Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

A nagykanizsai pénzügyi piramisból a K&H-ba

2003.07.14. 10:59
Építőipari segédmunkás, valutanepper, bukott lokális pénzcsináló zseni, ezek voltak Kulcsár Attila szakmai karrierjének főbb állomásai, mielőtt az ország második legnagyobb bankjában kapott volna vezetői megbízatást. A Magyar Nemzet cikke szerint a K&H Equities Rt. befektetései tanácsadója minden szakirányú képesítés nélkül, de bőséges pénzügyi akrobata tapasztalattal hagyta el Nagykanizsát, ahol mintegy kétszáz károsult maradt az extraprofitot ígérő, ám rövid időn belül bedőlt piramisbank után.
Kulcsár Attilát Kulinak becézték szülővárosában, Nagykanizsán, ahonnan 1997-ben kellett távoznia, miután összeomlott a rokoni, ismerősi pénzekre épülő Kulibank.

Segédmunkásként kezdte

A Magyar Nemzet cikke szerint a K&H Equities Rt. körüli botrányban kulcsszerepet játszó Kulcsár három testvérével együtt, egy meglehetősen szűkös anyagi körülmények között élő családból indult. Nyolc általános után ipari iskolában kezdte középfokú tanulmányait, ám egy év után kimaradt. Segédmunkásként dolgozott, majd a jugoszláv polgárháború idején valutázásra váltott. A határváros adottságait kihasználva 1995-ben már pénzváltócéget is alapított. Kulcsár a Classic-DM Bt. standhálozatának kiépítéséhez vett először igénybe ismerősöktől kölcsönzött pénzeket. A nagy hozammal, egymilliós befektetés esetén havi 50 ezres haszonnal működő vállalkozásnak hamarosan híre ment a városban.

Gyors emelkedés

Az akkor már nagykanizsai viszonylatban ismert Kuli a lap szerint közbeitatott vállalkozókkal gyűjtette be a kisbefektetők pénzét. A komoly pénzeket ígérő lánchoz csak úgy csatlakozhattak, ha kölcsönszerződéseket kötöttek a vállalkozóval, aki tovább adta az összeget Kulcsárnak. A havi kamatot Kulcsár nekik fizette, akik továbbították a kisbefektetőknek, írja a Magyar Nemzet. A vállalkozás végül már több mint kétszáz család pénzét kezelte, amikor végül 1996-ban megbukott, mert az egyik százmilliót meghaladó összeget befektető barát hirtelen gyanút fogott, és némi veszteséggel, de kimentette pénzét a piramisbankból.

Nagykanizsa, Kanada, Budapest

A bukást követő rendőrségi vizsgálat során kiderült, hogy Kulcsár egy illegális zálogházban is résztulajdonos volt a városban, és fegyverügyletbe is belekeveredett. A zavaros helyzetben Kuli még további kölcsönöket is felvett, mert mint mondta, csak a rendőrségi lefoglalások miatti átmeneti zavarok áthidalása után tud fizetni. Ekkor azonban Kanadába menekült. Néhány hónapi bujkálás után ismét Budapesten tűnt fel, ahol hamarosan a K&H munkatársa lett, mint mondták tiszta erkölcsi bizonyítvánnyal. Kulcsárról Nagykanizsán elterjedt, hogy maffiakörök védik, a kétes hírnevet kihasználva a következő években Budapestről ígérgetésekkel és a károsultak részleges fizetésével megszabadult a követelések nagy részétől.