Máté, Mirella
14 °C
30 °C

Politikai show kormányprogrammal

2004.09.28. 18:19
Több ezer szocialista híve körében ismertette a körcsarnokban rendezett nagygyűlésen leendő kormánya programját Gyurcsány Ferenc. A rendezvény felvezetője a Megasztárból simert Gáspár Laci volt, de Lendvai Ildikó is bemutatkozott műsorvezetőként. Egy kőbányai nyugdíjas otthon lakója zenélő szívet ajándékozott a kijelölt miniszterelnöknek.
"Alig 28 óra múlva új miniszterelnöke lesz Magyarországnak" - ezzel a nagy lelkesedést kiváltó mondattal nyitotta meg a kormányprogram bemutatására szervezett politikai showműsort Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető, aki arról is megemlékezett, hogy tizennyolc nap múlva új elnöke lesz az MSZP-nek. Lendvai felszólalása előtt Gáspár Laci, a Megasztár egyik korábbi döntőse hangolta a többezres szocialista szimpatizánsokból álló tömeget.

Lendvai Ildikó frakcióvezető, bemutatva a miniszterelnök-jelöltet, azt mondta: balra indultunk 2002-ben és balra is megyünk tovább, mert ezt kívánja az ország és a nemzet érdeke. A frakcióvezető közölte, hogy Gyurcsány és programjának elfogadása olyan gyorsan fog átmenni, mint ahogy Orbán Viktor átjutott a román határon.

Lendvai felolvasta Göncz Árpád korábbi államfő levelét, aki betegsége miatt nem tudott eleget tenni a szocialisták meghívásának, viszont sok sikert kívánt a bemutatott program megvalósításához. Ezután bemutattak egy klipet Gyurcsány Ferenc életéről, amelyben a U2 zenéjére megismerkedhetett a közönség a leendő kormányfővel, a gyerekkortól, a KISZ-es időkön át, napjainkig.

A kijelölt miniszterelnök azzal kezdte és azzal zárta programbeszédét, hogy ő Gyurcsány Ferenc, 43 éves "pápai gyerek", Magyarország miniszterelnök-jelöltje. Büszke baloldalinak vallotta magát, ami szerinte több annál, mint hogy nem jobboldali. Jelezte, nem tart az ellenzéktől, s nem őket tartja legyőzendő ellenfélnek, hanem a szegénységet és a kiszolgáltatottságot.

Klikk a képre!
A politikus többször elismételte, hogy leendő kormánya a szegényeket, az elesetteket támogatni kívánja, a jómódúaktól viszont nagyobb áldozatot vár. "Nem fogadom el az igazságtalanságot, merek felháborodni és tenni ellene" - jelentette ki, majd beszélt az állami újraelosztásról is, leszögezve, hogy a kormányak egy megveszegetett fillére sincs, amit újraoszt, azt az adófizetők pénzéből, a cégek nyereségéből teheti, nemes, közös célokért. "Igazságosabban és egyenlőbben osszuk szét Magyarország közös kincsét, a mi közös reményünket, hogy emberibb, igazságosabb, szerethetőbb Magyarországot és abban mindannyiunknak jobb és szabadabb életet adó esélyt teremtsünk. Erről szól az új Magyarország" - mondta Gyurcsány Ferenc.

A Körcsarnokban szervezett eseményre jóval többen érkeztek, mint ahányan végül befértek, ezért a csarnok körül sátrakban és kivetítőkön lehetett nyomon követni a benti eseményeket. A csarnokból kiszorult jónéhány országgyűlési képviselő is. Az a szerencsés kőbányai nyugdíjas viszont, aki bentről figyelhette az esményeket, egy zenélő, szív alakú dobozt ajándékozott a kijelölt miniszterelnöknek.