Konstantin
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Zuschlag-per: tagad a hetedrendű vádlott

2008.11.19. 12:56
A Zuschlag-per hetedrendű vádlottja azt állítja, megtévesztették és semmiről sem tudott. Kullai Tamás többször ellentmondásba keveredett a bíróság előtt tett és a nyomozás során rögzített vallomásával.

Kullai Tamás hetedrendű vádlott kihallgatásával folytatódott szerdán a Zuschlag-perben a bizonyítási eljárás a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

Kullai Tamás vallomást tett és válaszolt a bíróság kérdéseire. A vádlott 1998 óta tagja az MSZP-nek, de párttagságát saját kérésére 2007-ben felfüggesztették. 2002-2006 között az MSZP önkormányzati képviselője volt Kecskeméten. Elmondása szerint "pártvonalon" közösen dolgozott Zuschlag Jánossal. Az MSZP kecskeméti szervezetének korábban elnökségi tagja volt, valamint a párt ifjúsági szervezetének városi és megyei vezetésében is dolgozott.

Vallomásában büntetőjogi felelősségét nem ismerte el. Kijelentette: fenntartja a nyomozati szakban tett vallomását.

"Engem megtévesztettek", mondta a vádlott, aki a bíróság előtt felolvasta vallomását, melynek lényege az volt, hogy ugyan két egyesület elnöki tisztét is elvállalta, de semmiről nem tudott.

Fodor Endre tanácsvezető bíró felolvasta Kullai Tamás nyomozati szakban tett vallomását, mely szerint tudott az általa vezetett egyesületek által beadott pályázatokról, a bankszámlákról személyesen vette fel a pályázatokon elnyert pénzeket, és azokat átadta Katus Ferenc harmadrendű vádlottnak.

Zuschlag arra kérte, ne emlékezzen semmire

A bírói tanács elnöke felolvasott és lejátszott egy 2007-ben lehallgatott telefonbeszélgetést, melyben Zuschlag János instrukciókat adott a nyomozás megkezdése után Kullai Tamásnak. A beszélgetésben arról tájékoztatta, hogy az általa vezetett egyesületek miatt a rendőrség vizsgálódik. Zuschlag János arra kérte Kullait, hogy ne emlékezzen semmire, majd arra figyelmeztette, hogy azt kell vallania, hogy "téged Kisbaranyi László annak idején megkért" az egyesületek vezetésére. (Kisbaranyi László kiskunhalasi lakos végezte egy ideig az egyesületek könyvelését, részt vett az egyesületekkel kapcsolatos munkálatokban, de 2004-ben meghalt.)

Zuschlag János utalt a rendőrség eljárására, szavai szerint "két éve nem találtak semmit és rájuk jött megint a roham".

Kullai Tamás több alkalommal ellentmondásba került a bíróság előtt tett és a nyomozás során rögzített vallomásával.

Kullai Tamás vádlott az Atlasz Egyesületnek és az Y-Generáció Egyesületnek volt szavai szerint "tiszteletbeli elnöke".

Annak ellenére, hogy a bíróság előtt tett vallomása szerint Kullai Tamás nem tudott semmi konkrétumról, az Atlasz Egyesület által benyújtott pályázatok révén 2003 és 2005 között 9,5 millió forint pályázaton elnyert támogatást vett fel a bankszámláról, és vallomása szerint azt átadta Katus Ferencnek.

Katus Ferenc harmadrendű vádlott Zuschlag Jánossal együtt MSZP-s önkormányzati képviselő volt Kiskunhalason, de a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés MSZP frakciójának is mindketten tagjai voltak kizárásukig.

Fodor Endre tanácsvezető bíró Vámosi Zsolt nyolcadrendű vádlott kihallgatásával folytatja a bizonyítási eljárást.

A vádhatóság bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzésében működtek közre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!