Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Kövér: Nem jutott egy nyomorult milliárd a rendőrségre

2002.11.28. 12:52
Lamperth Mónika Kuncze Gáborhoz hasonlóan gyenge érdekérvényesítő, gyenge minisztere a baloldali kormánynak - állította Kövér László, aki szerint a rendőrség és a rendvédelmi szervek a kormányváltást követően máris szakmai és erkölcsi lejtőre kerültek. A Fidesz alelnöke úgy vélekedett, hogy a Belügyminisztérium költségvetési előirányzata az 1994 és 1998 közötti szemléletet idézi, amikor "nem volt fontos a közbiztonság".
Egy szószegő kormány által benyújtott, átverés és leépülés költségvetése a 2003-as, ami igaz a rendvédelmi és belbiztonsági szervek finanszírozási terveire is - jelentette ki a Fidesz alelnöke.

Szakmai és erkölcsi lejtőn

Statisztikai tényező
Az ismertté vált bűncselekmények száma az 1998-as 600 ezerről két év alatt valóban 450 ezerre csökkent. Ám a bázisidőszakként szolgáló 1998-as évről tudható, hogy annak idején egy 80 ezer rendbeli csalássorozat (egy cég óránként 50 forintos parkolási díjat kasszírozott illegálisan a budapesti Városligetben) lendített nagyot a Horn-kormány utolsó éveként elkönyvelt, de már az Orbán-kormány hivatali idejének kezdetét is jelentő időszak statisztikáján. A Pintér Sándor vezette BM-ről alkotott képet pedig tovább javította az is, hogy 2000 március 1-jétől a bűncselekménynek minősülő esetek értékhatárát 5 ezer forintról 10 ezerre emelték, ami becslések szerint minimum évi 10-20 ezerrel csökkentette bűncselekmények számát.
Kövér László sajtótájékoztatóján furcsállta, hogy a kormányváltást követően Lamperth Mónika belügyminiszter miért panaszkodott arra, hogy "a rendőrségnek egymilliárd forintos adósságállománya van", és ha ez így volt, "akkor a 320 milliárdos talált pénzből" miért nem jutott "egy nyomorult milliárd a rendőrségre, hogy nem kelljen megszorításokkal élni". Kövér gyenge érdekérvényesítő képességű, gyenge miniszternek minősítette a belügyi tárca vezetőjét, és azt mondta, a költségvetés "egyfajta szemléletmódot tükröz: ahogy 1994 és 1998 között, úgy most sem fontos a közbiztonság". Kövér szerint egyébként az Orbán-kormány az 1998-as 600 ezerről 25 százalékkal csökkentette a bűnelkövetések számát és az "alvilág eldorádója" ellenére rövid idő alatt felkészítette a rendőrséget, amely az elmúlt hónapokban ismét "szakmai és erkölcsi lejtőre" került.

Nagy rész a bérfejlesztésre kell

Weszelovszky Zoltán, a Fidesz képviselője elismerte ugyan, hogy a rendőrség költségvetése 103-ról 136 milliárd forintra nő, ám a növekedés nagy része a bérfejlesztésekre megy el. A jövő évi büdzséből ezért a belügyi szervek dologi kiadásaira fordítható összeg valójában csökken, mondta a képviselő hozzátéve: széleskörű átvilágításra lenne szükség ahhoz, hogy pontosan felmérhető legyen, mekkora támogatás kell a rendőrség konszolidációjához. Kövér szerint a rendőrség gazdálkodásában rejlő tartalékokat kellene feltárni, nem pedig a fűnyíró elv szerint általános megszorításokat alkalmazni. A Fidesz alelnöke elmondta azonban, hogy pártja a kritikák ellenére megszavazza a kormány módosító indítványait

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!