Klaudia
-4 °C
2 °C

Kulcsár noteszében hétszer bukkan fel a Baja F. bejegyzés

2003.10.30. 17:44
Legtöbbször "Baja" vagy "Baja F." szerepel a politikusokra utaló bejegyzések között Kulcsár Attila volt befektetési tanácsadó naptárában. Baja állítja: hivatalos minőségében találkozott Kulcsárral, mert többek közt ez a dolga államtitkárként. A Figyelő című hetilap írása szerint a sikkasztással vádolt bróker a Britton-székházban lévő lakásában is fogadta a bankba nem vihető személyeket. A kancellária államtitkáránál is többször bukkan fel az előjegyzettek között az a vállalkozónő, aki a sajtóban Kovács László barátnőjeként vált ismertté.
A Figyelő betekinthetett a sikkasztással gyanúsított Kulcsár Attila és Rejtő E. Tibor volt K&H-bankvezér személyes és a titkárnője találkozóit - idén januártól a botrány júniusi kirobbanásáig - rögzítő naptárakba, amelyekről néhány héttel ezelőtt egy budapesti ügyvédi irodában készítettek hiteles másolatokat.

Lakásra vitte őket

A hetilap adatai szerint a Bécsben kiadatási őrizetben ülő bróker több jelenlegi kormányzati tisztviselővel is előjegyzett találkozót. A naptárban az idén legtöbbször Baja Ferenc neve szerepelt, aki a Miniszterelnöki Hivatal társadalmi kapcsolatokért és a kormányzati informatikáért felelős MSZP-és politikai államtitkára. A "Baja" vagy "Baja F." beírások hétszer tűnnek fel a noteszben, ebből négy ízben "lakás" megjelöléssel.

A Fidesz magyarázatot vár
A Fidesz magyarázatot vár a kormánytól arra, hogy miért találkozott többször Baja Ferenc, az MSZP volt kampányfőnöke Kulcsár Attilával - mondta Répássy Róbert csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Kulcsár Attila abban a kormányzati negyedhez közeli házban lakott a Margit híd pesti hídfőjénél, az Újpesti rakparton, amely a Britton székhelye is volt. A Figyelő szerint ezen a helyszínen azokat a személyeket fogadták, akiket "nem lehetett a bankba bevinni". A noteszben található beírások szerint március 7-én Baja ráadásul együtt szerepel annak az ügyfelének a nevével, akit a lapértesülések Kovács László, külügyminiszter, az MSZP elnökének barátnőjeként azonosítottak, aki azonban az ezzel kapcsolatos perét a Magyar Nemzettel szemben megnyerte. A vállalkozónőt 11 alkalommal várta megbeszélésre Kulcsár, Rejtő E. Tibor bejegyzései között is három alkalommal olvasható a neve, egyszer zárójelben Kovács László megjelöléssel együtt. Az Index eddig többször is kereste Baja Ferencet, aki eddig nem válaszolt kérdéseinkre.

Kodela, with Mónika

A Figyelő cikke arról is beszámol, hogy Kulcsár naptárjában januárban és februárban három alkalommal olvasható - egyik ügyfele - Kodela László neve, aki akkor még a MEH humánpolitikai helyettes államtitkára volt, tavasztól pedig a Magyar Hivatalos Közlönykiadó Kft. vezérigazgatója, és aki augusztusban elismerte, hogy állandó belépőt adott Kulcsárnak a kancelláriára.

Az ügyfelek között szerepel Karl Imre, volt MSZP-és országgyűlési képviselő, akivel Rejtő is tarthatta a kapcsolatot, hiszen egy május 16-i bejegyzés szerint a politikus visszahívást kért. Négy ízben szerepel Kónya Imre MDNP-alelnök neve is, aki egyébként már elismerte kapcsolatukat és károsultnak vallotta magát.

Lamperth Mónika belügyminiszter neve - aki korábban elismerte, hogy a bank első emberével együtt találkozott Kulcsárral - március 12-én és a botrány kirobbanása után június 24-én egyaránt fellelhető Kulcsár és Rejtő feljegyzései között. A tavaszi találkozó esetében a vezérigazgató - valószínűleg saját kezűleg - e megjegyzéssel látta el az időpontot: "Kodela, with Mónika, Ati". A politikus neve a vezérigazgató naptárában január 30-ára külön is olvasható.

A Figyelő kérdéseire, melyek a konkrét találkozókat és azok jellegét firtatták, a belügyminiszter csupán annyi közölt, hogy munkájához kapcsolódó "eseményeken és rendezvényeken minden jelentős kereskedelmi bank vezetőjével és az önkormányzati üzletág irányítójával" találkozott. Férje, Jegesy András ügyvéd neve - aki egy ideig a befektetési tanácsadó lakásával megegyező házban bérelt irodát - egy alkalommal, május 21-ére szerepel Kulcsár naptárában és négy alkalommal Rejtőében. Az ügyvéd nem válaszolt a Figyelő megkeresésére, korábban azonban elmondta, hogy egy munkaügyi perben képviselte a pénzintézetet.

Adománygyűjtés Rejtőnél

Bárándy cáfolja a találkozót, Horváth Csaba szerint nincs is sztori
Bárándy Péter határozottan cáfolja, hogy akár Kulcsár Attilával, akár Rejtő E. Tiborral valaha is találkozott volna. Horváth Csaba szocialista képviselő viszont nem tagadja, hogy polgármesterként üzleti viszonyban állt volna Kulcsárral. Azt is megerősítette, hogy cége dolgozott a Britton Kft-vel. A K&H nem támogatta választási kampányát - állítja.
Egyetlen alkalommal bukkan fel Rejtő kalendáriumának lapjain Kiss Péter kancelláriaminiszter neve, Kulcsárnál pedig az igazságügy-miniszter nevére utaló "Bárándy P" bejegyzés és Horváth Csaba MSZP-és országgyűlési képviselő, II. kerületi polgármester. Kiss Péter nem válaszolt a hetilap megkeresésére.

Rejtő feljegyzései között egy alkalommal olvasható a fideszes Rogán Antal, Schmitt Pál, az MDF-es Herényi Károly és Rubovszky András neve. Rogán cáfolta, hogy létrejött volna a találkozó, Schmitt Pál elismerte, hogy többször is egyeztetett a Magyar Olimpiai Bizottság pénzügyeit intéző K&H Bank vezérével. Az MDF-es politikusok pedig közösen találkoztak a vezérigazgatóval, mert a Széchenyi Társaság számára gyűjtöttek adományt - mint Herényi Károly elmondta, sikertelenül.

Baráth Etele, a MEH politikai államtitkára, a Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások Hivatalának vezetője, aki kétszer találkozott Kulcsárral a hetilap kérdésére elmondta, hogy nem ügyfélként, hanem mint a K&H-s EU projektek igazgatósága ügyvezető igazgatója tárgyalt a brókerrel.

Baja cáfol
"A Figyelő című hetilapban közölt feltételezéseket és Répássy Róbert Fidesz-képviselő erre alapozott politikai vádjait a leghatározottabban visszautasítom" - tartalmazza Baja Ferenc MeH-államtitkár csütörtöki közleménye. A politikus korábbi sajtónyilatkozatat megerősítve ismételten közli: a kormány társadalmi kapcsolatokért, kormányzati informatikáért és EU-kommunikációjáért felelős államtitkáraként tárgyalt az ország második legnagyobb bankjának vezérigazgatójával és az EU-, valamint önkormányzati ügyekért felelős vezetőjével. "Ez a feladatom" - szögezi le Baja. "A bankvezetőkkel cégük egészségpénztári szolgáltatásáról, önkormányzati és Európai Uniós projektek finanszírozásáról és az Európai Uniós kampányban való esetleges közreműködésükről tárgyaltunk" - állítja Baja, aki szerint "a tárgyalások nem vezettek eredményre, azóta a bankkal, annak vezetőivel a kapcsolatom megszűnt".