Egyhang

2000.03.24. 21:02
A Fidesz-Magyar Polgári Párt szombat délután egyhangúan Kövér Lászlót választotta a párt elnökévé - írtuk bájos kis nyelvhelyességi hibával, vagy ordassal, mindegy, lényeg, hogy a befreudolt tudósító megtalálta a legjobbik szót.

Egyhangú és unalmas ez így, kérem, hírértéke kábé annyi, amennyit a Fideszes kommunikációs team ki tud préselni belőle, normál ciklusközepi kongresszus, a kormány elégedett a kormánnyal, satöbbi, kábé ilyen ciklusközepi pártkongresszusokat produkált valamennyi kormánypártunk '90 óta, ugyanazok a klisék (,,csak ez a kormány képviseli a nemzet, az ország érdekeit" - egy kormány van, melyik képviselhetné?; ,,új gazdasági és társadalmi modell" -micsodaa? hol?; és valószínűleg csak véletlenül nem hangzott el a kedvencem: ,,a kormánynak nincs alternatívája"). A pártelnöki és a miniszterelnöki funkció szétválasztása is sláger a ciklusközi pártkongresszusokon, mint gimnáziumi énekórán a Béres legény kezdetű népies népdal; markáns különbség a korábbiakhoz képest: a Fidesz most valóban szétválasztotta. Orbán helyét a hozzá legeslegközelebb álló politikus, Kövér László foglalta el. Nyilvánvaló, szó sem lehet irány- vagy akár stílusváltásról, talán ha ezentúl az elnöki beszédek lesznek dadogósabbak, motyogósabbak és picikét agresszívebbek. (Kövér ezt a kongresszust sem bírta ki anélkül, hogy ne eresszen el egy-két fölösleges otrombaságot.)

Orbán Viktor legjobb PR-erényeit csillogtatva próbálta/próbálja igazi hírré, sőt valódi politikai tetté kommunikálni a cserét: eddig egy párt sem merte megtenni, mi megtehetjük, mert olyan erősek vagyunk. Persze, az érvelést rögtön megfordíthatná egy ellenzéki komment. De egyiknek sem volna sok köze a valósághoz. A csere üres pótcselekvésnek tűnik, semmi másnak. Valamit muszáj csinálni, el lehet sütni ezt is, ha nincsen más muníció. Az elnökválasztó kongresszuson elővezetett, érdemi információt nem tartalmazó, tökéletesen mondanivaló nélküli hadovákból csak ezt lehet leszűrni.

A Fidesz jól kormányoz, de közben nem erősödik a párt, a pártmunka gyengus - mondja Orbán, az ember pedig beleröhög a fekete muszálas garbója nyakába: hogy micsoda? Egy kormánypártnak nincs más dolga, mint hogy jól kormányozzon. Ha jól kormányoz, és ezt el is tudja adni, akkor van népszerűség, van támogatottság, van szavazóbázis, minden nyavalya, mi szem szájnak ingere. Nem kell több. Pártépítés? Lazuló kapcsolat az értelmiséggel? Pártmunka? Mintha egy ügynök MSZMP-kongresszusi jegyzőkönyvrészleteket csempészett volna a szónok papírjai közé.

 

"Kövér László nyakába veszi a vidéket és faluturnéban próbál ráverni Torgyánra?"

 
Próbáljunk belegondolni, mi történhet ezután, amikoris a Fidesznek immáron főállású pártelnöke van, aki egész álló nap pártot épít, fűzi a kapcsolatokat, satöbbi... Kövér László nyakába veszi a vidéket és faluturnéban próbál ráverni Torgyánra? Kicseréli a kazettát az üzenetrögzítőkben? Alapszervezetek szivárognak a nagyüzemekbe? Hogyan lesz itt párt építve? Hogyan lesz ebbol választási gyozelem két év múlva? Sehogy.

Úgy lesz, ha a kormány jól működik és jól kommunikál, a gazdaság megy előre, belefér egy-két népszerűségjavító, költségvetésjavító intézkedés, satöbbi... na, ebből lesz. (Meg abból, ha az édesszájú Németh Miklós még sokat kavar a Maszop körül.)

Két aprócska hozadéka van még ennek az elnökcserének. Az első, hogy Kövér miniszteri székébe bizonyos Demeter Ervin kerül, aki nemrég páratlan erkölcsi érzékről téve tanúbizonyságot kilépett az MDF-ből. A koalíciós erőviszonyokat megkavarhatta volna, ha egy újabb MDF-es miniszter keletkezik, Demeter Fórum-tagként aligha ülhetne Kövér székébe. Egyszerűen megoldotta, ahogy az rendes magyar politikushoz illik. Fő az előmenetel, az elvek le vannak szarva. Demeter személyében ismét olyan politikus jut komoly hivatalhoz, aki látványosan inkompetens, arctalan és még sok -etlen, -atlan, egyetlen igazi politikusi erényének az erős karriervágy tűnik. (Egy jobbos Szekeres Imre karizma és panamagyanúk nélkül, kevesebb tehetséggel.)

A másik, eddig nem nagyon kaparászott következmény: a választási előkészületek jegyében levezényelt elnökcsere alighanem Orbán Viktor számára a legkényelmesebb megoldás. A párt igazi első embere továbbra is ő marad, tökéletes kontrollja van minden felett. Ha összeszedi magát a párt és nyeri a következő választást, a miniszterelnök feje körül ragyog majd a legfényesebb glória. (Jogosan.) Ha viszont elbuknák, akkor esetleg Kövérre nyomható át a legnagyobb felelősség, Orbán Viktor megmaradhatna a ,,győzelem elnökének", a csodacsatárnak, akit újra a kezdőbe követelhetnek a csalódott drukkerek.