Eleonóra
-1 °C
2 °C

Európa perifériájára szorulhatunk

2006.04.01. 09:48
Euroszkeptikus tömb alakulhat ki a visegrádi országokból, ha Magyarországon Orbán Viktor nyer, vélte a Népszabadságnak adott interjújában Kis János. Az SZDSZ volt elnöke szerint a liberálisok nélkül nem maradhat kormányon a baloldal, ezért hibás döntés, ha a liberálisok Gyurcsányra szavaznak.

Orbán Viktor győzelmével az Európai Unió perifériájára szorulhat az ország, jelentette ki a Népszabadságnak adott interjújában Kis János filozófus, az SZDSZ egykori elnöke. Véleménye szerint az 1998-2002 közötti időszakhoz képest is romolhat a helyzet, mert akkor az Orbán-kormány "mindazzal együtt, ami a belpolitikában és a szomszédsági politikában történt, az unió felé haladt".

Most azonban a Kaczinsky testvérek győzelmeivel Lengyelországban a radikális jobboldal jutott hatalomra, Csehországban az euroszkeptikus államfő, Vacláv Klaus pártja áll nyerésre és Szlovákiában is az EU-ellenes populista pártok kerülhetnek hatalomra, így létrejöhet egy europszkeptikus visegrádi négyes.

A Népszabadságnak adott interjújában Kis úgy vélekedett, hogy az MDF a választásokon igazából a szocialisták és az SZDSZ riválisa, hiszen táborát valószínűleg a négy éve a Centrumra szavazókkal bővítheti, azaz nem a Fidesztől von el szavazatokat.

A filozófus szerint az SZDSZ nélkül nem maradhat hatalmon Gyurcsány Ferenc. Így elhibázottnak tartja azt az amúgy nem sok liberális szavazóra jellemző álláspontot, hogy a szocialistákra történő átszavazással lehet hatalmon tartani Gyurcsányt. Szerinte az SZDSZ-ből kiábrándultak nagy része amúgy sosem szavazna a szocialistákra. Tévesnek tartja azonban azt a feltételezést, hogy az SZDSZ kiesésével egy új, a parlamentbe jutásra sikerrel pályázó liberális párt jöhetne létre.