Szilárda
-4 °C
3 °C

Szerdán szavaznak a végleges kormányprogramról

2004.09.27. 13:38
Az Index által pénteken ismertetett kormányprogram-tervezethez képest alig változott a parlament számára hétfőn benyújtott dokumentum, más a tördelése, hosszabbak a fejezetek, de alig tartalmaz több konkrétumot, mint a péntek délutáni, rövidített verzió.
Nem sokban különbözik a kormányprogram végleges verziója az Index által pénteken ismertetett, rövidített tervezettől. A végleges szöveg immár negyvenhat oldalas, ám nem csak azért, mert a pénteki verzióban töröltként jelzett elemek visszakerültek a dokumentumba, hanem azért is, mert nagyobb betűtípussal van szedve és lazább a szöveg tördelése is.

Fidesz: A kormányprogram
csupa lózung
A Fidesz szerint a kormányprogramból nem derül ki, mit akar tenni a kormány az emberekért. A Fidesz nem érti, miért volt nagy titkolódzás a készülő kormányprogram körül, hiszen az csupa "lózung", tulajdonképpen egy bevezető, mondta Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője hétfőn a parlamentben újságíróknak.
Szólt arról, hogy a kormányprogram elé sokan nagy várakozással néztek. Hozzátette: a várakozóknak csalódást okozott, mert például egyáltalán nem derül ki belőle, hogy a kormány mit akar tenni az emberekért, a családokért. "Nem sok jót várhatunk" - szögezte le végül Halász János. (MTI)
A fejezetcímek nem változtak és a fejezetek közti alcímek jelentős része is változatlan a péntek délutáni verzióhoz képest. A pénteki variációhoz képest gyakorlatilag minden, a dokumentumban megemlített téma nagyobb teret kapott, így bővebben van szó például az adóügyekről, a gyermektámogatásról, vagy az esélyegyenlőségi kérdésekről. A kormányprogramról szerdán szavaznak a képviselők.

Bővülő fejezetek

Az épülő Magyarország fejezet bővült, már nem csak Budapestnek ígér fejlődést, hanem az ország minden településének: "Magyarországon sokan próbálnak mesterséges megosztottságot teremteni az ország keleti és nyugati része, Budapest és a vidék, a kis- és nagy települések között. A Köztársaság kormánya mindezt visszautasítja. Egyetlen Magyarország létezik, amelynek részei a főváros, a megyeszékhelyek, a kisebb városok s a községek egyaránt. Magyarország minden polgára egyenlő - függetlenül attól, hol lakik. A Köztársaság kormánya számára ezért egyaránt fontos a főváros, minden térség és település fejlődése."

"A leghatározottabban fellépünk a korrupció ellen és bezárjuk a jogi kiskapukat az ügyeskedők előtt" - ígéri A szolgáltató állam alcímű fejezet, amely a pénteki verzióban mint törölt szövegrész szerepelt.

Sztrádaprogram

Az autópálya-építésekkel foglalkozó alfejezet is bővült némi általánossággal: "A Köztársaság kormánya elkötelezett, hogy végigviszi a 2002-ben elindított autópálya-építési programot. Így biztosítható, hogy az érvényesülés egyenlő esélyekre épüljön. Így érhető el, hogy a lehetőségeket illetően is csökkenjen a távolság Magyarország különböző részei között. Így teremtődik lehetőség az érvényesülni vágyóknak."

Munkahely, munkahely, munkahely

A munkahelyteremtés is bővült néhány általános megjegyzéssel: "A munka megélhetést, biztonságot és önbecsülést ad. Az egyéni érvényesülés feltétele. Tizenöt évvel a rendszerváltás után Magyarországon ma még mindig sokan élnek bizonytalanságban. Ez a bizonytalanság a munka elvesztésének, a munkahely megtartásának bizonytalansága. Magyarországon még mindig nagyon alacsony a foglalkoztatottság mértéke. Ezért a kormány gazdaságpolitikájának egyik központi eleme a munkahelyteremtés, a munkához jutás segítése."

Igazságosabb köztársaságot

A kormányprogram Igazságos köztársaság című fejezete is bővült, eszerint "a Köztársaság kormánya igazságosabbá kívánja tenni Magyarországot, és újra érvényesíteni akarja a szolidaritás értékeit". A dokumentum azt ígéri, hogy megszüntetik azt a helyzetet, hogy a közösen befizetett adóforintokból is az kap többet, akinek több van. "Az igazságosság és a szolidaritás elveit a kormányzás minden területén érvényesíteni fogjuk, de kiemelten kezeljük a közteherviselésben, a gyermekek támogatásában és az otthonteremtésben".

Új ígéretek a romáknak

Változott a romákkal kapcsolatos alfejezet is, kikerült például az a gondolat, miszerint a romák felzárkóztatása a tanuláson és a munkán át vezet. Mint megírtuk, hasonlóan fogalmazott a romák felemelkedéséről Orbán Viktor korábbi miniszterelnök egy vigadóbeli beszédében. A roma fejezetnek a végleges változatban az a kulcsa, hogy a kormány elutasít mindenféle rasszizmust, emellett pedig gyakorlati lépéseket ígér az előítéletesség miatt hátrányos helyzetben élő honfitársaink, a romák integrációjának érdekében. A program azt ígéri: az "Utolsó Padból" program segítségével elérik, hogy az indokolatlanul fogyatékosnak minősített gyerekek visszakerüljenek a normál tantervű osztályokba.

Felújítják a Mátyás templomot

A kormányprogramból kiderül, hogy az új kabinet tervei között szerepel például a budai Várnegyed felújítása, ennek keretében megkezdik a Sándor Palota melletti, II. világháborús vezérkari épület felújítását és megkezdődhet a Mátyás templom felújítását. Az óbudai gázgyár területén megkezdik a múzeumi negyed kialakítását.

A kormányprogram végleges verzióját itt olvashatja el!

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!