Pokorni lehet a Fidesz következő elnöke

2001.03.02. 14:48
Kövér László fontolóra vette, hogy a párt májusi tisztújító kongresszusán lemond pártelnöki tisztéről. Egy pénteki parlamenti egyeztető tárgyalást követően Kövér úgy fogalmazott: Pokorni Zoltánt alkalmas és támogatható jelöltnek tartaná a Fidesz elnöki posztjára. A párt megyei vezetői úgy látják: korai még ezen gondolkodniuk, egyelőre küldötteket toboroznak a májusi rendezvényre.
Kövér László pénteken a parlamentben újságírók előtt kijelentette: mérlegeli annak lehetőségét, hogy májusban megválik a párt elnöki posztjától. Kövér a Fidesz elnökségének jövő csütörtökön esedékes ülésére készíti el a változásokra vonatkozó konkrét előterjesztését. A pártelnök ezt azután mondta, miután részt vett a párt vezető politikusainak egyeztetésén, Áder János dolgozószobájában.

Kövér: Pokorni támogatható és alkalmas jelölt lehet

A tanácskozásról távozó Kövér az MTI jelentése szerint kijelentette: személyi kérdésekben az alapszabály értelmében az elnökég csak ajánlásokat fogalmazhat meg a kongresszusi küldöttek számára, de a maga részéről Pokorni Zoltánt alkalmas és támogatható jelöltnek tartaná a Fidesz elnöki posztjára.

,,A párt elnökét a Fidesz tagjai választják és nem az újságírók" - nyilatkozta Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke esetleges elnöki jelöléséről. Többféle munkamegosztás létezhet a Fideszen belül, az elmúlt hónapokban sok variáció megfogalmazódott, amelyeket a májusi kongresszusig végig kell gondolni - szögezte le, megjegyezve, hogy minden munkamegosztási variációt érdemben mérlegel majd.

Pokorni Zoltán szerint az sem biztos, hogy Kövér László nem jelölteti újra magát a Fidesz májusi kongresszusán. A variációk között olyan is van, amelyben nem ő szerepel a párt elnökeként - fogalmazott a politikus.

A Fidesz alapszabálya szerint ugyanis egy hónap alatt, március 1. és 31. között kell minden helyi szervezetnek taglétszámával egyenesen arányos számú küldöttet összegyűjteni, akik májusban elmehetnek a kongresszusra és ott megválaszthatják az elnököt.

A procedúra a legnagyobb kormánypárt eddigi történetét figyelembe véve elég egyszerű lesz, hiszen a rendszerváltás óta mindössze egyszer volt példa arra, hogy az utóbb megválasztott elnök mellett ellenjelölt is kacérkodott a párt vezetésének gondolatával. 1994-ben Wachsler Tamás indult Orbán Viktor ellen, és veszített.

Új stílus, új arc
Egy fideszes politikus az Indexnek nyilatkozva elmondta, hogy Kövér László sosem tartotta presztízskérdésnek a pártelnöki funkciót. A Fidesz most változtat politikai stílusán, ennek részeként kerülhet a párt élére Pokorni Zoltán, aki nyilatkozataiban mindig is visszafogottabb volt, mint Kövér.
A megyék küldötteket toboroznak

Az Index érdeklődésére a megkeresett megyei szervezetek mindegyike hasonlóképpen foglalt állást. Szerintük korai még az elnökjelölt személyén gondolkozni, ugyanakkor sajnálnák, ha Kövér lemondana, de örülnek, ha helyére olyan jó szakember kerülne, mint Pokorni.

A vidéki szervezetek vezetői egyelőre a küldöttek kiválasztásával foglalatoskodnak, májusban pedig egységes döntést hoznak majd, hiszen - ahogy egyikük fogalmazott - egyetlen szervezetnek sem érdeke, hogy ellenjelöltet állítson.

A legérintettebb Kövér László egy korábbi, Magyar Nemzetnek adott interjúban kitért a válasz elől, amikor a kérdésről nyilatkozva kifejtette: személye az elnöki székben nem feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a párt arculata fennmaradjon.