Valér
4 °C
8 °C

Kovács: Ha győzünk, elszámoltatunk

2001.05.09. 13:41
Kapcsolódó cikkek (2)
A Törzsasztal vendége volt szerdán Kovács László, az MSZP elnöke. Kovács az online interjúban elmondta, hogy a Fidesz mondanivalóját nem akarják eltanulni, ám az emberekhez való eljuttatás technikáját igen. "Van egy előnyünk: kommunikációnk nem blöffökre és hazugságokra épül" - mondta az elnök. Kovács megerősítette: ha győznek a választásokon, marad a családi adókedvezmény, de magasabb családi pótlékot kapnak azok, akik az adókedvezményt alacsony jövedelmük miatt nem tudják igénybe venni. Kovács nem tart elképzelhetőnek választási együttműködést a Munkáspárttal.

(Aladar1): -Tisztelt Kovács úr! Van önöknek pozitív mondanivalójuk, vagy majd csak ezután készítik? Ha nyernek: marad-e a családi adókedvezmény?

- Van pozitív mondanivalónk, akit érdekel, eddig is megismerhette. Júniusban programunk főbb hangsúlyait nyilvánosságra bocsátjuk. Ha győzzünk, marad a családi adókedvezmény, de magasabb családi pótlékot kapnak azok, akik az adókedvezményt alacsony jövedelmük miatt nem tudják igénybe venni.

(Bbalázs): - Komolyan gondolják a népszavazást, vagy csak megpróbálják leutánozni az SZDSZ korábbi négyigenes kampányfogását?

- Bbalázs és a népszavazásról kérdezők: Komolyan gondoljuk, sok embert érintő kérdésekről van szó.

(Georg): - Engem az érdekelne, hogy mi a személyes véleménye a Fidesz Magyar Hírlapot kizáró döntésével? Ön szerint cselekedhet-e így egy párt, főleg ha az kormányoz?

- Ilyet egyetlen demokratikus párt sem engedhet meg.

(Kerdezo): - Véleményem szerint Ön a gyengekezűség látszatát kelti, miért nem lép fel keményen az Ön ellen párton belül nyilvánosan és eléggé inkorrektül fellépők ellen. Egy elnöknek akár egy munkahelyi főnöknek kirúgni is ki kellene tudnia a vele együttdolgozni képtelen embereket. Ön rossz főnök lenne?

- Van olyan pártvezető, aki mindenkit eltávolít a pártból, aki mást mond, mint ő. Úgy hívják: Torgyán József. A módszer nem vált be. Vannak szerethető fiataljaink, pl. Szili Katalin, Juhász Ferenc, Tóbiás József, Nagy Nóra, Hiller István, Újhelyi István és mások.

(NEC): - Keller László nem fiatal vagy nem szerethető? Neki vannak a legjobban megalapozott kérdései, hozzászólásai!

- Keller László szerethető, én nem csak szeretem, de nagyra is becsülöm. Csupán azért maradt ki a korábbi felsorolásból, mert az említetteknél kicsit idősebb.

(barco): - Úgy gondolja-e Ön, hogy jobb egy többszínű, több áramlatot képviselő pártarculatot mutatni a szavazók felé, mint egy határozott, egy akarattal, egy irányba húzó imázsút? Tudatos-e ez a sokarcúság az MSZP részéről, vagy egy alternatív kormányprogram hiánya miatti tanácstalanságot mutatja? A másik kérdés: Mikor várható az Önök átgondolt és átfogó kormányprogramjának nyilvánosságra hozatala?

- A sokszínűség tudatos, az időnként össze-vissza nyilatkozás nem az, de ez egyre ritkábban fordul elő. A választási program fő irányait a júniusi kongresszus után, a végleges választási programot a kampány kezdete előtt, a kormányprogramot pedig a választások megnyerése után fogjuk közzétenni.

(Kabala): - Véleményem szerint sok jót nem lehetne a Fidesztől és politikusaitól eltanulni. Azt a profizmust viszont, amivel "eladni" próbálják magukat (a fideszesek), az az MSZP számára is tanulmányozandó lenne!

- A Fidesz mondanivalóját nem akarjuk eltanulni, az emberekhez való eljuttatás technikáját igen. Van egy előnyünk: kommunikációnk nem blöffökre és hazugságokra épül.

(Argentina): - Képesek lesznek-e az MSZP politikusai a június 9-i kongresszus után egységes, de nem egyforma hangon megszólalni? Képesek lesznek-e végre belátni, hogy a választási HARC megkíván bizonyos katonai fegyelmet, még akkor is, ha ezt az MSZP kissé túlontúl is értelmiségi politikusainak lelke nehezen is fogadja be. Képesek lesznek-e az MSZP vezetői odaállni a remélhetőleg meghatározó befolyással bíró miniszterelnök-jelölt mögé, és akkor is a keze alá dolgozni, ha esetleg nem teljesen a szájuk íze szerint történik valami. El fogják-e ismerni, hogy van EGY főnök, akinek joga van meghatározni dolgokat, és megkövetelni a fegyelmet és a végrehajtást. Egyszóval képesek lesznek-e végre CSAPATKÉNT dolgozni, és megjelenni a médiában?

- A június 9-i kongresszuson megválasztott miniszterelnök-jelölt mögé - bárki lesz az - mindenkinek oda kell állni. Ezt meg is fogjuk követelni és tenni.

(dr_bubo): - Mindenben egyetértek Önökkel, kivéve egyet! A családi pótlék emelése csak azt eredményezné, hogy meg több cigány születik, akik hasznot viszont nem hoznak a társadalomnak. Abból élnek, hogy gyereket szülnek, akiket nem képesek eltartani, a családi pótlékot meg megisszák. A családi adókedvezmény igenis jó dolog, annak ellenére, hogy nem vagyok Fidesz-párti. De a CSP módosítása miatt lehet, hogy nem Önökre fogok szavazni.

- Hétmillióan élnek olyan családban, amelyek nem tudják teljes mértékben igénybe venni az adókedvezményt, nekik szól a családi pótlék emelése. De nem feltétlenül készpénz formájában, hanem a gyermeknevelés, a taníttatás terheinek átvállalásával.

(Szabadelvue): - Ön szerint lehet-e csak segélyekkel javítani a magyarországi romák helyzetén? Ön szerint hogyan lehetne a törvénytiszteletet erősíteni körükben? Helyesnek tartja-e a kormány álláspontját: felemelkedésük hatékony eszköze lehetne a tanulás és munka?

- A magyarországi romák helyzetét segélyekkel nem lehet megoldani. Beilleszkedésükhöz az első lépést a tanulás jelenti, mégpedig olyan formában, mint a szolnoki Roma Esély Alapítvány interkulturális általános és középiskolája. Ilyeneket hoznánk létre első lépésként legalább minden megyeszékhelyen. Ösztönözni fogjuk munkába állásukat, pl. a munkaadók számára kedvezmények nyújtásával. Mindez nem egy-két évig, hanem kb. húsz év következetes erőfeszítésein múlik.

(Rsüni): - Ön szerint elősegíti-e hazánk uniós csatlakozását a szélsőbaloldali Munkáspárt esetleges kormányra kerülése az önök jóvoltából, és melyik minisztériumot adná Thürmer Gyulának egy esetleges győzelem esetén? Lemosta már a vért a kezéről, amit a Milosevicsnél bohóckodó Thürmerétől tapadt az önére?

- Hazánk uniós csatlakozását semmilyen szélsőséges erő kormányra kerülése nem segítené, sőt! Az sem segíti, ha Orbán Viktor a szélsőjobboldalt kormányra emelő osztrák kancellár vagy a hasonló terveket szövő Silvio Berlusconi oldalára áll.

(Vader Jedi): - Felreppentek olyan híresztelések, miszerint Németh Miklós úr új pártot alapítana, és ennek meghirdetésére nemzetközi sajtótájékoztatót szándékozott összehívni hétfőn. Kérdés: hogyan akadályozták meg?

- A híresztelések a kacsa műfajába tartoztak.

(Dokumentátor): - Önök példátlannak nevezik, hogy az jelenlegi kormánypártok számos vizsgálóbizottság felállítására nemet mondtak. Ez, kérem szépen, nem példátlan. Önök nem engedélyezték többek között a pártok székházait vizsgáló bizottság felállítását, ahogy megakadályozták a H/4289 számú határozati javaslat tárgysorozatba vételét is, ami "a Postabank és Takarékpénztár Rt. fizetőképességét érintő helyzet feltárása és nem pénzintézeti tevékenységével összefüggő működése" címen futott, amíg le nem lőtték. Nem gondolja, hogy farizeus magatartás ennek elhallgatása?

- Az előző kormányzati ciklusban ellenzéki kezdeményezésre több mint fél tucat vizsgáló bizottság alakult meg, és végezte el akadálytalanul a munkáját. Az elmúlt három évben egyetlen sem.

(Dokumentátor): - Ebben a ciklusban hat bizottság felállítását szavazta meg az Országgyűlés, ebből kettőt ellenzéki kezdeményezésre, vagyis nem igaz, amit Ön állít. Az előző ciklusban a huszonhét javasolt bizottságból hat ellenzéki kezdeményezésű állhatott fel. Vagyis valótlan az az állításuk is, hogy precedens nélküli a mostani kormánypártok eljárása. A második, Milosevics feleségére vonatkozó kérdésemre, nem válaszolt. Megtenné, hogy ír pár szót arról is?

- Az Országgyűlés kormánypárti többsége valóban megszavazta két ellenzék által kezdeményezett bizottság felállítását. Erre a házszabály kötelez is, ám az elnökre tett javaslat leszavazásával, illetve más manipulációkkal megakadályozta, hogy a bizottság megkezdje a működését. Ily módon a bizottság felállításának nincs gyakorlati jelentősége. A másik kérdésre: Milosevicsről, családjáról és pártjáról igen rossz a véleményem. A konkrét privatizációs ügyről, az érintett vállalat tulajdonosairól semmilyen tudomásom nem volt, mivel az nem tartozott a külügyminiszter feladatkörébe.

(Ambróz): - Az MSZP konferenciáján Ön tíz perc alatt elosztotta Magyarország tíz évnyi nemzeti jövedelmét. Mindaz, amit ígért, nagyon szép volna, de akinek van egy kis közgazdasági ismerete, elsírta magát. Nem gondolja, hogy a minden alap nélküli ígérgetés csak árt az MSZP-nek?

- Magyarország éves nemzeti összterméke kb. 50 milliárd dollár. Az 5%-os növekedés évente 2,5 milliárd dollár, vagyis 750 milliárd forint növekményt jelent. Ebbe belefér mindaz, amit ígérünk.

(Tripletheader): - Ha neadj'isten az MSZP nem szerezne abszolút többséget, melyik párttal tudná elképzelni a koalíciót? És ez mennyit fog változni 2002 májusáig?

- A MIÉP-pel és a Fidesszel biztosan nem. De minden olyan bal- vagy jobbközép párttal, amelynek programja a miénkkel összeegyeztethető, hozzánk hasonló nézeteket vall szociális kérdésekről, a demokráciáról, a politikai kultúráról és az ország modernizációjáról.

(Szabadelvue): - Elégedett-e a budapesti főpolgármesterrel? Nem kínos-e Önöknek az SZDSZ-koalíció a budapesti városházán? El tudja-e képzelni Demszky Gábort akár csak egy miniszteri székben is?

- Egy szocialista főpolgármesterrel elégedettebb lennék. De sokkal inkább el tudnám képzelni Demszky Gábort miniszteri székben, mint pl. Szabó Jánost, aki három éve abban ül.

(La Koma): - Kívánok Önnek egészséget, bölcsességet, hogy jól tudja megválasztani,hogy miért, milyen pályán küzd, és hogy kivel veszi fel a harcot. Azt gondolom, a lelke mélyén Ön is elismeri, hogy jó kezekben van az ország, jól játszik a kormány, persze a nyílt elismerés mindig nehéz a nagy küzdők számára.

- Azt, hogy jó kezekben van-e az ország, jól játszik-e a kormány, nem mi ketten, hanem a választók fogják eldönteni.

(Krisztofer): - Miért nem beszél egyszerűbben a néphez? Miért nem próbál minden népréteghez eljutni? Én értem a nyilatkozatait, de félek, hogy X bácsi és Y néni esetleg csak úgy emlékszik, hogy ez a Kovács László megint magyaráz valamit, amiből egy szót se lehet érteni. Aminek következménye, hogy Y néni és X bácsi Csurkára szavaz, mert ő az egyetlen, aki a legközérthetőbben és legvilágosabban beszél a néphez (sajnos rendszerint valótlanságokat).

- Igaza van, próbálok egyszerűbben fogalmazni, talán az elmúlt három év alatt javultam is ebben. A rendszeresen megszólaló szocialista politikusok más és más stílust képviselnek, azt gondolom, hogy együtt szinte mindenkit meg tudunk szólítani.

(Sztyepp): - Önök szociáldemokraták vagy reformkommunisták? Ez eddigi ténykedésükből nem derült ki számomra.

- Tegnap este jöttem haza az Európai Szocialisták Pártjának perui kongresszusáról, ahol jelen volt kilenc nyugat-európai szociáldemokrata kormányfő is. Valamennyien egyenrangú partnernek tekintik az MSZP-t - ezt mondta Schröder kancellár is tavaly novemberben budapesti kongresszusunkon.

(Laci): - A hétvégén Kertész Ákos író a Hetek című lapban súlyos kritikát fogalmazott meg az MSZP-ről.: "Ők az egyetlen erő, amely képes leváltani a jobboldali kormányt. Ha ezt a lehetőséget elszalasztják, méghozzá önhibájukból, fölmérhetetlen és megbocsáthatatlan történelmi bűnt követnek el" - írja Kertész. Mi a véleménye Önnek erről?

- Egyetértek Kertész Ákossal. Nem fogjuk a lehetőséget elszalasztani.

(Mercurius): - Én megkaptam a Bokros-csomagot önöktől. Pillanatokon belül fél hónapra volt csak elég a fizetésem, holott akkor is családbarátnak meg szociálisan érzékenynek ígérkeztek a kampányban. Most itt állok a három gyermekemmel, és biztonságban van a családi pótlékunk, kapom az adókedvezményt, és a fizetésem csak a hó vége környékén fogy el. Engedtessék meg, hogy körbemosolyogjam az alábbi mondatát: "Van egy előnyünk: kommunikációnk nem blöffökre és hazugságokra épül."

- Orbán Viktor, Járai Zsigmond, Chikán Attila a kormányváltás után néhány héttel úgy nyilatkoztak, hogy a magyar gazdaság a világ egyik legstabilabb és leggyorsabban fejlődő gazdasága. Ezt a Bokros-csomag eredményezte, és nem a néhány hetes Fidesz-kormányzás.

(Alapító Atya): - Hogyan biztosít minket arról, hogy Önök hatalomra kerülés esetén nem kezdenek "boszorkányüldözni", valamint nem azzal töltik az idejüket párton belül, hogy harcolnak a különböző klikkek a hatalomért és pénzért egymással?

- Ha győzünk boszorkányüldözés nem lesz, de elszámoltatás igen.

(PuPPák): - Kedves Laci Bácsi! Sok sikert, jó egészséget kívánok. Ön volt tanárának az unokája vagyok, és ezúton is szeretnék köszönetet mondani, hogy Ön külügyminiszterként is ember tudott maradni. Gondolok itt az iskola rendezvényein való részvételére, valamint arra, hogy szegény nagymamám temetésére is eljött.

- Kedves Eszter! Örülök, hogy jelentkezett, egykori osztályfőnöknőmre szeretettel és tisztelettel emlékszem.

(Kloss kapitány): - Amennyiben (ad absurdum) önök megnyerik a választást, ki lesz az önök pénzügyminiszter-jelöltje, más szóval, ki az önök vezető gazdaságpolitikusa? Mit tett az ön pártja és személy szerint ön a két legnagyobb párt igen fagyos viszonyának javításáért? Elképzelhetőnek tart választási együttműködést a Munkáspárttal?

- Nem szívesen válaszolok annak, aki szerint legfeljebb ad absurdum nyerjük meg a választást. De leküzdöm ellenállásomat: Három-négy olyan gazdaságpolitikusunk, illetve hozzánk közel álló szakértő is van, aki alkalmas egy választási győzelem esetén a gazdasági vagy pénzügyminiszteri posztra.

Annak kell tennie a fagyos viszony javításáért, aki lefagyasztotta a két párt kapcsolatait. Megjegyzem: több, a magyar külpolitikával kapcsolatos kérdésben is tettem gesztusértékű kezdeményezést Orbán Viktor felé, valamennyit elutasította.

A harmadik kérdésére a válaszom: nem.

- Köszönöm az érdeklődést, a kérdéseket, megértést kérek, másfél óra alatt nem lehet több száz kérdést megválaszolni. A szelektálás egyetlen szempontja az volt, hogy a reménytelenül elfogult kérdésekkel nem tudok mit kezdeni. Minden érdeklődőnek a figyelmébe ajánlom honlapunkat. Köszönöm az Indexnek a vendéglátást, viszontlátásra.