Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

Mádl és Dávid az élen, Kövér a sereghajtó

2003.09.29. 07:48
Mádl Ferenc köztársasági elnök, illetve Dávid Ibolya, az MDF elnöke vezeti a népszerűségi listát. A Népszabadság által ismertett Szonda Ipsos felmérés szerint a legnépszerűbb kormánytag Bárándy Péter igazságügyi miniszter. Őt Szili Katalin parlamenti elnök követi, ezután jön a volt, illetve a jelenlegi kormányfő. Míg azonban Orbán Viktor népszerűsége nőtt, Medgyessy Péteré csökkent.
Ahogy a kormányzó pártok, úgy a miniszterelnökök megítélésében is vannak sorszerű, ciklusonként hasonló tényezők - vélik a Szonda Ipsos kutatói a Népszabadság hétfői számában ismertett közvélemény-kutatás elemzésében. Emlékeztetnek, hogy Orbán Viktor kormányzásának hasonló időszakában 50 ponton állt, tehát lényegében azonos megítélés alá esett, mint most Medgyessy Péter (51 pont). A korábbi kormányfő és a mostani miniszterelnök népszerűségi indexe azonban nem egyformán változott, a változás mértéke is üteme is eltér Medgyessyétől.

Orbán egy év alatt 22 pontot vesztett

A Népszabadságban közöltek szrint Orbán az 1998-as választás után kifejezetten jó startot vett a rokonszenvlistán, az emberek 72 pontra értékelték. Fél év alatt, '98 végéig jelentős mértékben, 55 pontra csökkent a népszerűségi mutatója, s az azt követő háromnegyed évben 50 pontra esett az indexe. A Fidesz-kormány fejének tehát főként kormányzásának elején romlott a megítélése, s egy és egynegyed esztendő alatt mindösszesen 22 pontot veszített.

Medgyessy népszerűsége 9 pontot esett

Teljesen más volt Medgyessy Péter megítélésének változása: Orbánnál kisebb mértékben, de rövidebb időtávon romlott a reputációja. A tavalyi választásokat követően 60 ponttal kezdett, aztán - az eddigi kormányfőkre nem jellemző módon - az év végéig 63-64 pontig emelkedett a népszerűségi indexe. Az idei esztendő első felében 59 és 62 között változott a pontszáma, ami csak az utóbbi hónapokban csökkent. A jelenlegi miniszterelnöknek egy és egynegyed esztendő alatt 9 ponttal lett kisebb a rokonszenvmutatója.

Kövér a sereghajtó

Szili Katalin konfliktuskerülő politikáját értékelik a választók: az első helyen osztozó Mádl és Dávid miatt lényegében a harmadik helyezettje a népszerűségi listának, megelőzve Orbánt és Medgyessyt. Népszerű még Kovács Kálmán informatikai miniszter, aki a kormányfőt követi a rangsorban, igaz a politikust csupán a megkérdezettek fele ismeri. Kuncze Gábor SZDSZ-elnök, a népszerűségi lista tiznegyedik helyét foglalja el. Nem túl népszerű a költségvetési tervezések idején a pénzügyminiszter: László Csaba négy százalékpontot vesztett a legutóbbi felmérés óta és utolsó előtti a rangsorban, nála már csak Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke népszerűtlenebb: ő Lászlónál is hét ponttal rosszabb eredményt ért el.  • Eladnék
  • Hírek