Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Most az összes kis párt meghalna

2007.10.03. 18:24
A Fidesz őrzi népszerűségét, az MSZP-jé kopik, a kis pártok nem ugranák meg a parlamenti küszöböt a Tárki felmérése szerint. A pártok támogatásával párhuzamosan egyre apatikusabbak az emberek.

Minden parlamenti párt támogatottsága csökkent szeptemberben, egyedül a Fidesz őrzi pozícióját a Tárki szerint. A közvélemény-kutatás úgy találta, hogy a nagyobbik ellenzéki párt a teljes lakosság 34 százalékának szimpátiáját bírja (júniusban 25 százalék, júliusban 31 százalék volt ez az arány). Az MSZP viszont sikerrel küzdötte le 21 százalékos júliusi népszerűségét 16 százalékra.

A biztos szavazó pártválasztók körében is rendületlenül menetel előre a Fidesz, jelenleg e csoport 64 százaléka sorakozna föl a nagyobbik ellenzéki párt mögött, míg júliusban csak 56 százalékra számíthatott. Az MSZP a biztos pártválasztók 25 százalékával kalkulálhat. Ám minden népszerűségvesztése ellenére is sokkal jobban járt mint a kis pártok. Azok ugyanis szinte elfogytak.

A Tárki felmérése szerint az SZDSZ és az MDF egyaránt képtelen lenne megugrani az 5 százalékos parlamenti küszöböt, ha most vasárnap lennének a választások. A szabaddemokraták támogatottsága történelmi mélyponton van, mindössze 2 százalék a teljes lakosság és a biztos pártválasztók között is (ezt viszont legalább szilárdan tartják július óta). Az MDF-é viszont látványos bukta: az össznépesség körében 3 százalék favorizálja a Fórumot, míg a biztos pártválasztóknak már csak 4 százaléka szavazna rá, míg júliusban 7 százaléknyi voksra számíthattak.

A közvélemény-kutatás tanulsága szerint szeptemberre az emberek elbizonytalanodtak, csökkent a valamely pártot választók aránya, míg azoké nőtt, akik nem tudják megmondani, vagy titkolják pártpreferenciájukat. Ezzel párhuzamosan a választásokon való részvételi kedv is szép lassan kopott az utóbbi fél évben, most a szavazásra jogosultak 50 százaléka ballagna el biztosan az urnákhoz.