Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mádl és Dávid az élen, Kövér a sereghajtó

2003.09.29. 07:48
Mádl Ferenc köztársasági elnök, illetve Dávid Ibolya, az MDF elnöke vezeti a népszerűségi listát. A Népszabadság által ismertett Szonda Ipsos felmérés szerint a legnépszerűbb kormánytag Bárándy Péter igazságügyi miniszter. Őt Szili Katalin parlamenti elnök követi, ezután jön a volt, illetve a jelenlegi kormányfő. Míg azonban Orbán Viktor népszerűsége nőtt, Medgyessy Péteré csökkent.
Ahogy a kormányzó pártok, úgy a miniszterelnökök megítélésében is vannak sorszerű, ciklusonként hasonló tényezők - vélik a Szonda Ipsos kutatói a Népszabadság hétfői számában ismertett közvélemény-kutatás elemzésében. Emlékeztetnek, hogy Orbán Viktor kormányzásának hasonló időszakában 50 ponton állt, tehát lényegében azonos megítélés alá esett, mint most Medgyessy Péter (51 pont). A korábbi kormányfő és a mostani miniszterelnök népszerűségi indexe azonban nem egyformán változott, a változás mértéke is üteme is eltér Medgyessyétől.

Orbán egy év alatt 22 pontot vesztett

A Népszabadságban közöltek szrint Orbán az 1998-as választás után kifejezetten jó startot vett a rokonszenvlistán, az emberek 72 pontra értékelték. Fél év alatt, '98 végéig jelentős mértékben, 55 pontra csökkent a népszerűségi mutatója, s az azt követő háromnegyed évben 50 pontra esett az indexe. A Fidesz-kormány fejének tehát főként kormányzásának elején romlott a megítélése, s egy és egynegyed esztendő alatt mindösszesen 22 pontot veszített.

Medgyessy népszerűsége 9 pontot esett

Teljesen más volt Medgyessy Péter megítélésének változása: Orbánnál kisebb mértékben, de rövidebb időtávon romlott a reputációja. A tavalyi választásokat követően 60 ponttal kezdett, aztán - az eddigi kormányfőkre nem jellemző módon - az év végéig 63-64 pontig emelkedett a népszerűségi indexe. Az idei esztendő első felében 59 és 62 között változott a pontszáma, ami csak az utóbbi hónapokban csökkent. A jelenlegi miniszterelnöknek egy és egynegyed esztendő alatt 9 ponttal lett kisebb a rokonszenvmutatója.

Kövér a sereghajtó

Szili Katalin konfliktuskerülő politikáját értékelik a választók: az első helyen osztozó Mádl és Dávid miatt lényegében a harmadik helyezettje a népszerűségi listának, megelőzve Orbánt és Medgyessyt. Népszerű még Kovács Kálmán informatikai miniszter, aki a kormányfőt követi a rangsorban, igaz a politikust csupán a megkérdezettek fele ismeri. Kuncze Gábor SZDSZ-elnök, a népszerűségi lista tiznegyedik helyét foglalja el. Nem túl népszerű a költségvetési tervezések idején a pénzügyminiszter: László Csaba négy százalékpontot vesztett a legutóbbi felmérés óta és utolsó előtti a rangsorban, nála már csak Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke népszerűtlenebb: ő Lászlónál is hét ponttal rosszabb eredményt ért el.