Gerzson
-3 °C
2 °C

Hiánycikk a kullancs elleni védőoltás

2008.05.21. 19:54
Az RTL Klub híradójának információi szerint országszerte nem lehet kapni a kullancs elleni védőoltások egyik fajtáját. A vakcinából kétféle kapható az országban, de nem helyettesíthetőek egymással.

A híradónak nyilatkozó budapesti patikus azt mondta, náluk már több mint két hónapja nincs védőoltás a kullancsok terjesztette betegségek ellen. Üres készletről számolt be egy szegedi patikus is.

A kullancsok által terjesztett agyhártyagyulladás ellen csak oltással lehet védekezni. Az országban kétféle vakcina létezik, a drágábbat hónapok óta nem lehet beszerezni. Hiába van azonban kétféle, a készítemények nem helyettesíthetőek egymással. Ha valaki elkezdte az egyik típusú oltóanyaggal az oltási sémát, nem folytathatja, illetve fejezheti be a másikkal. Pedig a teljes védettséghez három oltás kell - mondta Bognár András patikus.

Magyarországon idén a szokásosnál is több a kullancs. Ráadásul nemcsak erdőkben, hanem a belvárosi parkokban is. A híradó úgy tudja, leghamarabb május utolsó napjaiban lehet majd újra megvenni a hiányzó védőoltást a patikákban.