József, Bánk
-6 °C
0 °C

'Valaki belebukik'

2005.04.15. 20:35
Az MSZP országos választmányának pénteki döntésére a politológusok úgy reagáltak, hogy az igazi harc csak most jön, és elképzelhető, hogy kormányválság alakul ki az államfőjelölés miatt. Kéri László és Stumpf István szerint Szilit akkor választhatnák meg a parlamentben köztársasági elnöknek, ha az MSZP háttéralkut köthet a Fidesszel az SZDSZ bosszantására.

Török Gábor politológus szerint: "Szili Katalin jelöltté választásával új fejezet kezdődött az elnökjelölési folyamatban: a szappanopera nem ért véget, hanem éppen ellenkezőleg, még izgalmasabbá és kiszámíthatatlanabbá vált".

Török: Kudarc is lehet a vége

Török véleménye szerint a küldöttek többségét láthatóan nem a koalíciós érdekek mozgatták, hanem az "érzelmi-zsigeri politika". Mindez minden korábbinál világosabban mutatja a kétpárti kormánytöbbség diszfunkcionalitását - tette hozzá.

Kiemelte, hogy a koalíció vezetőinek, "élükön a két pártelnökkel, a miniszterelnökkel és a ma győzelmet ünneplő házelnöknek egyaránt érdemes elgondolkodniuk azon, hogy vajon kinek az érdeke egy olyan helyzet létrejötte, amely akár egy elnökválasztási kudarchoz, vagy a koalíciós együttműködés súlyos válságához is vezethet".

A politológus szerint az államfői poszt józan számítás szerint a koalíció számára nem ér meg ekkora kockázatot. "Prognosztizálható, hogy a téma június elejéig minden más kérdést háttérbe szorít majd, és ma már biztosan állítható, hogy az ügynek a koalíción belül - a közvélemény szemében is - egyértelmű nyertesei és vesztesei lesznek" - mondta Török Gábor.

Kéri: Szili el fog bukni

Kéri László politológus szerint Szili Katalin elég sokat tett az elmúlt fél évben azért, hogy ő legyen a tagság jelöltje. "Furcsa is lett volna, ha Glatz Ferenc lett volna a tagság jelöltje" - tette hozzá. "Az az érzésem, hogy most megtudtuk, hogy kit szavazott meg az MSZP kongresszus, de az, hogy ki lesz a szocialista párt köztársaságielnök-jelöltje azt majd megtudjuk a parlamentben, a második forduló előtt" - jegyezte meg hozzátéve: "Szili Katalin nyilván el fog bukni az első körben a parlamentben".

Elmondta azt is, hogy a Fidesz úgy tudná "bosszantani" a szabad demokratákat, ha az első körben megszavazná Szili Katalint. Hozzátette, hogy a Fideszben sokféle motiváció van, de egy egységes: "gyűlöli az SZDSZ-t bármi áron". A kongresszus választására megjegyezte: az MSZP-n belül a "régi gárda visszavágott". Kitért arra is, hogy ha Szili Katalint nem választják meg az első körben, akkor az MSZP-nek nem kötelező a most második helyen szereplő Glatz Ferencet jelölnie.

Stumpf: Háttéralku születhet

Stumpf István politológus úgy fogalmazott, hogy ez az eredmény várható volt az előzmények függvényében. "A szocialista párt identitása és saját jövőképének a kérdése volt napirenden, a szocialisták nem engedhették meg maguknak azt a luxust, hogy az előzmények függvényében ne saját jelölttel álljanak elő" - mondta. Szerinte a szocialista párton belül többségbe kerültek azok a vélemények, hogy "elfogadhatatlan és megengedhetetlen, hogy a kis koalíciós partner minden lényeges kérdésben érvényesíteni tudja az akaratát".

Stumpf úgy fogalmazott: "nem gondolom, hogy a Fidesz egyértelműen és egyöntetűen fel tudna sorakozni Szili Katalin mögé, de az elképzelhető, hogy éppen az SZDSZ móresre tanítása okán háttéralku születhet arra vonatkozóan, hogy a keresztény érzelmű Fidesz-frakciótagok Szili Katalin mellett le tudják adni a voksukat". Elmondta azt is, hogy "sokan gondolják az SZDSZ-en belül, hogy Glatz Ferenc rosszabb jelölt lenne, mint Szili Katalin."

Giró-Szász: Ha az SZDSZ elfogadja, megmutatja gyengeségét

Giró-Szász András politológus szerint az MSZP kongresszusán egyértelművé akarták tenni, hogy a szocialista pártban legnagyobb támogatottságot élvező Szili Katalint jelölik az államfői posztra, szemben a kisebbik koalíciós párt által is elfogadható két jelölttel. "Ezzel egyértelműsíteni akarták, hogy fontosabb számukra a párt identitásának megőrzése" - tette hozzá.

Szerinte, ha ezek után az SZDSZ "belemegy" Szili Katalin jelölésébe, akkor nyilvánossá teszik azt, hogy "mennyire gyöngék". "Ha nem mennek bele Szili Katalin jelölésébe akkor annak két következménye lehet: a nyár elején egy kormányválság vagy elképzelhető az, hogy az ellenzék a második körben előáll egy saját jelölttel".