Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kövér: Nem jutott egy nyomorult milliárd a rendőrségre

2002.11.28. 12:52
Lamperth Mónika Kuncze Gáborhoz hasonlóan gyenge érdekérvényesítő, gyenge minisztere a baloldali kormánynak - állította Kövér László, aki szerint a rendőrség és a rendvédelmi szervek a kormányváltást követően máris szakmai és erkölcsi lejtőre kerültek. A Fidesz alelnöke úgy vélekedett, hogy a Belügyminisztérium költségvetési előirányzata az 1994 és 1998 közötti szemléletet idézi, amikor "nem volt fontos a közbiztonság".
Egy szószegő kormány által benyújtott, átverés és leépülés költségvetése a 2003-as, ami igaz a rendvédelmi és belbiztonsági szervek finanszírozási terveire is - jelentette ki a Fidesz alelnöke.

Szakmai és erkölcsi lejtőn

Statisztikai tényező
Az ismertté vált bűncselekmények száma az 1998-as 600 ezerről két év alatt valóban 450 ezerre csökkent. Ám a bázisidőszakként szolgáló 1998-as évről tudható, hogy annak idején egy 80 ezer rendbeli csalássorozat (egy cég óránként 50 forintos parkolási díjat kasszírozott illegálisan a budapesti Városligetben) lendített nagyot a Horn-kormány utolsó éveként elkönyvelt, de már az Orbán-kormány hivatali idejének kezdetét is jelentő időszak statisztikáján. A Pintér Sándor vezette BM-ről alkotott képet pedig tovább javította az is, hogy 2000 március 1-jétől a bűncselekménynek minősülő esetek értékhatárát 5 ezer forintról 10 ezerre emelték, ami becslések szerint minimum évi 10-20 ezerrel csökkentette bűncselekmények számát.
Kövér László sajtótájékoztatóján furcsállta, hogy a kormányváltást követően Lamperth Mónika belügyminiszter miért panaszkodott arra, hogy "a rendőrségnek egymilliárd forintos adósságállománya van", és ha ez így volt, "akkor a 320 milliárdos talált pénzből" miért nem jutott "egy nyomorult milliárd a rendőrségre, hogy nem kelljen megszorításokkal élni". Kövér gyenge érdekérvényesítő képességű, gyenge miniszternek minősítette a belügyi tárca vezetőjét, és azt mondta, a költségvetés "egyfajta szemléletmódot tükröz: ahogy 1994 és 1998 között, úgy most sem fontos a közbiztonság". Kövér szerint egyébként az Orbán-kormány az 1998-as 600 ezerről 25 százalékkal csökkentette a bűnelkövetések számát és az "alvilág eldorádója" ellenére rövid idő alatt felkészítette a rendőrséget, amely az elmúlt hónapokban ismét "szakmai és erkölcsi lejtőre" került.

Nagy rész a bérfejlesztésre kell

Weszelovszky Zoltán, a Fidesz képviselője elismerte ugyan, hogy a rendőrség költségvetése 103-ról 136 milliárd forintra nő, ám a növekedés nagy része a bérfejlesztésekre megy el. A jövő évi büdzséből ezért a belügyi szervek dologi kiadásaira fordítható összeg valójában csökken, mondta a képviselő hozzátéve: széleskörű átvilágításra lenne szükség ahhoz, hogy pontosan felmérhető legyen, mekkora támogatás kell a rendőrség konszolidációjához. Kövér szerint a rendőrség gazdálkodásában rejlő tartalékokat kellene feltárni, nem pedig a fűnyíró elv szerint általános megszorításokat alkalmazni. A Fidesz alelnöke elmondta azonban, hogy pártja a kritikák ellenére megszavazza a kormány módosító indítványait