Kórháztörvény az ikrek havában

2003.06.17. 06:48
Hatályon kívül helyezték az elmúlt ciklusban elfogadott kórháztörvényt. Az eljárást Herényi Károly MDF-es képviselő az elmúlt év mélypontjának tartja, Kökény Mihály egészségügyi politikai államtitkár szerint a betegellátás került volna veszélybe, ha nem szavazza meg a hatályon kívül helyezést a kormánytöbbség.
Az ellenzék elfogadhatatlannak tartja, a kormánypártok és az előterjesztő viszont egyes egészségügyi intézmények és a betegellátás zavartalan működése miatt fontosnak ítéli az előző ciklusban elfogadott kórháztörvény hatályon kívül helyezését.

Az előterjesztés hétfő éjjel lefolytatott általános vitájában Kökény Mihály egészségügyi politikai államtitkár rámutatott arra, hogy a nap folyamán elfogadott kórháztörvény hatályba lépése és a korábbi jogszabály hatályon kívül helyezésének időpontja túl közel került egymáshoz, és ez veszélyeztetheti a betegellátás biztonságát.

Az eredeti törvény végrehajtása súlyos problémákat okozna az ügyelet, a művese-kezelések és a labordiagnosztika területén - tette hozzá, leszögezve: a beteg érdekeire tekintettel ez nem történhet meg. Az előterjesztésben szereplő, a régebbi törvény hatályon kívül helyezését eredményező "kettős biztonságot" azzal indokolta: a betegek nem lehetnek áldozatai annak, hogy az új kórháztörvény kihirdetése esetleg néhány napot késik.

Zavar keletkezne

Schvarcz Tibor (MSZP) úgy fogalmazott: az ikrek havában ki biztosra megy, kétszer von vissza egy törvényjavaslatot. "Szeretnénk biztosra menni" - tette hozzá a kormánypárti képviselő. Szavai szerint azt szeretnék elkerülni, hogy az ellenzék bármilyen parlamenti vagy alkotmányos módon megakadályozza az új kórháztörvény hatályba lépését. Ha érvényben maradna az eredeti jogszabály, akkor számos egészségügyi vállalkozási forma nem tudna működni és zavar keletkezne a betegellátásban - tette hozzá Schvarcz Tibor.

Profitorientált cégek martaléka

Gógl Árpád (Fidesz) magyarázhatatlannak nevezte, hogy mi szükség van kétszeres hatályon kívül helyezésre az új kórháztörvény elfogadásának napján. Hozzátette: komoly kétség van a megszavazott törvény alkotmányosságát illetően. Úgy vélte, a most tárgyalt előterjesztés arról szól: mindenképpen meg kell akadályozni, hogy az a 85 százaléknyi egészségügyi vagyon, ami önkormányzati tulajdonban van, ne közhasznú társaságokhoz kerüljön, hanem mindenképpen előbb vagy utóbb "profitorientált cégek martaléka legyen". "Ezt céltalannak tartjuk" - tette hozzá Gógl Árpád, megjegyezve: nem támogatják az előterjesztés elfogadását.

Herényi Károly (MDF) az elmúlt egy év mélypontjának nevezte az új kórháztörvény elfogadását, amely szerinte sem a szakmai sem a társadalmi kritériumoknak nem felel meg. Az MDF az előző kórháztörvény hatályon kívül helyezését semmilyen formában nem tudja elfogadni - szögezte le.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla