József, Bánk
-7 °C
0 °C

Gyurcsánynak a bizalom ellenére is mennie kéne

2006.10.06. 16:16
A közvélemény relatív többsége szerint Gyurcsány Ferencnek akkor is távoznia kéne, ha bizalmat kap a parlamentben. A bizalmi szavazást amúgy a Fidesz szavazóinak a többsége is jó ötletnek tartotta. A választást pedig a többség szerint a kormánypártok vesztették el, nem az ellenzék nyerte meg.
Az adatfelvétel módszertana
A Forsense 2006. október 2-5 között 803 véletlenszerően kiválasztott felnőttet kérdezett meg CATI módszerrel. A válaszadók meghatározása kvótás eljárással korrigált véletlen kiválasztással történt. A mintavételbil fakadó véletlen hibát négy szempontú súlyozással korrigálták. A mérés hibahatára +/-3,5 százalékpont.

Inkább az MSZP vereségeként értékeli az önkormányzati választást a közvélemény, mint a Fidesz győzelmeként, derült ki a Századvég és a Forsense felméréséből. A kutatók különösnek tartják, hogy még a Fidesz szavazóinak a fele is inkább a kormánypárt bukásaként értékeli az eredményeket.

Amúgy a megkérdezettek 81 százaléka emlékezett úgy, hogy részt vett a választásokon, bár a valós részvétel csak 53 százalékos volt.

Mindenképpen mondjon le

A megkérdezettek 49 százaléka szerint a választási eredmények tükrében Gyurcsány Ferencnek le kéne mondania, 45 százalék szerint viszont folytatnia kéne. A Fidesz szavazóinak 90 százaléka lemondatná, az MSZP szavazóinak 93 százaléka megtartaná Gyurcsányt. A bizonytalanok 46 százaléka a távozás, 40 százaléka a folytatás mellett van.

Gyurcsány kezdeményezését a bizalmi szavazásról a megkérdezettek 64 százaléka tartotta jó ötletnek. A Fidesz táborában viszonylag nagy a zavar, hiszen 49 százalék támogatja, 48 százalék ellenzi a bizalmi szavazást. A teljes közvélemény 47 százaléka úgy véli, Gyurcsánynak akkor is távoznia kell, ha bizalmat kap, ennél kevesebben, 46 százaléknyian vélik úgy, hogy akkor maradhat.

A közvélemény többsége, 54 százaléka nem értett egyet Orbán Viktos 72 órás ultimátumával. Az ellenzék vezérének javaslata csak a Fidesz szavazói körében nyerte el a többség (78 százalék) tetszését, még a bizonytalanok 55 százaléka is elutasította azt.