Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Nem tudják kiszorítani a temetkezési vállalkozókat a kórházakból

2003.05.22. 13:31
Noha 1999 óta törvény tiltja, még ma is előfordul, hogy egyes temetkezési vállalatok közvetlenül a kórházakban ajánlják a betegeknek szolgáltatásukat. Nyíregyházán például közvetlenül a kórház mellett vásároltak ingatlanokat, máshol az irodai adminisztrátoroktól, vagy magától a kórboncnoktól szereznek "biztos tippeket" a temetkezési vállalkozók.
Egy agyműtéten átesett beteghez sétált oda egy temetkezési vállalkozóként bemutatkozó ember a héten, a Szegedi Tudományegyetem Onkológiai Klinikáján, és cégének szolgáltatásait ajánlotta a lábadozó és megdöbbent beteg figyelmébe. A műtéten átesett férfit annyira megviselte az eset, hogy saját felelőségére elhagyta a kórházat.

A kórházak nyitottak

Az Index megkeresett néhány kórházat, hogy megtudja, mennyire megszokott a temetkezési üzletágban a direkt marketing. A megkeresettek mindenhol hallottak a fentebbihez hasonló esetekről, de természetesen azok mindig más kórházakban történtek.

Séra Gyula, a nyíregyházi Jósa András kórház főigazgatója és Lednitzky András, a Szegedi Egyetem orvostudományi kara dékáni hivatalának a vezetője egybehangzóan állítják: a kórházak nyitottsága miatt képtelenség kiszűrni azokat, akik a betegágynál ajánlják temetkezési szolgáltatásaikat.

Somogyi Tibor, a Fővárosi Temetkezési Vállalat igazgatója szerint is előfordul néha ilyesmi. Ennek oka, hogy könnyű kijátszani a törvényt, amelynek Andor Ferenc, a Vas megyei temetkezési vállalat vezetőjének legnagyobb sajnálatára még szankciója sincs. Nem ritka, hogy a temetkezési vállalkozások képviselői nem a beteghez, hanem például egy irodai alkalmazotthoz fordulnak "tuti tippért", vagy magával a kórboncmesterrel építenek ki gyümölcsöző kapcsolatot. Az intézményekben gyakori, hogy a látogatónak névjegykártyát csúsztatnak a kezébe.

"Véletlenül éppen ott van a temetkezési vállalkozó a kórboncnoknál, amikor megérkezik a gyászoló rokon is, akit sűrű vigaszok közepette átkísérnek a vállalkozó irodájába" - vázolt fel egy tipikusnak mondott szituációt Somogyi Tibor.

A törvényalkotók eredetileg azt is megtiltották volna, hogy a temetkezési vállalkozások a kórház 200 méteres körzetén belül képviseltethessék magukat. Nyíregyházán közvetlenül a kórház szomszédságában vásároltak ingatlant maguknak a temetkezési vállalkozások. A kórházakban a temetkezési vállalkozások betűrendes listáját ugyanakkor ki lehet függeszteni. A cégek hirdetéséről külön jogszabály rendelkezik.

Millióért is temethetnek

A piaci reflexek, és a verseny, amire Séra Gyula, a nyíregyházi kórház főigazgatója hivatkozik valóban éles. Csak Budapesten évente mintegy 25 ezer halálozás történik. A temetési költségek pedig az 1500 forintos urnától a 400 ezer forintos koporsón át, a milliós végösszegig terjedhetnek.

A Vas megyei temetkezési vállalat vezetője szerint erkölcsileg a messzemenőkig elítélendő, ha valaki a gyógyítás intézményében a halálra számítva kereskedik. Andor támogatná, ha az Országos Temetkezési Egyesület etikai kódexet állítana össze. Külföldön a vállalkozótól visszavonják az engedélyét, ha kegyeletet sért - teszi hozzá.

Hogy mit gondolnak a látogatók és a látogatónak álcázott ügynökök ellenőrzéséről az intézményvezetők: Lednitzky András szerint a portaszolgálat feladata a szűrés, Séra Gyula szerint pedig az élesebb szemű dolgozókon múlik, hogy kiszúrják a nem odavalókat. A temetkezési vállalkozások és a kórház viszonyáról pedig Sérának az jutott eszébe, hogy "senki sem szereti, ha a házától messze van a WC".

1999. évi XLIII törvény.
27. § (1) A temetkezési szolgáltatás engedélyezett telephelyen végezhetô. (2) Egészségügyi intézményben - az egészségügyi igazgatás körébe tartozó, elhalálozással kapcsolatos ügyintézésen kívül - nem lehet temetkezési szolgáltatás céljából telephelyet létesíteni és működtetni. A megrendelés megszerzése érdekében az eltemettetô nem befolyásolható sem az intézmények alkalmazottai, sem temetkezési szolgáltató által. (3) Tilos temetkezési szolgáltatásra utaló reklám és hirdetôtábla elhelyezése az egészségügyi intézmény területén, épületének falán, kerítésén és irodájában. A temetkezési szolgáltatók névsorát és telephelyének címét, telefonszámát, a teljes körű szolgáltatásra utaló kétszavas megjegyzést ("Teljes körű szolgáltatás") - a szolgáltató kérelmére, az egyes szolgáltatók megkülönböztetése nélkül - ábécé sorrendben az intézmény információs irodájában, tájékoztató jelleggel el lehet helyezni. (4) Temetkezési szolgáltatásról szóló reklámban csak a szolgáltató neve, címe és a temetkezés szó tüntethetô fel. (5) A temetô területén - az erre a célra kijelölt hely kivételével - tilos temetkezési szolgáltatásra utaló reklám és hirdetôtábla elhelyezése.