2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Huszonhárommilliárd az árvízi károkra

2001.04.03. 19:23
A kormány keddi döntése értelmében 22,8 milliárd forintot fordítanak az árvízi károk helyreállítására - közölte a kormányülést követően Pintér Sándor belügyminiszter. A kormány szigorította kedden az utazási irodákra vonatkozó szabályokat és kibővítette az áldozatvédelmi rendelkezéseket is.
A kártalanítás szinte valamennyi területen százszázalékos lesz, egyedül az árvíz miatt elpusztult veteményesek után juttatnak csak részleges kárenyhítést, de az elhullott állatok után például szintén teljes kárpótlásra számíthatnak a gazdák.

Teljes kártérítés a beregi árvízkárosultaknak

Százszázalékos kártérítésre számíthatnak a beregi árvíz áldozatai - ismételte meg a kormány szándékait Pintér Sándor belügyminiszter, hozzátéve, hogy a kabinet 22,8 milliárd forintot szán az árvízi újjáépítéssel kapcsolatos feladatokra. Az önkormányzati tulajdonban lévő épületekben keletkezett károk helyreállítására 1,3, az egyházi ingatlanokra, a műemlékek helyreállítására 440 millió, míg a magánházak részleges, vagy teljes újjáépítésére 5,9 milliárd forint jut. A kormány legutóbbi ülésén elhatározott településfejlesztési programokra 200 millió jut és ugyanilyen nagyságú összeg képezi a nem várt kiadásokra a tartalékot.

Pintér Sándor
Pintér Sándor megítélése szerint az árvízi újjáépítés egyesek számára nem csupán kártérítés, hanem egyfajta szociális támogatás is lesz, hiszen olyan házakat építenek a hajléktalanná vált beregieknek, melyek komfortfokozata és nagysága a kor követelményeinek megfelel. Pintér példaként az említette, hogy nem húznak fel a nevetségesen alacsony alapterületű házak helyére azonos méretű építményeket. Pintér szerint csak a veteményesekben keletkezett károk esetében számíthatnak részleges kárpótlásra a gazdák, az igazoltan meglévő állatállományuk után viszont szintén teljes lesz a kártalanítás.

Az újjáépítés Pintér Sándor reményei szerint a nyár végére fejeződik majd be. Az építésre konzorcium jön létre, helyi vállalkozások és a nagy építőipari cégek részvételével. Az újjáépítés kontrollálására ellenőrző bizottság alakul, melynek tagja lesz többek között a térség valamennyi országgyűlési képviselője. Arról még nincs döntés, hogy a 22,8 milliárdos összeget miből finanszírozzák. Felmerült a költségvetés általános tartalékalapja (a kormányszóvivő ezt nevezte az esélyesebbnek), de az is lehetséges, hogy az egyes tárcák fejlesztési keretét kell lefaragni. A pénzügyminiszternek április 15-éig kell elkészítenie javaslatát.

Módosuló áldozatvédelmi rendelkezések

A kormány döntött arról is, hogy szélesíti az áldozatvédelemmel kapcsolatos rendelkezéseit. Az áldozatvédelemről szóló 1999-ben elfogadott kormányhatározat azt állapítja meg, hogy a szándékos és erőszakos bűncselekmények testi sérülést, vagy egészségi károsodást szenvedett rászoruló áldozatai, illetve az általuk eltartottak méltányosság és társadalmi szolidaritás alapján milyen kárenyhítésben részesülhetnek. Borókai Gábor kormányszóvivő közölte, hogy a rászorultság szempontjából figyelembe vehető keresőképtelenség ideje 180 napról 90-re csökken, az áldozat tulajdonában lévő ingó és ingatlan vagyon rászorultság szempontjából figyelembe vehető értékhatárai szintén csökkennek. Hozzátette, hogy a kárenyhítés címén kapható összeg felső határa a minimálbér 15-szöröse lehet.

Az utazási irodáknak árbevételük 12-20 százalékát letétbe kell helyezniük

Az utazási irodákra a jövőben szigorúbb szabályok érvényesek - tudatta Borókai Gábor. A cégeknek árbevételük 12, illetve 20 százalékát kell letétbe helyezni. A nagyobb letét azokat a vállalkozások érinti majd, amelyek lízingelnek repülőt, vagy autóbuszt, hisz ebben az esetben sokkal nagyobb költséggel járhat a külföldön rekedt utasok hazaszállítása.