Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Kétmilliárdos pluszpénz a rendőrségnek

2002.07.19. 19:17
Közel kétmilliárd forintos plusz támogatást kap a rendőrség működési feltételei javítására - döntött pénteki ülésén a kormány. A kabinet négymilliárd forintot szavazott meg a családi gazdaságoknak, 11 milliárdot pedig a honvédségi illetményemelésre szán. Kiderült az is, hogy újra a Gellért-hegyről lövik ki a tűzijátékot és az idei augusztus 20-ai ünnepség 40 százalékkal lesz olcsóbb a tavalyinál.
Elkezdődőtt a kormány újabb 100 napos programjának kidolgozása - jelentette be a kormány pénteki ülése utáni tájékoztatón Gál J. Zoltán kormányszóvivő. Kifejtette, hogy a kormányfő olyan javaslatokat vár a szakminiszterektől, amelyek a teljesítménynövelés és esélyteremtés célját szolgálják. Ezek közt az elmaradott régiók felzárkóztatását, a gyermekek támogatását, valamint új típusú családtámogatási formák kialakítását említette. Elhangzott: a szaktárcák által kidolgozott és egyeztetett előterjesztések augusztusban kerülhetnek a kormány elé.

11 milliárd a honvédségi illetményfejlesztésre

A kormány több mint 11,5 milliárd forintot csoportosított át a büdzsében a honvédelmi tárcához annak érdekében, hogy meglegyen az idei honvédségi illetményfejlesztés fedezete. Gál J. Zoltán beszámolt arról, hogy a minisztérium előző vezetése nem számolt az illetményfejlesztés idei, egy ütemben történő végrehajtásával, így annak fedezetére forrás nem állt rendelkezésre.

Négymilliárd a családi gazdaságoknak

A kormány 4 milliárd forintnyi támogatást hagyott jóvá a családi gazdaságok fejlesztésére. A kormányszóvivő elmondása szerint a költségvetés általános tartalékából előteremtett forrásból a kiegészítő földalapú támogatás alapján a növénytermesztést, valamint az általános agrártámogatási rendszerben meghatározott mértéken felüli segítséget nyújtva a gépvásárlást, illetve az építési, ültetvénytelepítési beruházásokat támogatnák. Hozzáfűzte, hogy a döntés nyomán hétfőtől folyamatosan be lehet nyújtani a támogatási igényeket.

Majd kétmilliárd a rendőrségnek

A kormány 1 milliárd 925 millió forintot biztosít a költségvetés tartalékából a rendőrség működési feltételeinek javítására és eszközbeszerzésre az év végéig - jelentette be Lamperth Mónika belügyminiszter. Elmondta, hogy az összegből 780 millió forintot biztosítanak a túlórák és a készenléti díjak kifizetésére, erre ugyanis már nem volt forrás.

Közölte: a 780 millió forintot differenciáltan osztják el. Elmondta, hogy a rendőrség létszámhiányának megoldása érdekében plusz 500 hallgató beiskolázásához biztosítanak 500 millió forintot. Véleménye szerint ezzel az évek óta tartó, mintegy 2400 fős rendőrhiányt hosszabb távon is lehet orvosolni.

Autópályaépítés csak közbeszerzéssel

A kormány határozatot fogadott el, hogy az általa indított új autópálya- építéseknél kivétel nélkül minden esetben érvényesíti a közbeszerzési eljárás szabályait - közölte Gál J. Zoltán. Hozzátette, a folyamatban lévő beruházásoknál a Nemzeti Autópálya (NA) Rt. a legátláthatóbb jogszerű megoldást választotta a nyertes kiválasztására. Elmondta, hogy az NA Rt. július 14-én a Közbeszerzések Tanácsa által közzétett minősített ajánlattevők listájáról kiválasztott négy magyarországi vállalattól kért további ajánlatokat a Vegyépszer Rt. által korábban elvállalt 64 kilométer hosszúságú négy pályaszakasz megépítésére. A kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy a meghívásos eljárás egyes feltételei szigorúbbak a közbeszerzésinél, és feltétel volt, hogy a pályázók konzorciumként nyújtsák be pályázatukat olyan magyarországi középvállalatokkal, amelyek útépítési gyakorlattal rendelkeznek.

Két cég szervezné az állami ünnepet

A kormány jelentést hallgatott meg az augusztus 20-i állami ünnep rendezvényeinek előkészületeiről. Két cég jelentkezett az augusztus 20-i rendezvények megszervezésére kiírt tárgyalásos közbeszerzési pályázatra, az érintettekkel hétfőn megkezdődnek a tárgyalások, hogy mihamarabb ki lehessen választani a nyertest - közölte kormányszóvivő. Egy kérdés kapcsán jelezte, hogy csak a nyertes pályázó nevét kívánják majd nyilvánosságra hozni.

Újra a Gellért-hegyről lövik ki a tűzijátékot

Szavai szerint a kormány célja, hogy pazarlásmentesen, öntömjénezés nélkül, valódi családi ünnepet hozzon létre augusztus 20-án. Ennek megfelelően került kiválasztásra a végleges mottó is: együtt a családdal, együtt a nemzettel, öröm, ünnep, földön, égen - tette hozzá a kormányszóvivő. Az ünnepi programokról szólva kitért arra, hogy a tűzijátékot ismét a Gellért-hegyről indítják, nagyszabású légi parádét rendeznek, és "különböző meglepetések" is lesznek. Gál J. Zoltán megjegyezte, hogy a rendezvényekkel kapcsolatos kiadásokra 495 millió forint plusz áfát hagyott jóvá a kormány, ami 40 százalékkal kevesebb, mint az előző kabinet által a múlt évben erre a célra fordított összeg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!