Tünde
11 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Nyolc kórház fejlesztéséről döntött a kormány

2009.01.21. 15:52
Majdnem százmilliárd forintot költenek kórházfejlesztésre a kormány szerdai döntése alapján. Nyolc projekt támogatását hagyták jóvá.

Az egészségügy történetének legnagyobb fejlesztése valósulhat meg azzal, hogy a kormány megemelte a póluskórházak pályázati keretét, jelentette be Vojnik Mária, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára a kormány szerdai ülése után.

A 75 milliárd forintos pályázati keretet a kormány 10,2 milliárd forinttal egészítette ki, így az 85,2 milliárd forintra nőtt. Tíz százalékos önrésszel számolva a teljes pályázati forrás 94,6 milliárd forintot tesz ki.

Az Új Magyarország fejlesztési terv keretein belül kiírt, az Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban címet viselő, kiemelt uniós pályázat első fordulójának bírálata tavaly december 20-án lezárult. A kormány nyolc intézményi projekt támogatásáról döntött, ebben az orvos- és egészségtudományi képzést folytató egyetemek, illetve régióként a legnagyobb aktív fekvőbeteg-szakellátási kapacitással rendelkező kiemelt kórházak vehettek részt.

A program keretében megújulhat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Jósa András Oktató Kórháza Nyíregyházán, a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza Kecskeméten, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház Miskolcon, a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat, valamint a Pécsi Tudományegyetem kórháza.

A fejlesztések eredményeképpen korszerű, költséghatékony, betegbarát szolgáltatást nyújtó csúcsintézmények jöhetnek létre, mondta az államtitkár.