Tizenkét százalékos gázár-emelés

2000.06.20. 18:14
A keddi kormányülés utáni sajtótájékoztatón újságírói kérdésekre derült ki, hogy 12 százalékos gázár-drágulás lesz július elsejétől. A kabinet döntött arról is, hogy rögzíteni kívánja a gyógyszerárakat mindaddig, amíg nem sikerült megegyezni a gyártókkal az új termékárakról. A gyógyszerárak kapcsán Borókai Gábor kormányszóvivő hangsúlyozta: a kormány ,,nem utasítja el a hatósági árak bevezetését" sem, bár erről a miniszterek nem hoztak döntést. Kiderült még: nem lesz újabb Horn-Orbán vita.
Borókai Gábor kormányszóvivő bevezetőjében elmondta: fénysebességre kapcsolt az új informatikai kormánybiztos, aki azonnali hatállyal felhatalmazást kapott arra, hogy felállítsa csapatát, amely az új elektronikus közbeszerzési eljárásra vonatkozó szabályozást és megoldásokat kidolgozza majd.

A kormány megtárgyalta az új informatikai kormánybiztos első előterjesztését, mely szerint 2002. január 31-étől minden információ, adat és rendszer rendelkezésre kell, hogy álljon az úgynevezett elektronikus közbeszerzés lebonyolításához. Csupán az ,,áru szállítása" nem történhet elektronikus úton, a többi procedúrának, kivétel nélkül lebonyolíthatónak kell lennie ilyen módon - tette hozzá Borókai.

A szóvivő elmondta, hogy a kormány megállapította az új informatikai kormánybiztos pontos hatáskörét is. Így Sík Zoltán felügyelete alá került az informatika, a hírközlés és a posta szabályozása. (A posta tulajdonjoga a közlekedési minisztériumnál maradt.) Ugyancsak a biztos feladata lesz a jövőben a rendszer-jellegű, stratégiai informatikai kormányzati beruházások koordinálása, s ő veszi át a Hírközlési Főfelügyelet irányítását is.

Vizsgálat a Mol ellen

Ugyancsak a kormány elé került a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tájékoztatója. Eszerint a GVH hamarosan vizsgálatot kíván indítani a Mol Rt. tevékenysége kapcsán. A vizsgálat célja, hogy megállapítsák, túllépte-e az olajtársaság azt az ,,extraprofit-határt", amely fölötti nyereség már ,,nem kívánatos". Borókai szerint a 30 százalék fölötti extraprofit már ilyen határérték, persze az nem derült ki, hogy mihez képest mérik a többletnyereséget.

Ugyancsak a kormány elé került az a tájékoztató, amely szerint ár- és belvízvédelemre a különböző tárcák együttesen 23,655 milliárd forintot költöttek idén.

Olajügyek: lassú bírósági döntések

A kormány ülésén felvetődött, hogy a bíróságoknak gyorsabban kellene eljárniuk az úgynevezett olajügyekben. A kabinet ülésére készített tájékoztatóból kiderült ugyanis, hogy az ügyészség 1991 és 1999 között 4042 ügyben emelt vádat olajhoz kapcsolódó bűncselekmények miatt, a bíróságok viszont csak 340 esetben hoztak döntést, és mindössze 256 személyt ítéltek el, 66-ot felmentettek, 18 esetben pedig megszüntették az eljárást.

Éppen ezért a kormány felkérte az igazságügyi minisztert (aki nem volt jelen az ülésen), hogy folyamodjon az illetékes testülethez, az országos igazságszolgáltatási tanácshoz, hogy a bíróságok hozzák előbbre az olajügyek tárgyalásait, mert így hatékonyabban lehetne fellépni a bűnözés e típusával szemben.

Borókai Gábor az Indexnek a sajtótájékoztató után elmondta, hogy a kormány ülésén nem került szóba a parlament olajügyi bizottságában elhangzott állítás, miszerint a hivatalos szervek nem, vagy késve küldik el a vizsgáló testületnek az általa kért dokumentumokat. Ugyancsak nem került szóba a kabinet ülésén, hogy Pintér Sándor belügyminiszternek meg kellene a jövőben jelennie a bizottság előtt.

Nem lesz Orbán-Horn nyílt vita

Borókai Gábor reagált arra az újságírói felvetésre, miszerint Horn Gyula volt kormányfő nyílt vitát kezdeményezett Orbán Viktor miniszterelnökkel amiatt, hogy a kormányfő a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorának legutóbbi adásában nyilatkozott az előző kabinet tevékenységéről.

Borókai Gábor kifejtette: a miniszterelnök nem mehet minden egyes ,,kihívójával" nyílt vitára, hiszen akkor másból sem állna a tevékenysége, mint hogy ilyen rendezvényekre jár. Éppen ezért Borókai azt javasolta Horn Gyulának, hogy forduljon a rádióhoz, az érintett műsor szerkesztőségéhez, és mondja el a véleményét ugyanott, ugyanabban a fórumban, ahol az általa vélelmezett sérelmek érték.

A szóvivő hangsúlyozta azt is, hogy a miniszterelnök nem zárkózik el általában a nyílt vitától, de erre inkább csak a választási kampányban lát lehetőséget, és az MSZP hivatalos miniszterelnök-jelöltjével szállna vitába. Borókai megjegyezte, hogy tudomása szerint Horn Gyula jelenleg nem tekinthető a szocialista párt kormányfő-jelöltjének.  • Tippek
  • Biztosítás