Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Kovács: 'Politikai játszma részévé váltam'

2004.11.21. 23:50
Az energiaügy ismeretlen volt a számára, de a kormányválság miatt nem tudott felkészülni. Kovácsot KGB-akadémiás múlttal is vádolták, mondta egy televíziós interjúban.
"Egy politikai játszma részévé váltam, mint kiderült, az energiapolitikai biztosi meghallgatásom előtt már napokkal közszájon forgott jobboldali képviselők körében, hogy ha Buttiglione bukni fog, akkor Kovács is bukjon a baloldalról, ha Buttiglionének távozni kell, akkor a Kovácsnak is kelljen távozni; és bárhogy szerepeltem volna én ezen a meghallgatáson, a helyzet ugyanez lett volna" - mondta Kovács László az Magyar Televízió Szólás szabadsága című műsorában.

Elmondta azt is, az energiaügyi biztosi meghallgatásán ugyan szeretett volna jobban szerepelni, de a felkészülés szerencsétlen körülmények között zajlott. "Jött egy váratlan kormányváltozás, koalíciós tárgyalások, kormányprogram-készítés és minden, ami ezzel jár; ilyen körülmények között nem lehet alaposan felkészülni egy számomra azért jószerével ismeretlen területre" - fogalmazott.

Hangsúlyozta, hogy a vám- és adóügyi biztosi meghallgatása előtt is csak kilenc napja volt a felkészülésre, de ez elégnek bizonyult. Nagy elégtétel volt számára, hogy Hans-Gert Pöttering, az Európai Néppárt frakcióvezetője ezután a meghallgatás után gratulált, s közölte, biztos benne, hogy nem lesz baj az együttműködéssel.

KGB akadémiás múlttal vádolták

Kovács László az interjúban beszámolt arról is, hogy a meghallgatás előtt egy róla összeállított, magyar nyelvű anyagokat tartalmazó dossziéról szerzett tudomást, amelyben egyebek közt azt állították, hogy 1976 és 1980 között a KGB akadémiájára járt a jelenlegi orosz elnökkel, Vlagyimir Putyinnal együtt. Ezt olvasszólt a szocialista frakció vezetőjének és Pötteringnek is, hogy az állítások nem igazak.

Ezek után - Kovács László tudomása szerint - a néppárt frakcióvezetője felhívta Kohl, volt német kancellárt, aki azt hangsúlyozta, hogy a 80-as években a magyar politikusnak pozitív szerepe volt Magyarország külpolitikai nyitásában, a Nyugat felé fordulásban.

Kovács László, arra a kérdésre, hogy José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke tényleg kérte-e a magyar miniszterelnöknek írt levelében, hogy Gyurcsány Ferenc jelöljön mást a bizottságba, azt mondta: ez még finom célzás formájában sem volt benne a levélben.