arzenáljában, a Nike-Fiocchi szájtján a rendvédelmi szerveknek árult termékek között ugyanis az +Univerzális könnyfakasztó kézigránát tölteteként 'fekete lőpor, klór-acetofenon, CN gáz' szerepel" - írtuk.

Garamvölgyi László ezredes ezzel kapcsolatban azt mondta: a rendőrségnél évek óta rendszeresített eszközt vetettek be csütörtökön hajnalban. Mint mondta, a sajtótájékoztatón bemutatták az AMD típusú lőfegyvert és a hozzá tartozó patronokat is az újságíróknak.

Gumi

A szóvivő elismerte azt is, hogy a rendőrség először csütörtökön hajnalban használt gumilövedéket a tömeg feloszlatásakor. Az MTI kérdésére, hogy a rendőrök oldalán a fegyver nem jelent-e veszélyt a tömegben, nem áll-e fenn a veszélye annak, hogy a tüntetők esetleg így szereznek maguknak fegyvert, azt mondta: a rendőr csapaterőben is használhatja fegyverét, sőt a parancsnok utasítására köteles is.

A tömegbe nem lőhet, sortűz nincs, de a rendőr célzott lövést adhat le arra a személyre, akit csak így lehet ártalmatlanná tenni, feltéve, ha a lövésre a parancsnoka utasítást ad - mondta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!