Gusztáv
-4 °C
1 °C

200 millió forintnyi csokit csempésztek

2003.01.11. 19:06
Borsod-Abaúj-Zemplén megye eddigi legnagyobb korrupciós bűncselekményével vádol a megyei ügyészség öt kereskedőt és csaknem harminc vámost.
Csaknem harminc vám- és pénzügyort, továbbá öt édesség nagykereskedelemmel foglalkozó vállalkozót érint az a bűncselekmény, amelyben őrizetbe vételek történtek szombaton a Borsod megyei rendőr-főkapitányság közreműködésével - tájékoztatta Boholy Zoltán Borsod-Abaúj-Zemplén megyei főügyész az MTI-t.

Csokoládé dílerek

A főügyész nyilatkozata szerint hivatalos személy által fontosabb ügyben kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés, valamint különösen nagy értékű vámárúra üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett csempészet bűntettének alapos gyanúját vizsgálja a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség Nyomozó Hivatala. A folyamatban lévő, sok embert érintő nyomozás legfrissebb adatai szerint alapos a gyanú arra, hogy a vám- és pénzügyorök észak-magyarországi határátkelőkön készpénz ellenében, hivatali kötelességüket megszegve elősegítették több mint 200 tonna, 200 millió forint értékű édesség és cukor Magyarországra csempészését.

A vám- és pénzügyőrök engedéllyel nem rendelkező szállítási vállalkozók gépjárműveinek használatát engedélyezték illegálisan a nemzetközi forgalomban. Boholy Zoltán elmondta, hogy a megyei főügyészség az őrizetbe vett gyanúsítottak előzetes letartóztatását kezdeményezi a Miskolci Városi Bíróságon, mivel az ügyben kiszabható büntetés felső határa meghaladja a tíz évet. Ezt egyébként Boholy azért is szükséges tartja, mert tartani lehet a gyanusítottak szökésétől, elrejtőzésétől, illetve az eljárás meghiúsítól, megnehezítől.

Megyei rekord

Az MTI kérdésére a megyei főügyész elmondta, hogy ennyi embert érintő, bonyolult korrupciós bűncselekmény egyidejű és gyors ügyészségi nyomozására a megyében még nem akadt példa.