Piroska
-2 °C
5 °C

A parlamentben marad a korona és Medgyessy is

2004.04.28. 18:44
Nyolc év alatt, három ütemben felújítják a budai Várat, jelentette be Hiller István kulturális miniszter a kormány ülése után. A korábbi hírekkel ellentétben sem Medgyessy Péter, sem a korona nem költözik el a parlamentből. Gál J. Zoltán kormányszóvivő bejelentette, hogy a Malévnak tavaly beígért 3 milliárd forintot csak akkor fizetik ki, ha az üzleti tervet sikerül teljesíteni. Egyben elkeserítette a sztrájkot hirdető munkavállalókat, nyolc százaléknál nem lesz nagyobb béremelés az idén.
2012-ig három lépcsőben felújítják a Várat, jelentette be Hiller István kulturális miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón. Az első szakasz 2006-ig tart és 800 millió forintot szánnak rá. A miniszter azt is elmondta, hogy a Sorstalanság című filmre még ki nem fizetett 430 millió forintot rögtön azután átutalják a filmkészítők számlájára, hogy a Magyar Mozgókép Közalapítvány ellenőrzi a film eddigi számláit. A miniszter azt is elmondta, hogy sem a kormányfő, sem a korona nem költözik ki a parlamentből.

3 milliárd a Malévnak

Gál J. Zoltán kormányszóvivő elmondta, hogy a Malév részére az idén 3 milliárd forint tulajdonosi támogatást fizethet ki az állam. Ezt a pénzt azonban csak akkor utalják át, ha a menedzsment teljesíteni tudja az üzleti tervben foglaltakat, és akkor is csak a harmadik negyedévben. A kormányszóvivő kijelentette, a cég munkavállalói ne számítsanak nyolc százalékkal nagyobb béremelésre.

A kormányszóvivő kommentálta a kormányátalakításról felröppent híreket: "Egyelőre nem időszerű a kormány átalakításáról beszélni" - mondta. "Akkor esedékesek, akkor időszerűek ezek a kérdések, amikor ezek a változások megtörténtek, ennek ideje nem most van" - közölte. Az elmúlt napokban megjelent hírek szerint Gyurcsány Ferenc sportminiszter egy újonnan létrejövő tárca várományosa.

Két miniszter biztosan távozik a kormányból. Juhász Endre európai integrációért felelős miniszter az Európai Bíróság tagja lesz, őt a jövő szerdán búcsúztatják, Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter pedig európai parlamenti képviselőként dolgozik tovább - mondta Gál J. Zoltán.

A kormány első olvasatban tárgyalt a közigazgatási eljárási törvénytervezetről, amelynek részleteit várhatóan május 12-én hagyják jóvá - közölte a kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón, Budapesten. Gál J. Zoltán elmondása szerint a törvénytervezet fő célja, hogy a közigazgatási szolgáltatások az eddiginél rugalmasabbak és gördülékenyebbek legyenek, ezáltal valamennyi magyar állampolgár élete és ügyintézése egyszerűbbé és gyorsabbá válhat. A cél, hogy évről évre csökkenjen a polgárok ügyei intézésének határideje, vagyis fokozatosan jelentős változás történjen ezen a téren - tette hozzá.