Ágnes
-5 °C
2 °C

Most az összes kis párt meghalna

2007.10.03. 18:24
A Fidesz őrzi népszerűségét, az MSZP-jé kopik, a kis pártok nem ugranák meg a parlamenti küszöböt a Tárki felmérése szerint. A pártok támogatásával párhuzamosan egyre apatikusabbak az emberek.

Minden parlamenti párt támogatottsága csökkent szeptemberben, egyedül a Fidesz őrzi pozícióját a Tárki szerint. A közvélemény-kutatás úgy találta, hogy a nagyobbik ellenzéki párt a teljes lakosság 34 százalékának szimpátiáját bírja (júniusban 25 százalék, júliusban 31 százalék volt ez az arány). Az MSZP viszont sikerrel küzdötte le 21 százalékos júliusi népszerűségét 16 százalékra.

A biztos szavazó pártválasztók körében is rendületlenül menetel előre a Fidesz, jelenleg e csoport 64 százaléka sorakozna föl a nagyobbik ellenzéki párt mögött, míg júliusban csak 56 százalékra számíthatott. Az MSZP a biztos pártválasztók 25 százalékával kalkulálhat. Ám minden népszerűségvesztése ellenére is sokkal jobban járt mint a kis pártok. Azok ugyanis szinte elfogytak.

A Tárki felmérése szerint az SZDSZ és az MDF egyaránt képtelen lenne megugrani az 5 százalékos parlamenti küszöböt, ha most vasárnap lennének a választások. A szabaddemokraták támogatottsága történelmi mélyponton van, mindössze 2 százalék a teljes lakosság és a biztos pártválasztók között is (ezt viszont legalább szilárdan tartják július óta). Az MDF-é viszont látványos bukta: az össznépesség körében 3 százalék favorizálja a Fórumot, míg a biztos pártválasztóknak már csak 4 százaléka szavazna rá, míg júliusban 7 százaléknyi voksra számíthattak.

A közvélemény-kutatás tanulsága szerint szeptemberre az emberek elbizonytalanodtak, csökkent a valamely pártot választók aránya, míg azoké nőtt, akik nem tudják megmondani, vagy titkolják pártpreferenciájukat. Ezzel párhuzamosan a választásokon való részvételi kedv is szép lassan kopott az utóbbi fél évben, most a szavazásra jogosultak 50 százaléka ballagna el biztosan az urnákhoz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!