Korrupcióval vádolják a terézvárosi szocialistákat

2003.08.27. 14:50
A Magyar Nemzet állítása szerint egy az MSZP székházában szobát bérlő párttag milliókat kért egy vállalkozótól, hogy jogosnak ítélt, ám a rendőrség által időközben zárolt számláról, a VI.kerületi önkormányzat teljesítse követelésüket, majd további milliókat a későbbi megbízásokért. A cikkben megvádolt személyek a lapnak tagadták a vádakat.
A Magyar Nemzet szerint Lendvai Ildikó és Varjú László médiatanácsadója, Csonka Gábor kilátásba helyezett "kijárásaiért" pénzt követelt egy fővárosi családi vállalkozástól.

Elismert adósságot tíz százalékért fizetnek ki

Jónás Csaba vállalkozó korábban szerződésben állt a VI. kerületi önkormányzattal, ám a városrész vagyonkezelői irodája - noha a követelést elismerte - nem fizetette ki közel 50 millió forintos adósságát. Ezt követően Jónás kapcsolatba lépett Csonkával, akivel egy házban laktak, és aki a lap szerint többször is dicsekedett jó kapcsolataival.

Csonka állítólag még Kovács Lászlónak is titkára volt, ezért a lap szerint, Jónásék abban látták pénzük megszerzésének útját, ha Csonkával intéztetik el az ügyet, tíz százalékos jutalék fejében. Ezután azonban a rendőrség zárolta a vagyonkezelő számláit, s Jónásék csak 21 milliót láttak viszont időközben az Apeh által is követelt pénzükből.

Megrendelések tíz százalékért

Jónáséknál akkor borult ki a bili, amikor az időközben szocialista többségűvé vált önkormányzattól nem kaptak több megrendelést. Ennek megváltoztatása érdekében szintén Csonkához fordultak, aki a lap állítása szerint nagyvonalúan felajánlotta, hogy ebben is segít nekik. Később azonban arra hivatkozva, hogy a vállalkozók még a Fidesz-érában megrendeléseket kaptak és ez a szocialistáknak nem tetszik, előbb pénzt kért - egymillió forintot, majd megrendelésenként tíz százalékot -, később viszont már azt akarta, hogy egy másik cégen, Csonka ismerősének cégén keresztül jelentkezzenek a közbeszerzésekre.

A Magyar Nemzet cikke szerint Csonka végső magyarázkodásait Jónásék végül már rögzítették, amelynek írásbeli változatát a lap közli. Csonka a beszélgetés alatt még Kékesi Tibor szocialista képviselőt is megnevezi, mint a pénz végső állomását. Jónásék ugyanakkor azt állítják, Csonka korábban azt mondta, mindenki fizet a szocialistáknak a megrendelésekért, mert közelegnek a választások.

Nem tagja a pártvezetésnek

Az Index érdeklődésére Jánosi György megerősítette, hogy Csonka Gábornak van irodája a párt Köztársaság téri székházában, ám - mint mondta - nem tagja a párt vezetésének. Szerinte, amennyiben korrupciós ügyet derítettek fel a lap munkatársai, Csonkának, mint magánembernek kell vállalnia a következményeket.

Visszautasított vádak

Visszautasítja a Magyar Nemzet című napilapban megjelent korrupciós vádakat Csonka Gábor az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben; az MSZP-tag vállalkozóval kapcsolatos írás miatt a szocialista párt is jogi lépéseket kíván tenni. A napilapban "megjelent, személyemet érintő állításokból egyetlen egy sem igaz. Rágalmazás, becsületsértés történt, melyért feljelentem a lapot" - olvasható Csonka Gábor közleményében. " Az MSZP-nek semmi köze az ügyhöz, a felsorolt hazugságokhoz. Az előző időszak bűnös ügyeibe kívánnak egyesek belekeverni" - írja Csonka Gábor.

Leszögezi: soha pénzt semmilyen közbenjárásért senkitől nem kért és nem kapott. Közlése szerint Jónáséktól semmiféle juttatást nem kapott és nem intézte ügyeiket az önkormányzatnál, noha Jónásék "valóban kértek" tőle segítséget, de ő kijelentette, hogy a "terézvárosi vagyonkezelő ellen folyó rendőrségi eljárás miatt az ügyben nem lehet és nem kívánok semmit tenni". A Magyar Nemzet cikkével kapcsolatban az MSZP sajtóosztálya is közleményt juttatott el az MTI-hez, miszerint "az MSZP elnökének Csonka Gábor soha nem volt a személyi titkára és semmiféle munkakapcsolata nem volt vele". Verók István polgármester az Index számára elérhetetlennek bizonyult, de nem sikerült megszólaltatnunk Lendvai ildikó frakcióvezetőt sem.

Időközben a BRFK vizsgálni kezdte a cikkban irtakat, hogy megállapítható-e bűncselekmény, amely alapján eljárást kezdeményeznének - tájékoztatott a BRFK sajtóügyletese.  • Tippek
  • Bankszámla