Eleonóra
-1 °C
2 °C

Nadrágszíjszorítás és bénító kétpólusú rendszer

2006.04.09. 19:00
Orbán Viktor és a Fidesz politikáját a nemzetiszocializmushoz hasonlította egy német lap. A külföldi újságok szerint Magyarországon a szocialisták jobboldali, a Fidesz baloldali programmal indult a választáson.

Szürrealista helyzetben s egy ártalmas kampány után tartják Magyarországon a parlamenti választásokat, írta hétvégi számában a Le Soir című belga liberális lap.

Az újság bécsi tudósítója által készített összegzés a szürreális helyzetet az árvízveszéllyel magyarázza, így az emberek az elmúlt napokban nem igazán a kampánnyal foglalkoztak.

Az ártalmas kampány jellemzésére pedig azt emelte ki, hogy a szerepek felcserélődtek a két tábor között, amelyek kihúzott kardokkal próbálták megszerezni a még bizonytalan szavazók többségének támogatását. A szocialista párt a privatizáció bajnokaként szerepel, míg a Fidesz a "vadkapitalizmust" bírálja és a jóléti állam megerősítését hirdeti. "Megfordult a világ" - véli az újságíró.

Szerb lap: élethalálharc Magyarországon

Időnként élethalálharcra hasonlított a magyarországi választási kampány a Politika című belgrádi napilapban szombaton megjelent elemzés szerint.

A kemény küzdelem okát a tudósító abban látja, hogy általános az a meggyőződés, miszerint a mostani győztes hosszabb időre megszerzi a hatalmat, mivel a jövő évtől, amikor hatályba lép az Európai Unió új költségvetése, Magyarországra sokkal több pénz érkezik majd Brüsszelből, így az ország kormányzása is "kellemesebb" lesz.

Nadrágszíjmeghúzó politika kell majd

A nyertesnek nincs mit adnia címmel közölt választási beszámolót szombati számában a berlini Der Tagesspiegel polgári napilap, az alcímében pedig azt hangsúlyozta, hogy a magyarországi választási kampányban az ígéretek domináltak, de az új kormánynak mindenekelőtt takarékoskodnia kell majd.

A német lap úgy látja, hogy bárki is nyer, a magyarok számára egy dolgot világossá kell tennie: szorosabbra kell húzni a nadrágszíjakat. Bár Magyarország az Európai Unió haszonélvezői közé tartozik, az államkassza üres, az új kormánynak először takarékossági csomagot kell majd elfogadnia.

Orbán és a nemzetiszocializmus

A liberális Süddeutsche Zeitung hétvégi kiadásában megjelent beszámoló címében arra utalt, hogy a kampányban a luxus szó úgymond szitokszóként szerepelt. Michael Frank, a müncheni lap munkatársa úgy tapasztalta, hogy a választási kampány csaknem gyűlölködő (volt), és azt igen kemény eszközökkel vívták.

A német újságíró szerint Magyarországon a világ a rendszerváltás óta meglehetősen a feje tetejére állt. A szocialisták pompásan művelik ugyan a szociális és szolidáris retorikát, a valóságban azonban a közép politikáját folytatják Tony Blair (brit miniszterelnök) mintája alapján. Manapság a Fidesz az, amely a nemzetet magasztalja, a polgári középmértékre apellál, az "autoriter kevélységet" színtiszta szocialista követelésekkel köti össze.

A tudósító megkockáztatta azt a párhuzamot, hogy amennyiben a fogalom a történelem miatt nem lenne annyira diszkreditált, "Orbán Fideszét manapság nemzetiszocialistának kellene nevezni" a fogalom eredeti értelme szerint.

"Bénító kétpólusú" rendszer a választások után?

A Neue Zürcher Zeitung című svájci napilap szerint erősödni fog a bénító bipolaritás a magyarországi választások után, bárki is nyerje a választást. A konzervatív napilap szombati számában Ulrich Schmid tudósító egyebek között felhívta a figyelmet arra, hogy ugyan a nagy pártok uralni fogják a parlamentet, azonban a kormánynak ezután sem lesz kétharmados támogatottsága, ami a fontosabb törvények elfogadásához kellene.

A cikkíró emlékeztetett arra, hogy a vasárnap választó magyarok jóval több mint 80 százaléka a két nagy párt valamelyikére fog szavazni.

Annak a véleményének adott hangot, hogy mindkét nagy párt csúcsjelöltje szempontjából is csaknem katasztrófával lenne egyenlő a vereség, mert kérdéses, hogy Orbán Viktornak lenne-e még energiája ellenzéki vezetőként tovább politizálni, illetve Gyurcsány Ferenc oldalán maradna-e pártja balszárnya. A cikkíró szerint politológusok a választások után a pártszakadás lehetőségét sem zárják ki.

Gyurcsány és Orbán jövőjéről is van szó

A Die Presse című konzervatív osztrák napilap szombati számában Két választási párbaj, két sors címmel megjelentetett cikkében ugyancsak azt emelte ki, hogy a két választási fordulón a két miniszterelnök-jelölt, Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor jövőjéről is szó van.

Peter Bognar tudósító idézte Török Gábor politológust, aki szerint az MDF parlamentbe jutásának az esélye 40:60, míg az SZDSZ-é éppen fordítva. Szakértőkre hivatkozva arról adott hírt, hogy a választási részvételi arány 55-65 százalék között lesz a vasárnapi fordulóban.