Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Február második hetétől kézbesítik az ajánlószelvényeket

2006.02.02. 14:07
Ajánlószelvény a jogszabályok értelmében nem gyűjthető munkahelyen, tömegközlekedési eszközön, közigazgatási, önkormányzati épületben, egészségügyi intézményben. A szelvényeket csak az állampolgárok zaklatása nélkül nélkül szabad gyűjteni.

A választásra jogosult közel 8,1 millió polgár a jövő héten veheti kézhez a képviselők jelöléséhez szükséges ajánlószelvényt, valamint a kopogtatócédulát, hivatalos nevén az értesítőt - közölte az MTI megkeresésére az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője csütörtökön Budapesten.

A képviselőjelöltségért induló személyeknek, vagy megbízottaiknak legkésőbb március 17-éig kell 750 érvényes ajánlószelvényt összegyűjteniük és leadniuk a választókerületi bizottságokhoz, hogy hivatalos jelöltté váljanak.

Az ajánlás csak akkor érvényes, ha azon szerepel a jelölt és a jelölő szervezet neve, (közös jelölésnél mindegyik szervezet neve), az ajánlást tevő választópolgár neve, címe, személyi azonosító száma, valamint saját kezű aláírása. A személyi azonosító közlése itt nem ütközik személyiségi jogokba, mert kötelező használatát törvény rögzíti. Aki február 10-éig nem kapta meg ajánlószelvényét, vagy kopogtatócéduláját, annak ezt a helyi jegyzőnél kell jeleznie, illetve újat kérnie.

A választópolgárok bizalmát erősíti

Jelöltet állítani csak az ajánlószelvény kitöltésével és átadásával lehet, ez az ajánlás vissza nem vonható. Az OVI vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az ajánlás nem kötelező, mert szabad elhatározáson alapul. A választási jogszabályok nem rendelkeznek arról, hogy a szelvényt gyűjtőknek kell-e valamilyen írásos meghatalmazással rendelkezniük, de a választópolgárok bizalmát erősíti, ha az őt felkereső személyek a párt meghatalmazásával rendelkeznek.

A választási eljárási törvény kifejezetten tiltja, hogy bárki az ajánlásért cserébe bármilyen előnyt - például pénzt, vagy ajándékot - ígérjen, vagy adjon; ez egyébként bűncselekménynek is minősül. Ha a szelvény elvész, vagy kitöltését elrontják, a választópolgár újat kérhet a helyi jegyzőtől. A többszöri ajánlás mindegyike érvénytelen lesz, mert a központi ajánlásellenőrző rendszer ezeket kiszűri.

Ajánlószelvény a jogszabályok értelmében nem gyűjthető munkahelyen, tömegközlekedési eszközön, közigazgatási, önkormányzati épületben, egészségügyi intézményben. Ha ilyen eset a választási szervek tudomására jut, akkor az így szerzett ajánlásokat a választási bizottság érvényteleníti. A szelvényeket csak az állampolgárok zaklatása nélkül szabad gyűjteni, és ha nem zavarhatja őket életvitelükben.

Kopogtatócédula zárt borítékben

Az ajánlószelvénnyel egy időben, ugyanabban a zárt borítékban kapja kézhez az értesítőt, közismertebb nevén a kopogtatócédulát a választó. Ezen a választási iroda a névjegyzékbe vételről, a szavazás időpontjáról és annak helyéről értesíti a választópolgárokat, valamint arról: milyen személyi okmányokat kell majd magával vinnie április 9-én és 23-án.

A választói névjegyzéket a helyi irodák február 8-a és 15-e között teszik közszemlére az önkormányzati hivatalokban. Az ajánlószelvények és értesítők előállítása és postázása az országgyűlési választásokra biztosított 6,6 milliárd forintos keretösszegből mintegy 600 millió forintot tesz ki.

A kopogtatócédulákat, az ajánlószelvényeket a megyei közigazgatási hivatalok állítják elő, az alnyomatokat a Belügyminisztérium Központi Hivatala biztosította. E dokumentumokat a Magyar Posta, vagy a helyi önkormányzatok dolgozói kézbesítik a választópolgárok postaládáiba a jövő héten.