Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Nem volt ügyeletben a rendőr ellátását megtagadó orvos

2006.11.06. 20:07
Nem volt ügyeletben az az orvos, aki állítólag nem látott el egy szolgálat közben megsérült rendőrt - mondta a Szent János Kórház igazgatója. A BRFK segítségnyújtás elmulasztásának gyanúja miatt indított eljárást. Az egészségügyi törvény szerint az orvos lelkiismereti okok miatt megtagadhatja az ellátást, de át kell irányítania a pácienst egy másik kollégájához.

Nem volt ügyeletben az az orvos, akiről egy rendőr azt állította: lelkiismereti okok miatt nem látta el sérülését - hangzott el az RTL Klub hétfő esti híradójában.

"Az a kolléga, akiről szó van, nem teljesített aznap ügyeleti szolgálatot sem és az ő állítása szerint nem is látta az illető beteget, aki egyébként nem sürgősségi ellátást igényelt, hanem egy itteni kórházi dolgozó hozzátartozójaként jelentkezett volna ellátásra" - mondta Havas Szófia az intézmény orvos igazgatója a kereskedelmi televízió híradójának.

Majd rendbe jön magától

A Népszabadság cikke szerint október 27-én a BRFK kötelékeibe tartozó, napokkal korábban szolgálatteljesítés közben megsérült rendőr kórházba ment, hogy ellássák sérülését, ám ott egy orvos lelkiismereti okokra hivatkozva nem akarta ellátni.

A rendőrnek az esetről írt jelentése szerint a Szent János Kórházban dolgozó orvos azt mondta: "biztosan sokat rohangált a békés tüntetők után, azért fáj a lába. Majd rendbe jön magától". A rendőrt végül egy másik orvos látta el, aki sínbe tette és begipszelte a lábát.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság segítségnyújtás elmulasztásának gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított eljárást indított. A BRFK elfogultság miatt kedden az ORFK-nak adja át a János Kórház egyik orvosa ügyében indult nyomozást.

Időközben kiderült, hogy az egyenruhás nem, csak a felesége beszélt személyesen az orvossal, aki ápolónőként dolgozott a kórházban.

Az 1997. évi egészségügyi törvény szerint egyébként egy orvos megtagadhatja a beteg ellátását, ha az adott beavatkozás "erkölcsi felfogásával, lelkiismereti vagy vallási meggyőződésével ellenkezik". Ilyen esetekben azonban át kell irányítani a beteget egy kollégájához, hogy az ellássa a pácienst. (Az orvos akkor is megtagadhatja az ellátást, ha szakmailag nem indokolt a beavatkozás, vagy a beteg állapota nem igényel azonnali kezelést.)

Bankrablókat is kezelnek

A törvényben megfogalmazott "személyes kapcsolat" jelentheti azt, hogy az orvos haragosa a beteg, vagy a páciens nem szimpatikus számára - mondta Dósa Ágnes, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem (SOTE) orvos-jogásza.

Az orvosetikai szakértő szerint az ellátásra vonatkozó feltételek tipikusan az abortuszra, vagy a mesterséges megtermékenyítés egyes formáira vonatkozhatnak. A baleseti sebészeteken azonban mindennap találkoznak az orvosok olyanokkal, akikkel szemben erkölcsi kifogásuk lehet, mégis ellátják a betegeket. Így például a fegyveres bankrablót éppúgy ellátják, mint a rablás során megsebesült embereket.