Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Orbán Viktor elégedett a kormány bizonyítványával

2000.09.04. 19:35
Orbán Viktor miniszterelnök sikeresnek ítélte parlamenti felszólalásában a kabinet elmúlt két esztendős tevékenységét, aminek eredményeképpen jelentősen növelhették a gyermekes családok adókedvezményét, egyszeri bérjuttatást adhattak az egészségügyi ágazat dolgozóinak. Kovács László, az MSZP elnök-frakcióvezetője megismételte: az igazán szegények nem élhetnek a gyermekek után járó adókedvezménnyel, mert munka híján nincs miből adózniuk, így kedvezmény sem jut nekik semmiből. Emlékeztetett: a gazdasági növekedés nem kizárólag a mostani, hanem az előző kormánynak is az érdeme.
Orbán viktor sikeresnek ítélte a kabinet elmúlt két esztendős tevékenységét
Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés őszi ülésszakának nyitónapján úgy értékelte: három alapvető célját megvalósította a kabinet. Egyensúlyba került a gazdaság növekedése és a költségvetés hiánya, a korábbi ciklusokkal ellentétben mind a két mutató rendben van. Emlékezete szerint az előző kormány idején, ha emelkedett a gazdasági növekedés, ezzel egy időben nőtt a költségvetés hiány is. Fontos volt a családtámogatások növelése és a bérek normális szintre emelése is. Előbbiről Orbán azt mondta: a statisztikai adatok azt mutatják több gyermek született idén ezerháromszázzal, mint egy évvel korábban és a házasságok száma is emelkedett. Ezt Orbán Viktor a családi adókedvezménynek tudja be, amelynek többször nyilvánosságra hozott mértékét újból elsorolta.

Minimálbér, mezőgazdaság

A kormányfő szerint a bérek normális szintre emelését is teljesíti azzal, hogy 2001-ben 40, 2002-ben pedig 50 ezer forintra emelik a minimálbért. A kabinet ,,polgári gazdaságpolitikájának" eredménye az is, hogy a tavalyinál 38 százalékkal több építési engedélyt adtak ki, és 18 ezer új lakásépítése ténylegesen el is kezdődött. Az eredmények között említette, hogy egyhavi bérjuttatást kaphattak az egészségügyben dolgozók, még ha ezt a kormány rosszul is kommunikálta.

A mezőgazdaságban is érezhető lesz, hogy a 2001-es és 2002-es büdzsé az áttörés költségvetése lesz, hiszen összességében 180 milliárddal kap többet a vidékfejlesztési tárca. A vállalkozások soha nem kaptak annyi kedvezményt, mint a következő két évben: az első tízmilliós bevétel után nem kell adózniuk, és hat százalékponttal csökken a tb-járulék.

A miniszterelnök kiemelkedőnek nevezte azt a már szintén ismert adatot, hogy 17 milliárdot költenek jövőre a kutatás-fejlesztés támogatására, illetve, hogy összesen 140 milliárddal kap többet az egészségügy a következő két évben. Azt megismételte, hogy januárban 8,75 szeptemberben pedig újabb húsz százalékkal emelik a pedagógusbéreket.

MSZP: a munkanélkülinek nem jut a kedvezményekből

Kovács László
A legrászorultabbak nem részesednek a gazdasági növekedésből
Kovács László, az MSZP elnök-frakcióvezetője a gazdasági növekedést pozitívumnak nevezte, úgy vélte azonban, hogy ebből csak a legrászorultabbak nem részesednek. Az igazán szegény családok, akik a nagycsaládosok ötven százalékát teszik ki, képtelenek igénybe venni az adókedvezményeket, mert munka híján adózniuk sincs miből, így a kedvezmény sem vonatkozhat rájuk. A családi pótlék, amely a legszegényebbekhez is eljut ezzel szemben két éve nem változott és a ciklus végére reálértékben a 98-as felére, csökken.

Emlékeztetett arra, hogy a gazdasági növekedés üteme már az előző kormányzat idején is érezhetően volt, s a mostani kedvező mutatók a 95-ös Bokros-csomag egyenes következményei. Az MSZP elnöke úgy vélte: a kedvező folyamatok ellenére idén a két százalékot sem éri el a reálbérek növekedése, noha 1996-ban és 1997-ben, amikor még nem volt ilyen jó helyzetben a gazdaság 4-5 százalékos volt ez az arány.

Az SZDSZ szerint a Bokros-csomag ért be

Kuncze Gábor
Az "átverés" költségvetése
Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője úgy vélte: most ért be az 1995-ös stabilitási program, amiről akkor nem lehetett tudni, hogy ilyen sikeres lesz. A politikus ugyanakkor semmilyen garanciát nem lát arra, hogy a mostani pozitív folyamatok folytatódnának. Ennek érdekében ugyanis nem tesz semmit a kabinet: semmi nem történt az egészségügy, az oktatás helyzetének javításáért. Ráadásul 100 ezer gyerek rosszabbul él, mint valaha. Kuncze Gábor az ,,átverés" költségvetésének nevezte végül a kabinet terveit.

,,A kormány sikere a Fidesz sikere"

Szájer József Fideszes frakcióvezető szerint a kormány sikere a Fidesz sikere is, mert a kabinet a párt programjának megvalósításán dolgozik. Szerinte a családok négyötöde vette igénybe a családi adókedvezményt, ami jelzi, sikeres a rendszer. Bánk Attila kisgazda frakcióvezető azt jelentette be: módosítás nélkül szavazzák meg a költségvetést. Balsai István MDF-frakcióvezető pedig arról szólt: nem beszéltek össze Orbánnal, de épp most készültek ők is benyújtani a vállalkozások tízmilliós adókedvezményét lehetővé tevő módosítást.

Csurka a sajtó ellen

Csurka István pedig azt mondta: ha a sajtóban rend lenne a kormányfőnek nem kellene a parlamentben dicsekednie. Üdvözölte a kedvező demográfiai adatokat, viszont úgy ítélte meg: a lakosságnak ,,édes kevés", amit a kormány tenni kíván. Úgy ítélte meg, hogy növelni kellene a cégek nyereségadóját, mert elfogadhatatlan, hogy a MATÁV 300 milliárdos nyereségéből nem jut elég a költségvetésbe.

Orbán Viktor a reakciókra úgy válaszolt: a családi adókedvezmény az aktívan dolgozóknak szól, akiknek növelni kellett a gyermekvállalási hajlandóságát. Úgy ítélte meg az ország nem áll olyan jól, hogy munkaképes, gyermekvállalási hajlandóságot egyébként mutató, de passzív százezreket eltartson.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?