Géza
-12 °C
-4 °C

Kuba, a hamis látszat

2003.01.02. 21:32
A Fidesz szerint a közszolgálati televízió hamis látszatot keltett, amikor egy Medgyessy-interjúból az derült ki, hogy a miniszterelnök Magyarországon van, holott a sugárzás időpontjában már Kubában nyaralt. A kormányszóvivő szerint a miniszterelnök itthon karácsonyozott, aztán saját költségén ment szabadságra a karibi országba. Az MTV szerint az ünnepek alatt nemcsak a kormányfővel készített beszélgetést adták felvételről, hanem az ellenzékiekkel készítetteket is.
A miniszterelnök kubai útja eltitkolásának szándékát véli felfedezni a Fidesz egyik képviselője abban, hogy Medgyessy Péter egy felvételről sugárzott műsorban Magyarországon töltött karácsonyról beszélt, holott akkor már rég külföldön volt.

Hamis látszat

Szalai Annamária fideszes országgyűlési képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján kifejtette: magyarázatot várnak arra, hogy Medgyessy Péter mikor és milyen céllal utazott Kubába, mikor érkezik haza, "miért kellett az utazást eltitkolni", illetve magánpénzből vagy közpénzből finanszírozta-e üdülését. A Magyar Televízióban december 31-én sugárzott Medgyessy-interjúra utalva úgy vélte, a magyar közszolgálati televízió azt a hamis látszatott keltette, hogy a miniszterelnök Magyarországon van, holott akkor már köztudott volt, hogy külföldön tartózkodik.

Szalai Annamária szerint a közszolgálati média konspirált az utazás eltussolásával kapcsolatban, és - mint mondta - számos sajtótermék utólag mosdatja a miniszterelnököt. A fideszes médiapolitikusa kijelentette: "az új kinevezett elnökkel rendelkező MTI, vagy azért, mert nyomást gyakorol rá a kormány, megfélemlíti, vagy pedig szándékosan összejátszva azzal, durván meghamisította a tényeket, megsértette a médiatörvényt".

Az MTI elnöke visszautasítja

Vince Mátyás, az MTI elnöke visszautasította Szalai Annamária azon állításait, amelyek kétségbe vonják a nemzeti hírügynökség függetlenségét, pártatlanságát és jóhiszeműségét. Az MTI 2002 decemberében kinevezett vezetője a Fidesz médiapolitikusának szavaira válaszolva csütörtökön kijelentette: "a távirati iroda számára az ügynek megvannak a maga szakmai tanulságai, amelyeket az intézmény új vezetőinek kötelességük elemezni."

Saját költségen

Medgyessy Péter itthon töltötte az ünnepeket családjával, majd feleségével, saját költségén, menetrend szerinti járattal, kíséret nélkül, egyszerű magánemberként, turistaként utazott Kubába december 26-án, reagált Gál J. Zoltán kormányszóvivő az ellenzéki vádakra. Gál J. elmondta, hogy a kormányfő egyike a karibi szigetországban tartózkodó több mint félezer magyarnak. A kormányszóvivő szerint senki sem titkolta - sőt Magyarországon szokatlan módon a Magyar Távirati Irodán keresztül hozták nyilvánosságra -, hogy hol tölti szabadságát Medgyessy Péter.

A Fidesz-sajtótájékoztatón Szalai Annamária által elmondottakra utalva a kormányszóvivő úgy fogalmazott, ha a fideszes politikus azt a miniszterelnököt keresi, aki közpénzen utazott az Egyesült Államokba, vagy a Magyar Honvédség gépével utazott szabadságra, akkor azt nem Medgyessy Péter személyében kell keresnie. Hozzátette, nem Medgyessy Péter az a miniszterelnök, akivel külföldi szabadsága alatt élőnek tűnő rádióinterjút közöltek egy szerda reggelen.

Valamennyi felvételről ment

Nem kezdeményez vizsgálatot a Magyar Televízió hírigazgatója a miniszterelnökkel készült, december 31-én sugárzott interjú miatt. Rudi Zoltán csütörtökön az MTI-nek jelezte azt is, hogy álláspontja szerint az ügyben senki nem követett el hibát. Gyárfás Tamás, a Nap-kelte producere az MTI-nek elmondta: 9 napig, 2002. december 25-től 2003. január 2-ig felvételről sugározták valamennyi műsorukat Friderikusz Sándor műsorvezetésével. Hangsúlyozta: nemcsak Medgyessy Péter miniszterelnök, hanem Dávid Ibolya, Boross Péter, Rogán Antal és Mátrai Márta esetében is szalagról sugározták a beszélgetést, tehát nem megkülönböztetett bánásmód, "politikai másodszándék" vezette a stábot, a Nap-kelte egységesen járt el a kormánypárti és az ellenzéki megszólalókkal.