Füvesítéssel szerzett milliárdokat Leisztinger

2007.07.12. 08:17
Kis gyep, néhány felhúzott pavilon, ennyi lényegében milliárdokat hozott Leisztinger Tamásnak a Kopaszi-gáton. A vállalkozó cégei 2006 végén, miközben olcsón megszerezték a kerületi önkormányzattól a teljes fennhatóságot a területre, még vízi vidámparkot, luxus lakóházakat, éttermeket ígértek, pedig már folytak a tárgyalások portugál befektetőkkel az eladásról.

Három portugál cég kezébe került a Lágymányosi öbölnél elterülő több mint 40 hektáros ingatlan többségi tulajdona. Leisztinger Tamás cégei az utóbbi három évben - a XI. kerületi önkormányzat baráti asszisztálásával - néhány milliárdért megszerezték az Öböl XI. Kft.-be apportált területet, májusban viszont sokszoros haszonnal, piaci hírek szerint több tízmilliárd forintért tovább is adták a háromnegyedét. Az üzletet eddig nem hozták nyilvánosságra.

Gaspar mérnök megbízása

A cégbírósági adatok szerint 2006. decemberében, amikor az önkormányzat a kormánypártok és az MDF támogatásával eladta a kerület legértékesebb telkeit tulajdonló Öböl XI. Kft.-ben megmaradt 25 százalékos tulajdonrészét, Leisztinger Tamás cégei már a továbbadásról tárgyaltak. A dél-budai Kopaszi-gát tulajdonosaitól egy Ismael Gaspar nevű mérnök kapott megbízást arra, hogy Portugáliában szervezze meg az ingatlan adás-vételét.


Nézze meg képeinket!

Másodfokú eladás

Hartberg hányatott élete
A ciprusi bejegyzésú Hartberg Investment Ltd. a Forrás Rt. megszerzése során került Leisztinger Tamás érdekeltségi körébe. A Nicosiában székelő titkozatos cégnek a Lágymányosi-öbölbeli térnyerése előtt a budapesti belvárosban jutott szerep. A Hartberg tavaly év elején még annak a Moons nevű kft.-nek volt tulajdonosa, amely a legnagyobb magyarországi kaszinót építi az V. kerületben a Vigadó mellett. A hvg.hu információi szerint a Kincstári Vagyoni Igazgatóság 2005. májusában hozta ki győztesnek az egykor Dunaharasztiban indult, alig 3 milliós jegyzett tőkéjű vállalkozást a gazdasági minisztérium 4 milliárdot érő épületeinek eladásánál. A KVI akkori vagyonkezelési főosztályvezetője, Vas János és a Moons vezetője, Rózsa István György 2006 tavaszán aztán a teljes ismeretlenségből bukkant fel az MDF országos listáján, ahova a párttal egyműködési megállapodást kötött Tisztelet Társasága protezsálta be őket. Vas, akit az MDF-esek sem ismertek, annyira előkelő helyet kapott, hogy be is jutott a parlamentbe, a Moons pedig hamarosan elkészül a 14 milliárdos hitelből épülő háromszintes szórakoztató komlexummal.

Az üzlet májusban létre is jött, két portói cég: a Finibanco és az Engil 41, valamint az Oliviera de Frades-i Urbia lett a többségi tulajdonos. Leisztingerék kis csavarral nem közvetlenül az Öböl XI.-től váltak meg, mert a cégben az önkormányzatnak a fokozatos kivonulás ellenére maradt egy jelképes, egyszázalékos tulajdonrésze, a tranzakcióról így a kerület tulajdonosi bizottságának is döntést kellett volna hoznia. Az üzlet tárgya ezért az Öböl XI. Kft.-ét 99 százalékos arányban birtokló Öböl Invest Kft. lett.

A Hartberg beszáll

Az Öböl Investben 25 százalékkal rendelkezett Leisztinger ismert központi cége, az Arago NyRT., 75 százalék pedig tavaly szállt egy Hartberg Investment Ltd. nevű, Cipruson bejegyzett cégre. A Hartberg egy 2006. novemberi tőkeemeléssel több mint 4,3 milliárd névértékű üzletrészt szerzett. A ciprusi vállalkozás megjelenése azonban nem okozhatott nyugtalanságot a milliárdosnak, hiszen a cégpapírokból kitűnik, igazgatója és kézbesítési megbízottja az a Sasinszki Ágnes volt, aki Leisztinger mellett az Arago igazgatósági tagságát is betöltötte.

Az Arago része megmaradt

Az Öböl Invest május 11-i közgyűlésén született meg az egyhangú döntés, hogy a Hartberg teljes tulajdonrészét eladják a három portugál cégnek, miután az Arago lemondott elővásárlási jogáról. Az adásvételi szerződés nem tartalmazza a valódi vételárat, azt egy külön pénzügyi szerződésben rögzítették a felek. A tranzakció után az Arago 25 százaléka megmaradt.

Vége lett a West Balkánnak

2004 márciusában derült ki, hogy a budapesti éjszaka népszerű szórakozóhelye, a Kopaszi gáton működő West Balkán nyárra már nem kapott működési engedélyt, amit azzal indokoltak, hogy a környéken megindul a rendezés. Ennek első lépéseként a területet birtokló Öböl XI.-ben többségi, 58 százalékos tulajdont szereztek a Leisztinger érdekeltségébe tartozó vállalkozások: az Eravis Rt. 42-t, a mögötte álló Arago Holding 16 százalékot birtokolt.

Keveset hozott

A kerületi Fidesz már 2005. októberében is kifogásolta a szocialista vezetésű kerület baráti viszonyulását Leisztinger Tamás lendületes térnyeréséhez. Az ellenzékiek szerint 3,5 milliárd forintos kárt okozott a kerületi adófizetőknek, hogy a vállalkozó jutott nagyobb részesedéshez az Öböl XI.-ben. Az Arago ekkor már 71 százaléknál nagyobb tulajdonrész fölött rendelkezett, jóllehet az önkormányzat 36 hektárt vitt be a cégbe, Leisztinger pedig csak 8 és felet.


Kivonulás három év után

A folyamatos kavarás utolsó állomása volt, hogy a XI. kerületi önkormányzat - miközben Leisztingerék már a portugál üzletet szervezték - másfélmilliárd forint körüli összegért eladta utolsó, 25 százalékos üzletrészét az Öböl XI. Kft.-ben. Ezzel a kerület gyakorlatilag kiszállt abból a cégből, a többlépcsős kivonulásból összesen állítólag kétmilliárd forintot kasszírozva.

Mutatós parkosítás

Dél-Buda felfutása miatt egyre értékesebbé váló öbölterület végleges felhasználásával kapcsolatban hosszú ideje lászott a tanácstalanság. Volt szó arról, hogy yachtkikötő létesül a gát mellett, vízi vidámparkot is említettek a tulajdonosok, aztán benevezték a kormányzati negyed helykijelölő pályázatára, ahol a Duna-parti telkeket egy darabig befutóként emlegették. Az ingatlant végül az elmúlt hónapokban parkosították, elkészült egy, a vízi rendészet számára tervezett épület is. Egy vízi színpad mellé pedig a gáton elszórtan több, mutatós könnyűszerkezetes pavilont is felhúztak. A magyar tulajdonos az év elején még azt ígérte, hogy nyárra melegkonyhás éttermek, szórakozóhelyek üzemelnek majd a parton, és hamarosan luxus lakópark-, irodaház-építés kezdődik. A rendezés első ütemére a terület gazdája saját állítása szerint 3 milliárd forintot szánt, az Öböl XI. tavalyi mérlege azonban mérsékelt költekezésről tanúskodik, a cég csupán 120 milliós veszteséggel zárt 2006-ban.

A XI. kerületi vezetésétől megpróbáltuk megtudni, hogy voltak-e információik az eladásról, de szabadságolásuk miatt Molnár Gyula polgármester és helyettese, Lakos Imre sem volt elérhető.