Kornélia
-1 °C
15 °C

Teljes kordonzár a Parlamentnél

2008.03.09. 11:00
A népszavazás reggelére kordonokkal teljesen lezárta a rendőrség a fővárosi Kossuth teret, így sem gyalogosan, sem tömegközlekedéssel nem lehet a Parlament közelébe jutni. Este már sok rendőr volt a térnél.

A rendőrség vasárnap reggel honlapján közölte: "március 9-én 8 órától március 12-én 6 óráig az V. kerület Kossuth térnek a Széchenyi rakpart - Széchenyi felsőrakpart - Akadémia utca a Garibaldi utca vonalában - Kossuth tér - Vértanúk tere (Nádor utca - Vécsey utca - Báthory utca), illetve a Kossuth tér - Alkotmány utca - Szalay utca - Falk Miksa utca - Balassi Bálint utca - Széchenyi felsőrakpart és Széchenyi rakpart által határolt teljes területe lezárását rendelte el Tóth Gábor Budapest rendőrfőkapitánya."

Képek a Kossuth térről

A főkapitány döntését azzal indokolta, hogy tavaly szeptember 17-én a Kossuth téren megtartott demonstráció alatt a Parlament épületéből távozó országgyűlési képviselőket "a tüntetők részéről megengedhetetlen inzultusok érték".

A határozat indoklása szerint több olyan személy, illetve szervezet jelentett be vasárnapra demonstrációt a Parlament közvetlen környezetébe, amelyek korábbi rendezvényén "a békés jelleg elvesztése miatt" intézkedniük kellett a rendőröknek.

"A Kossuth téren és környékén történt fenti rendkívüli események bekövetkezése óta a védett személyek és létesítmények - elsősorban az Országház - veszélyeztetettsége rendkívüli módon megnövekedett. E veszélyeztetettséget fokozza a népszavazás miatti esetleges rendbontások, közrendet sértő bűncselekmények elkövetésének lehetősége" - olvasható Tóth Gábor határozatában.

A vasárnapi népszavazással összefüggésben három demonstrációt jelentettek be a rendőrségre.

Az MTI tudósítója vasárnap reggel azt látta, hogy a kordonokkal teljesen körbe vett Kossuth téren járőrautók és egyenruhás rendőrök cirkálnak. A Nádor utca és a Zrínyi utca közötti szakaszt, ahol az Országos Választási Központ székhelye van - a BM Duna Palotában -, szintén kordonnal zárta le a rendőrség, az utca két végén több rendőrautó és egy mentőautó áll. A 2-es villamos ezen a szakaszon nem közlekedik. A BKV fődiszpécsere az MTI-nek azt mondta, a kordon felállítása ellenére a 2-es metró megáll a Kossuth téri állomáson.

Délután háromnegyed öt körül nagy rendőrségi felvonulást látott egyik munkatársunk a Dózsa György Hősök tere felé eső szakaszán. Rendőrségi buszok, teherautók és egy vízágyú közlekedett a konvojban. Ugyancsak késő délután erős rendőri jelenlét vclt tapasztalható a budapesti Városháza parkban, ahol a szabad demokraták eredményváró rendezvénye lesz az urnazárástól.

A Kossuth téren este már körülbelül kétezer rendőr gyülekezett, hat óra körül tucatnyi tüntető volt a téren.