Árpád
-2 °C
4 °C

Az országjelentés befolyásolásával vádolja a szocialistákat Kövér

2000.11.23. 20:34
Az MSZP mindent megtett azért, hogy az Európai Unió Magyarországról készített jelentése minél kedvezőtlenebb legyen - jelentette ki Kövér László, a Fidesz elnöke az Eckhardt Tibor Politikai Akadémia rendezvényén csütörtökön Budapesten. Kövér szerint sejtésüket Günter Verheugen az EU bővítési biztosa is megerősítette. Kovács László, a szocialisták elnöke szerint a "feltételezésének" semmi alapja nincs, ha valaki ártott a Magyarország megítélésének, az éppen a Fidesz első embere és a kormányfő.
Lobbizás folyt az országjelentés tartalmának meghatározása és befolyásolása érdekében - állította Günter Verheugen bővítési biztos közlésére hivatkozva Kövér László, a Fidesz elnöke. A legnagyobb kormánypárt első embere meg is nevezte a lobbistákat: szerinte az MSZP mindent megtett azért, hogy az Európai Unió Magyarországról készített jelentése minél kedvezőtlenebb legyen - jelentette az MTI.

Elmaradt az egyszavas válasz

Egyesek arra tettek óriási erőfeszítéseket ,,az Unió bővítésétől félő és abban nem feltétlenül érdekelt" nyugat-európai szakszervezeti vezetőket mozgósítsák annak érdekében, hogy a szociális fejezet tárgyalását ne zárja le az Európai Unió Magyarországgal - jutott a Fidesz tudomására a pártelnök közlése szerint.

,,Hogy miként kell minősíteni ezt a magatartást, erre csak azért nem adok egyértelmű, világos és egyszavas választ, mert megint heteken keresztül a sajtó középpontjába vonnám magam" -jegyezte meg a Fidesz elnöke. De bízom az önök találékonyságában, hogy megfejtik, mire gondolok - tette hozzá Kövér László.

'A villamos kerekei alól jövő mosoly sosem őszinte'

Kövér László: "Morális alapú öncenzúra azért nem ártana."
Kövér László felszólította az MSZP-t, hogy ne akadályozza az európai uniós csatlakozási folyamatot. Remélem, az ellenzéki pártok baloldali része politikai befolyását az ország érdekében hasznosítja ezután - jegyezte meg a kormánypárti politikus. Felidézte, hogy a szocialista ellenzék némely képviselője olyan örömmel fogadta az ország számára óriási sikert jelentő országértékelést, hogy arról az a mondat jutott az eszébe: "a villamos kerekei alól jövő mosoly sosem őszinte".

A Fidesz-elnök ismét érintette a hétfői, bécsi beszédében bírált hazai médiaviszonyokat. Az országjelentés a Fidesz elnöke szerint tartalmazza, hogy Magyarország tiszteletben tartja a sajtószabadságot, de úgy vélekedett, ezen a területen "morális alapú öncenzúra azért nem ártana".

Kovács szerint Kövér ártott a csatlakozás ügyének

Semmi alapja nincs Kövér László MSZP-t érintő "feltételezésének" - jelentette ki Kovács László, a szocialisták elnöke az MTI-nek az Eckhardt Akadémián elhangzottakra reagálva. Kovács László hangsúlyozta: pártja politikusai minden alkalommal a bővítés gyorsítása és az egyéni elbírálás alapján, kisebb csoportokban történő csatlakozás mellett érveltek.

Kovács szerint ha valaki ártott a csatlakozás ügyének, akkor az maga Kövér László, és Orbán Viktor kormányfő. Semmiféle előnyünk nem származna abból, ha a valóságnál kedvezőtlenebbnek állítanánk be a magyarországi viszonyokat - hangsúlyozta a szocialista pártelnök.

'Arcátlan manipuláció'

Az FKGP ereje olyan jelentős, hogy nekünk ártani már nem lehet - mondta az Eckhardt Akadémia rendezvényén ugyancsak jelen lévő Torgyán József, a kisgazdák elnöke. Az FKGP-t ért politikai támadásokról úgy fogalmazott, hogy azok nem véletlenül esnek az SZDSZ és az MSZP kongresszusra előtti időszakra, ezek a támadások ugyanis kongresszusi felajánlásuk részét képezik. Torgyán megismételte hétvégi kijelentéseit és az FKGP két-három százalékos támogatottságát mutató közvélemény-kutatási adatokat arcátlan manipulációnak minősítette.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?