16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 2
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 2
Portugália 1
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

A brókerbotrány kronológiája

2003.07.10. 14:11
Június 16.

Ismeretlenek megtámadták és megverték Szász Károlyt, a PSZÁF elnökét. Szász autója elé egy biciklista hajtott, majd elesett. A kocsijából kiszálló PSZÁF elnökre egy bokorból előugró ember támadt rá egy "borzasztóan nagy bottal". "Elkezdett ütni, vágni" - nyilatkozta műtéte után Szász, aki szerint egy konkrét PSZÁF-vizsgálattal hozható összefüggésbe a megverése. Személy szerint Szászt nem fenyegették a vizsgálattal kapcsolatban, munkatársai azonban kaptak figyelmeztetéseket.

Június 17.

Megjelenik a Magyar Tőkepiacban az a határozat, amelyet előző nap Szász Károly összefüggésbe hozott az ellen irányult brutális támadással. A PSZÁF a Pannonplast Rt.-ben történt szabálysértő befolyásszerzés miatt két céget bírságolt meg. A felügyelet szerint a Pevdi Kft., a Britton Kft. és a Kartonpack Rt. együttműködve szerezte meg a Pannonplast Rt. feletti ellenőrzést. A dokumentum említést tesz a Kereskedelémi és Hitelbank (K&H) Equities nevű brókercégnek az ügyletben szerepet játszó, különleges elbánásban részesülő ügyfeleiről, valamint a részvényvásárlást közvetett módon finanszírozó állami társaságról. A Britton tulajdonosai cáfolják a PSZÁF megállapításait. Szerintük a Pevdi csak jó piaci információkkal rendelkező spekuláns. Felvetődik, hogy az ügylet finanszírozásában részt vállaló állami cég az Állami Autópálya-kezelő (ÁAK) Rt.

Június 18.

Az Állami Autópálya Kezelő Rt. a Pannonplast ügyben érintett cégek egyikével sem állt gazdasági kapcsolatban - reagált a hírekre sajtótájékoztatón Bitvai Miklós vezérigazgató. Állítása szerint a K&H Equietes közreműködésével a társaság felesleges pénzét állampapírokba fektette. Az Autó-Danubia Kft-től állampapírt vásároltak, ennek vételárát az eladó kérésére négy különböző bankszámlára utalták.

Június 27.

Rendkívüli felmondással azonnali hatállyal megszüntette Bitvai Miklós, az Állami Autópálya-kezelő Rt. (ÁAK) vezérigazgatójának munkaviszonyát Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter. Az indoklás szerint az autópálya-kezelő nem biztosította a szabad pénzeszközök felhasználhatóságának ellenőrizhetőségét, amikor azokat befektetési szolgáltatónál helyezte el. A PSZÁF ezen a napon közli, hogy már a K&H Equities működését is vizsgálja, mivel a brókerház jogosítványai közt nem szerepel a vagyon- és a portfóliókezelés.

Július 3.

A működési szabályokat súlyosan sértő ügyleteket tárt fel a K&H Equitiesnél a tulajdonosok által elindított belső vizsgálat - tájékoztatta a K&H Bank az MTI-t. A közlemény beszámol arról, hogy a brókercég tulajdonosai a szükséges jogi lépéseket és bejelentéseket a megfelelő hivatalos szervek felé megtették. További részleteket a bank nem közöl, csak a vizsgálatok teljes körű lezárását követően.

Július 7.

Több száz milliós sikkasztás gyanúja miatt nyomozást rendelt el az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága (SZBEI) hétfőn, a K&H Equities nevű brókercégnél folytatott belső vizsgálat eredményével összefüggésben - közölte a rendőrség. Egyúttal a titkosszolgálatok is vizsgálódásba kezdtek, akik viszont már milliárdos kárról tettek említést.

Július 8.

Nem csak a Pannonplast-részvények felvásárlása miatt van bajban a K&H Bank brókercége: kedden befutott a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) feljelentése, mely szerint a K&H Equities hamis tájékoztatást adott több ügyfél számláiról. Mintegy 60-70 ügyfél esetében lehetséges akár több milliárdos kár is. A titkosszolgálatok, a rendőrség és a K&H is Kulcsár Attilát az Equities vezetőjét tartja az ügyben egyszemélyi felelősnek.

Július 9.

A külföldön tartózkodó Kulcsár Attila azzal indokolta, hogy megtörte a K&H Equities Rt. ügyeivel kapcsolatos hallgatást, mert "elege lett abból, hogy a játékszere legyen bizonyos embereknek", akik rá akarnak hárítani minden felelősséget. Kulcsár a portfolio.hu-nak elmondta, hogy a bankban és a brókercégben párhuzamosan volt alkalmazásban. "Ez a kettős alkalmazás a bank felsővezetői engedélyével történt. Jelentési kötelezettséggel a bankban Rejtő E. Tibor vezérigazgató és Zarnóczy Tibor vezérigazgató-helyettes felé tartozott." Kulcsár azt állítja, hogy a sikkasztásokról még az ügy kipattanása, azaz Szász Károly, PSZÁF-elnök megverése után maga tájékoztatta a Nemzetbiztonsági Hivatalt.

A K&H közleményben cáfolta volt brókerét, leszögezve, hogy a bank vezetését nem terheli felelősség a történtekért.

Közben Rogán Antal, a Fidesz helyettes frakcióvezetője sajtótájékoztatón kérdőjelezte meg az üggyel kapcsolatos rendőrségi vizsgálat pártatlanságát. Rogán ennek alátámasztására azt hozta fel, hogy birtokában van egy szerződés, mely szerint a belügyminiszter férje, Jegesy András ügyvédként a brókercégnek dolgozott, havi egymillióért. Jegesy ugyancsak közleményben reagált Rogán állításaira, cáfolva Rogán Antal szavait, bocsánatkérésre szólítva fel a fideszes politikust. Az ügyvéd ellenkező esetben jogi lépéseket helyezett kilátásba.

Július 10.

Benyújtotta lemondását a K&H Bank vezérigazgatója, illetve helyettes vezérigazgatója. A bank közleménye ugyanakkor határozottan visszautasította azokat a híreket, miszerint a pénzintézet legfelső vezetése érintett volna a brókerbotrányban.

Rogán Antal újra sajtótájékoztatót tartott, ahol felvetette, hogy a brókercég ténykedéséről a K&H Bank legfelső vezetése is tudomással bírt, ennek kapcsán pedig emlékeztetett arra, hogy e banknál korábban László Csaba mostani pénzügyminiszter volt az egyik vezérigazgató-helyettes. Rogán kifogásolta, hogy a miniszter kinevezésekor ugyan hivatalosan megszakított minden kapcsolatot korábbi munkahelyével, "a K&H mégis igen rövid időn belül elérte", hogy igazgatótanácsi tagot delegálhasson az ÁAK-ba - mondta Rogán, aki azt sem tartotta szerencsésnek, hogy épp e bank brókercégére bízták az állami cég 13 milliárdját.

Az MSZP hazug politikai kampánynak minősítette a fideszes nyilatkozatokat, és azok befejezésére szólított fel közleményében. A nagyobbik kormányzópárt felszólította ellenfelét, válaszoljon három kérdésre. Ezek azt firtatják, hogy Áder találkozott-e külföldre távozása előtt Kulcsár Attilával, illetve a kétes ügyleteket folytató pénzügyi tanácsadó intézte-e Rogán Antalnak, illetve Kövér László testvérének, Kövér Szilárdnak a pénzügyeit.

Július 11.

Valóban találkozott Kulcsár Attilával Áder János - derült ki a Fidesz frakcióvezetőjének az MSZP kérdéseire adott válaszaiból. Áder kétszer beszélt személyesen a brókerbotrány elsőszámú gyanúsítottjával. Mint mondta, Kulcsár "politikai védelmet" kért tőle a Pannonplast-ügy kirobbanásakor. Kövér Szilárd, a volt titokminiszter öccse saját bevallása szerint négy éve egy nyomdai üzletrész sikertelen megvásárlása kapcsán került kapcsolatba a brókerrel.

Az MSZP támadásban maradt. A Fidesz-kormány idején a K#H Equities közreműködésével offshore cégeken keresztül menekítették ki az országból a sztrádaépítésre szánt milliárdokat - sejtette kérdés formájában megfogalmazott állításaival Gy. Németh Erzsébet a szocialista frakcióelnökség nevében. Gy. Németh szerint Kulcsárral Áder mellett Wermer András, a Fidesz választási kampányait irányító, az Orbán-kormány idején erős gazdasági és politikai befolyást szerzett vállalkozó is kapcsolatban állt. Az MSZP Simicska Lajos szerepe után is érdeklődött.

Ugyanakkor kiderült, hogy a Fidesz által "kapocsnak" tartott Gáldi György, a K&H Bank strukturált finanszírozási főosztályvezetője és az ÁAK igazgatótanácsi tagja az MSZP színeiben a Pest megyei önkormányzat képviselője.  • Hírek
  • Hírek