Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

Egy kormányrendelet segítette Kulcsárt?

2003.08.09. 12:40
A Magyar Nemzet szerint egy január elsejével hatályos kormányrendelet tette lehetővé Kulcsár Attilának, hogy végrehajtsa az ismeretlen eredetű milliárdok tisztára mosását eredményező részvényvásárlási akciókat.
Egy tavaly decemberben alkotott kormányrendelet ez év januártól hatályos módosítása tette lehetővé, hogy a K&H Bank brókercégénél Kulcsár Attila végrehajtsa az ismeretlen eredetű milliárdok tisztára mosását eredményező részvényvásárlási akciókat - írja a Magyar Nemzet szombati száma.

A lap szerint ugyanis ez év január 1-jén lépett hatályba a 292/2002. (XII.27.) számú kormányrendelet, amely szerint "Az ügyfélszámláról a befektetési szolgáltatás az árutőzsdei szolgáltatás igénybe vételéből vagy értékpapír hozamából származó összeg bankszámlára vagy ügyfélszámlára utalható." A korábban érvényes jogszabály csak az ügyfél, a "számlatulajdonos nevére szóló hitelintézetnél vezetett bankszámlára" engedte meg az átutalást. E csekélynek tűnő rendeletmódosítás tette lehetővé, hogy a K&H Equitiesnél a Pannonplast papírjainak felvásárlása érdekében végrehajtott - engedményezési ügyletekkel tarkított - tranzakcióba bevonják az Állami Autópálya Kezelő Rt. félmilliárd forintját.

A napilap beszámolója szerint tavaly december végéig a brókercégek által - a jogszabályoknak megfelelő módon működő - banki számítógépes rendszerek nem is engedhették meg, hogy a megbízást adó ügyfélszámlájáról ne annak bankszámlájára történjen átutalás, hanem például engedményezése alapján más számlájára. A számítógépes rendszer az ilyen tranzakcióra vonatkozó utasítást megtagadta. Talán éppen a pénzmosás elleni küzdelem jegyében alkalmazták e szigorú szabályt a tőzsdei befektető cégek esetében.