Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kádár meggyalázott sírja az embertelenség élő mementója

2007.05.07. 09:14
Hogyan befolyásolja a magyar–francia kapcsolatokat a májusi jégeső, Hujber Ferenc hűtlensége, a Széna téri túszejtés, Kádár csontjainak kiásása, az érettségi és Nicolas Sarkozy elnökválasztási győzelme? Nagyjából ugyanannyira. Külpolitikailag érzékeny lapszemle.

Nem várható jelentős változás a magyar–francia kapcsolatokkapcsolatokban, harsogták világgá Nicolas Sarkozy győzelmének pillanataiban a magyar politológusok. Ennek örülünk, mivel tudomásunk szerint a kis Nicolast még gyerekkorában magára hagyta magyar fele – búcsúzóul még a fülébe suttogta, hogy a magyar egy lúzer nép –, ez pedig súlyos törést okozott az életében. Nem hiába miklósozott Alattyán népe!

A korszellemre a magyar napilapok közül csak a Világgazdaság érzett rá, ami egyáltalán nem foglalkozik a francia elnökválasztás eredményével. A Napi Gazdaságból viszont megtudhatjuk, hogy a kívülről beszivárgó válságok elleni legjobb védekezés az állami ünnep, a török válságot is a május 1-i hosszú hétvége miatt úsztuk meg. A politológusok szerint a nemzetközi munkásmozgalom kapitalizmus elleni harcának ünnepe nincs jelentős hatással a magyar–francia kapcsolatokra.

Sarkozy győzelme mellett a nap visszatérő témája a hétfőn országszerte megkezdődő érettségi. Optimizmusunk állandó forrása, a Népszava máris arról ír, hogy a vizsga – ami a Magyar Hírlap leleményes megfogalmazása szerint „nem átlagos", „a diploma is múlhat rajta" – idén zavarok nélkül fog lezajlani. „Egyelőre úgy tűnik, az idén végre az »érettségi nyugalom« váltja fel a több éves »érettségi hisztériát«" – reménykedik a napilap. A Magyar Hírlapból még azt is megtudjuk, hogy „a fiatalok nem hülyébbek, csak lehet, hogy nem egy újabb steril szerveződésre van szükségük". A politológusok szerint az érettséginek, még a francia nyelvi érettséginek sincs jelentős hatása a magyar–francia kapcsolatokra.

„Mi jöhet még?" – sikítja a levegőbe az örök kérdést pesszimimusunk állandó forrása, a Blikk. A kérdés a májusi jégeső kapcsán hangzik el, de feltehetnék a lapban szintén nagy terjedelemben tárgyalt pénteki Széna téri túszejtéssel kapcsolatban is. Ez utóbbiról megtudhatjuk, hogy az agyonlőtt túszszedő a nyomorból indult, és rajongott Adolf Hitlerért. Persze, a pénteki drámáról eddig azt is tudtuk, hogy a túszszedő Kalasnyikovval tört a bankba (nem), hogy elengedte az ügyfeleket, és csak az alkalmazottakat tartotta fogva (nem), és kézen lőtte a biztonsági őrt (nem). Az egyelőre még biztosnak tűnik, hogy túszokat szedett. Mindegy, a politológusok szerint a jégeső és a Széna téri túszejtés sem befolyásolja jelentősen a magyar–francia kapcsolatokat.

Na és a Hujber-gate? „Miért titkolta kapcsolata válságát?" – kérdi kétségbeesett címében a Blikk a pizzafutárból lett amatőr jégtáncostól, akinek a kapcsolati válságáról hetek óta olvashatunk minden, a címlapján négynél több fotót közlő hetilapban. A Blikk újságírói eddig nyilván elsiklottak a hírek felett, hiszen Hujber Ferenc nem befolyásolja jelentősen a magyar–francia viszonyt.

Az elbizonytalanodott Blikk helyét a Magyar Nemzet vette át az odamondásban. „Kommunista csontháború” – hirdeti cikke címében, aminek az egyik szereplője a Magyar Kommunista Munkáspárt, a másik pedig Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettes. A stílusosan lekomcsizott Hagyó egy képzavarral vág vissza, miszerint Kádár János meggyalázott sírja „az embertelenség élő mementója". Kádár János csontjai a politológusok szerint nincsenek jelentős hatással a magyar–francia kapcsolatokra.